Halka açık anonim ortaklıkların kendi paylarını iktisabı
The acquisition of own shares by publicly held companies
  1. Tez No: 1002842
  2. Yazar: BETÜL ULUSOY BİRİNCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ PASLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Türk sermaye piyasası, Türk ticaret hukuku, Turkish capital market, Turkish commercial law
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
Özet
6362 sayılı Sermaye Piyasası Kanunu 22. maddesi ile kendisine verilen halka açık anonim ortaklıkların kendi paylarının iktisap etmesine ilişkin usul ve esasları düzenleme yetkisi çerçevesinde Sermaye Piyasası Kurulu, Geri Alınan Paylar Tebliği'ni yürürlüğe koymuştur. Halka açık anonim ortaklıkların kendi paylarının iktisabı kurumu, Tebliğde oldukça ayrıntılı olarak düzenlenmiş, belirli koşul ve yükümlülüklere tabi tutulmuştur. Halka açık anonim ortaklıkların kendi paylarını iktisabına ilişkin temel kavramlar, iktisabın sebep ve sakıncaları, iktisaba ilişkin temel kurallar, iktisabın şartları ve istisnaları ile hüküm ve sonuçları çalışmamızın ana inceleme konusunu oluşturmaktadır. Bu çalışmada, halka açık anonim ortaklıkların kendi paylarını iktisabı kurumu incelenirken, bu kurum ile bağlantılı kavramlar da ele alınmış, karşılaştırma yapılabilmesi amacıyla sınırlı olarak anonim ortaklıkların kendi paylarını edinebilmelerine ilişkin 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu düzenlemeleri de değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Article 22 of the Capital Market Law No. 6362 authorizes the Capital Markets Board to regulate the procedures and principles regarding the acquisition of own shares by publicly held joint-stock companies. Within the scope of this authority, the Capital Markets Board has enacted the Communiqué on Share Buybacks. The institution of the acquisition of own shares by publicly held joint-stock companies is regulated in detail in the Communiqué and is subject to certain conditions and obligations. The fundamental concepts regarding the acquisition of own shares by publicly held joint-stock companies, the reasons for and drawbacks of such acquisitions, the basic rules governing the acquisition, the conditions and exceptions, as well as the legal consequences of the acquisition constitute the main subject of this study. In this study, while examining the institution of the acquisition of own shares by publicly held joint-stock companies, the related concepts are also addressed, and, for the purpose of comparison, the provisions of the Turkish Commercial Code No. 6102 concerning the acquisition of own shares by joint-stock companies are also evaluated to a limited extent.