Siroz komplikasyonları ve beyin volümleri arasındaki ilişki
The relationship between cirrhosis complications and brain volumes
- Tez No: 1002854
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTUĞ ŞİRİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: karaciğer sirozu, beyin volümü, hepatik ensefalopati, Child-Pugh, NAFLD, AST/ALT, MRG volümetri, liver cirrhosis, brain volume, hepatic encephalopathy, Child–Pugh, NAFLD, AST/ALT, MRI volumetry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş ve Amaç: Karaciğer sirozu, kronik hiperamonyemi, portal-sistemik şantlar ve metabolik bozukluklar yoluyla merkezi sinir sisteminde yapısal değişikliklere neden olabilen kompleks bir hastalıktır. Bu çalışmada, siroz hastalarında beyin volüm değişikliklerinin; hepatik ensefalopati varlığı, hastalık şiddeti (Child-Pugh skoru), etyoloji, varis kanaması öyküsü, hepatorenal sendrom ve AST/ALT oranı gibi klinik parametrelerle ilişkisini değerlendirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Tıbbi Gastroenteroloji Kliniği'nde 01 Ocak 2016 – 13 Aralık 2024 tarihleri arasında takip edilen 58 siroz hastasının beyin MRG volümetri verileri retrospektif olarak incelendi. Serebrum, serebellum, talamus, bazal ganglion ve limbik yapılara ait volümler; siroz olmayan kontrol grubu ile hepatik ensefalopati, Child-Pugh evresi, etyoloji ve diğer klinik alt gruplar arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Siroz hastalarında gri madde hacim kaybı literatürle uyumlu bulunurken, bazı hasta gruplarında total serebrum ve serebellar beyaz madde hacminde artış saptandı. Hepatik ensefalopati varlığında talamus ve serebellar beyaz madde hacimleri artmıştı. Child-Pugh C grubunda total beyin ve serebellar beyaz madde volümleri daha yüksekti. Varis kanaması ve hepatorenal sendrom varlığı beyin volümleri üzerinde anlamlı fark oluşturmadı. NAFLD'ye sekonder sirozda beyaz madde volümleri daha yüksek bulundu. AST/ALT oranına göre anlamlı volümetrik fark saptanmadı. Sonuç: Bu çalışma, sirozda beyin etkileniminin tek başına atrofi ile açıklanamayacağını; ödem, glial yanıt ve kronik metabolik yükün birlikte rol oynadığı çok faktörlü bir süreci yansıttığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Introduction and Objective: Liver cirrhosis is a complex disease that can induce structural alterations in the central nervous system through chronic hyperammonemia, portosystemic shunting, and metabolic disturbances. This study aimed to evaluate the relationship between brain volumetric changes and clinical parameters such as hepatic encephalopathy, disease severity (Child–Pugh score), etiology, variceal bleeding, hepatorenal syndrome, and the AST/ALT ratio. Materials and Methods: Brain MRI volumetric data of 58 cirrhotic patients followed at the Gastroenterology Clinic of Kocaeli University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2016 and December 13, 2024 were retrospectively analyzed. Volumes of the cerebrum, cerebellum, thalamus, basal ganglia, and limbic structures were compared with a non-cirrhotic control group and across clinical subgroups. Results: Gray matter loss was consistent with existing literature, while increased cerebral and cerebellar white matter volumes were observed in certain subgroups. Thalamic and cerebellar white matter volumes were higher in patients with hepatic encephalopathy. Total brain and cerebellar white matter volumes were increased in Child–Pugh class C patients. No significant volumetric differences were found regarding variceal bleeding or hepatorenal syndrome. White matter volumes were higher in NAFLD-related cirrhosis. No significant differences were identified across AST/ALT ratio groups. Conclusion: These findings suggest that brain involvement in cirrhosis is multifactorial, influenced not only by neuronal loss but also by cerebral edema, glial activation, and chronic metabolic burden.