Dicle Üniversitesi Tıp fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Polikliniğine başvuran KOAH tanılı hastaların tiroid disfonksiyonları ve tiroid nodülleri açısından değerlendirilmesi
Evaluation of thyroid disfunctions and thyroid noduls in patients with COPD presenting to the outpatient clinic of Dicle University Faculty of Medicine, Department of Chest Diseases
  1. Tez No: 1002851
  2. Yazar: ESRA KADA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN KIRBAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: KOAH, tiroid nodülü, tiroid disfonksiyonu, COPD, thyroid nodule, thyroid dysfunction
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dicle Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Tiroid bezi disfonksiyonu, kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda potansiyel bir eşlik eden hastalık olarak giderek daha fazla kabul görmektedir. Bu çalışmada, KOAH hastalarında tiroid bezi disfonksiyonu ile tiroid nodülü açısından değerlendirilmesini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışmaya 129 (96 (%74) erkek) KOAH'lı hasta dahil edildi. Hastalara stabil dönemde SFT, Tiroid Fonksiyon Testleri ve Tiroid USG uygulandı. 129 hastanın tiroid fonksiyon testleri yapıldı. 64 hastaya Tiroid USG yapılamamıştır (ciddi hipoksemi ve CO2 retansiyonu olması ve tiroid/Kocher pozisyonunu tolere edemediğinden). KOAH tanısı konulan hastaların, yüz yüze görüşmeler ve dosyalarının incelenmesi sonrasında kaydedildi. Bulgular: Tüm Hastaların yaş ortalamasının % 64.72±10.42 olduğu tespit edilmiştir.Çalışmada yer alan hastaların %74'nün erkek ve %26'sının kadın olduğu belirlenmiştir. Hastaların tiroid fonksiyonlarına göre incelenmesi yapıldığında; %68'sinin Ötiroid, %22'sinin subklinik tirotoksikoz, %5'nin Tirotoksikoz, %2'sinin hipotiroidi ve %3ünde subklinik hipotiroidi olduğu görülmüştür.129 KOAH hastasının incelendiği çalışmada, hastaların 30(%31)'inde tiroid bezi disfonksiyonu olduğu ve 46 (%71)inde tiroid nodülünün olduğu bulunmuştur. Sonuç: Çalışmamızda, KOAH hastaların büyük çoğunluğunda tiroid nodülü ile tiroid bezi disfonksiyonu geliştiği görülmüştür. KOAH hastaların çeşitli özellikleri ile tiroid nodülü arasında anlamlı bir etki bulunmadığını ortaya çıkmıştır. Bu popülasyonda tiroid nodülü ile tiroid disfonksiyonunun gelişimini etkileyen klinik faktörleri ve biyomarkerları belirlemek için daha büyük örneklem boyutlarına sahip prospektif çok merkezli araştırmaların yapılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Thyroid dysfunction is increasingly recognised as a potential comorbid condition in patients with chronic obstructive pulmonary disease (COPD). This study was conducted to determine the prevalence of thyroid dysfunction and thyroid nodules in COPD patients. Methods: The study included 129 patients (96 [74%] men) with COPD. Patients underwent Spirometry, thyroid function tests, and thyroid ultrasound during a stable period. Thyroid function tests were performed on 129 patients. Thyroid ultrasound could not be performed on 64 patients (due to severe hypoxaemia and CO2 retention and inability to tolerate the thyroid/Kocher position). Patients diagnosed with COPD were recorded after face-to-face interviews and review of their files. Results: The mean age of all patients was found to be 64.72 ± 10.42. It was determined that 74% of the patients included in the study were male and 26% were female. When the patients were examined according to their thyroid function, 68% were euthyroid, 22% had subclinical thyrotoxicosis, 5% had thyrotoxicosis, 2% had hypothyroidism, and 2% had subclinical hypothyroidism. In our study, which examined 129 COPD patients, thyroid gland dysfunction was found in 30 (31%) patients and thyroid nodules were found in 46 (71%). Conclusion: In our study, it was observed that thyroid nodules and thyroid gland dysfunction developed in the vast majority of COPD patients. No significant association was found between various characteristics of COPD patients and thyroid nodules. Prospective, multicentre studies with larger sample sizes are recommended to determine the clinical factors and biomarkers that influence the development of thyroid nodules and thyroid dysfunction in this population.