Sirozlu hastalarda beyin natriüretik peptidin hastalığın şiddeti, kardiak disfonksiyon ve özofagus varisleri ile olan ilişkisi
The relation between brain natriuretic peptide and severity of disease, cardiac dysfunction and esophageal varices in cirrhotic patients
- Tez No: 142444
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Kardiyoloji, Endocrinology and Metabolic Diseases, Cardiology
- Anahtar Kelimeler: Siroz, beyin natriüretik peptid (BNP), sirotik kardiyomyopati. 41, Cirrhosis, brain natriuretic peptide (BNP), cirrhotic cardiomyopathy. 43
- Yıl: 2004
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
ÖZET SİROZLU HASTALARDA BEYİN NATRİÜRETİK PEPTİDİN HASTALIĞIN ŞİDDETİ, KARDİAK DİSFONKSİYON VE ÖZOFAGUS VARİSLERİ İLE OLAN İLİŞKİSİ Giriş ve amaç: Hiperdinamik bir sistemik dolaşıma sahip olan sirozlu hastalarda iyi bilinen komplikasyonlar yanında sinsi seyreden kardiak problemler de mevcuttur. Miyozitler tarafından salgılanan BNP'in portal hipotansif etkisi vardır. Bu çalışmada BNP seviyesi ile hastalığın şiddeti, kardiak disfonksiyon ve özofagus varisleri arasındaki ilişki değerlendirilmiştir. Gereç ve yöntem: Siroz tanısı karaciğer biyopsisi veya klinik ve laboratuar bulgularıyla konulan 12 kadın ve 27 erkekten oluşan toplam 39 hasta çalışma kapsamına alındı. Çalışmaya bilinen kardiyolojik, akciğer ve böbrek hastalığı, hipertansiyon veya gastrointestinal sistem kanama öyküsü, alkol hikayesi veya diğer önemli bir hastalığı olan hastalar alınmadı. Hastalar sirozun dekompanzasyon bulguları, özofagus varis varlığı ve dereceleri, kardiak ve laboratuar parametreleri açısından değerlendirildi. BNP konsantrasyonu flüoresan işaretli antikorları kullanma esasına dayanan hassas bir yöntemle otomatik olarak ölçüldü (BNP-TRİAGE®). Bulgular: BNP düzeyi ile sol ventrikül arka duvar kalınlığı ve interventriküler septal kalınlık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir korelasyon saptandı (p0,05), fakat Child B ve C'deki hastaların BNP düzeyleri Child A'daki hastalara göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde yüksek bulundu (p0,05). Sonuçj Alkole bağlı olmayan, sirozlu hasialarda^rtmış BNP düzeyleri kardiak disfonksiyondan çok hastalığın şiddeti ile ilişkilidir. BNP'in özofagus varislerinin oluşumunda diğer vazodilatatör ajanlar gibi bir rolü olabilir. Daha önce uygulanan 40tedaviler nedeniyle özofagus varisleri ile BNP arasındaki gerçek ilişkiyi ortaya koymak için tedavi uygulanmayan hastalarla çalışılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE RELATION BETWEEN BRAIN NATRIURETIC PEPTIDE AND SEVERITY OF DISEASE, CARDIAC DYSFUNCTION AND ESOPHAGEAL VARICES IN CIRRHOTIC PATIENTS Background and aims: Cirrhotic patients have a hyperdynamic systemic circulation. They have insidious cardiac problems besides well-known complications. BNP, secreted by myocytes, had a portal hypotensive action. The relations between BNP levels and severity of disease, cardiac dysfunction and esophageal varices have been studied in non-alcoholic cirrhotic patients in this study. Materials and methods: Thirty-nine cirrhotic patients, consisted of 27 men and 12 women, diagnosed by liver biopsy or clinical findings and laboratory data were included in the study. Any patients, had cardiac, pulmonary and renal diseases, hypertension, recent gastrointestinal bleeding, alcohol history and other major diseases were excluded from the study. Patients were evaluated for decompansation component of cirrhosis, esophageal varices presence and grade, cardiac and other laboratory parameters. The BNP concentration was determined automatically by sensitive method based on the use of antibodies labeled with a fluorescent dye (BNP-TRIAGE®). Results: A significant correlation were observed between BNP concentration and interventricular septal thickness and left ventricular posterior wall thickness (p0,05), but plasma BNP levels were significantly higher in Child class B and C patients compared with class A patients (p0.05). Conclusion: Increased levels of BNP more likely related to the severity of disease rather than cardiac dysfunction in non-alcoholic cirrhotic patients. BNP, like other vasodilatative agents, may have a role in the formation of esophageal varices. Due 42to applied treatment the actual relation between esophageal varices and BNP levels should be studied in untreated patients.