Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri ve Tıp Fakültesi öğrencilerinde sağlık okuryazarlığı ile sigara kullanım durumları ve sigara bağımlılıkları arasındaki ilişki
The relationship between health literacy, smoking status, and nicotine dependence among students of the Faculty of Health Sciences and the Faculty of Medicine at Bakırçay University
  1. Tez No: 1002859
  2. Yazar: BUSE NAZ UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. OLGU AYGÜN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sigara bağımlılığı, sağlık okuryazarlığı, üniversite öğrencileri, Fagerström, TSOY-32, Health literacy, smoking, nicotine dependence, university students, Fagerström test, THLS-32
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Bayraklı Şehir Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bakırçay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Ve Tıp Fakültesi Öğrencilerinde Sağlık Okuryazarlığı İle Sigara Kullanım Durumları Ve Sigara Bağımlılıkları Arasındaki İlişki Amaç: Bakırçay Üniversitesi Sağlık bilimleri ve tıp fakültesinde okuyan öğrencilerin sağlık okuryazarlık durumunu belirlemek, sigara kullanım durumunu belirlemek , sigara bağımlılık düzeyini belirlemek ve sağlık okuryazarlık durumu ile sigara kullanım durumu ve sigara bağımlılığı arasındaki ilişkiyi öğrenmek amaçlanmıştır. Gereç Yöntem: Bu kesitsel ve analitik çalışma, 2025 yılında Bakırçay Üniversitesi sağlık bilimleri ve tıp fakültesinde öğrenim gören 348 üniversite öğrencisi ile yürütülmüştür. Veriler, 9 soruluk tanıtıcı bilgi formu, 32 soruluk Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) ve 6 soruluk Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi kullanılarak çevrimiçi olarak toplanmıştır. Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 20,6±2,4 yıl olup, %70,4'ünü kadınlar ve %29,6'sını erkekler oluşturmaktadır. Öğrencilerin %28,4'ü sigara kullanmaktadır. Çalışmada kullanılan Türkiye Sağlık Okuryazarlığı Ölçeği-32 (TSOY-32) için Cronbach alfa katsayısı 0,931, Fagerström Nikotin Bağımlılık Testi için Cronbach alfa katsayısı 0,731 olarak bulunmuştur. Fagerström nikotin bağımlılık puanı ile Genel TSOY-32 indeksi arasında anlamlı negatif korelasyon saptanmıştır (rₛ=−0,213; p=0,035). Sağlık okuryazarlığı puanının artması sigara kullanma olasılığını azaltmaktadır (OR=0,962; %95 GA: 0,931–0,994). Erkek cinsiyet sigara kullanımı için güçlü bir risk faktörü olarak belirlenmiştir (OR=3,491; %95 GA: 2,081–5,856). Yaş ve bölüm türü sigara kullanımı ile bağımsız olarak ilişkili bulunmamıştır. Modelin açıklayıcılığı orta düzeyde bulunmuştur (Nagelkerke R²=0,156). Sonuç: Sağlık okuryazarlığı üniversite öğrencilerinde sigara kullanım davranışı üzerinde bağımsız ve koruyucu bir faktör olarak bulunmuştur. Erkek cinsiyet sigara kullanımında önemli bir risk faktörüdür. Sigara kullanım davranışının çok boyutlu bir yapıya sahip olduğu ve sağlık okuryazarlığının artırılmasının sigara kontrol programlarında önemli bir müdahale alanı olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT The Relationship Between Health Literacy, Smoking Status, and Nicotine Dependence Among Students of the Faculty of Health Sciences and the Faculty of Medicine at Bakırçay University Aim: The aim of this study was to determine the level of health literacy, smoking status, and nicotine dependence among students studying at the Faculty of Health Sciences and Faculty of Medicine at Bakırçay University, and to examine the relationship between health literacy, smoking status, and nicotine dependence. Materials and Methods: This cross-sectional analytical study was conducted in 2025 among 348 university students enrolled in the Faculty of Health Sciences and the Faculty of Medicine. Data were collected online using a 9-item sociodemographic questionnaire, the 32-item Turkish Health Literacy Scale (THLS-32), and the 6-item Fagerström Test for Nicotine Dependence (FTND). Statistical analyses included descriptive statistics, Spearman correlation analysis, and multivariable logistic regression analysis. Results: The mean age of the participants was 20.6 ± 2.4 years, with 70.4% being female and 29.6% male. Smoking prevalence was 28.4%. The Cronbach's alpha coefficients were 0.931 for the THLS-32 and 0.731 for the FTND. A significant negative correlation was found between FTND scores and the overall THLS-32 index (rₛ = −0.213, p = 0.035). Higher health literacy scores were associated with lower odds of smoking (OR = 0.962; 95% CI: 0.931–0.994). Male sex was identified as a strong risk factor for smoking (OR = 3.491; 95% CI: 2.081–5.856). Age and type of academic department were not independently associated with smoking. The model demonstrated moderate explanatory power (Nagelkerke R² = 0.156). Conclusion: Health literacy was found to be an independent protective factor against smoking among university students, while male sex was a significant risk factor. Smoking behavior appears to be a multifactorial phenomenon, and improving health literacy may represent an important intervention target in tobacco control programs.