Ratlarda cerulein ile indüklenen akut pankreatit üzerine Fenetil İzotiyosiyanat'ın etkilerinin incelenmesi
Investigation of the effects of Phenethyl Isothiocyanate on cerulein-induced Acute Pancreatitis in rats
- Tez No: 1002862
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE BURÇİN UYUMLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Akut pankreatit, Cerulein, Fenetil izotiyosiyanat, Acute pancreatitis, Cerulein, Phenethyl isothiocyanate
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, cerulein ile indüklenen akut pankreatit modelinde fenetil izotiyosiyanatın oksidatif stres, inflamasyon ve pankreas doku hasarı üzerindeki etkilerini biyokimyasal, moleküler ve histopatolojik düzeyde değerlendirmektir. Materyal ve Method: Çalışmada 3 aylık Wistar albino ratlar rastgele dört gruba ayrıldı: kontrol, AP, AP + PEITC (40 mg/kg/gün) ve AP + PEITC (80 mg/kg/gün). Akut pankreatit, cerulein uygulaması ile oluşturuldu. PEITC, cerulein enjeksiyonundan önce 10 gün süreyle oral gavaj yoluyla verildi. Serumda amilaz, lipaz, ALT, AST ve proinflamatuar sitokinler (IL-1α, IL-1β, CXCL1, TNF-α) ölçüldü. Pankreas dokusunda MDA düzeyi, SOD, CAT ve GPx aktiviteleri ile Nrf2 ve NF-κB düzeyleri analiz edildi. Ayrıca pankreas dokuları histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: AP grubunda serum pankreatik enzimleri, proinflamatuar sitokinler ve MDA düzeyleri anlamlı şekilde artarken; antioksidan enzim aktiviteleri ve Nrf2 düzeyleri azaldı. PEITC uygulaması, oksidatif stres belirteçlerini ve inflamatuar sitokinleri anlamlı biçimde azalttı, SOD ve CAT aktivitelerini artırdı. Histolojik incelemelerde PEITC gruplarında pankreas doku hasarının belirgin şekilde azaldığı gözlendi. Sonuç: Elde edilen bulgular, PEITC'nin cerulein ile indüklenen akut pankreatitte oksidatif stres ve inflamasyonu baskılayarak pankreas dokusunu koruyucu etki gösterdiğini ortaya koymaktadır. Özellikle yüksek doz PEITC'nin daha belirgin koruyucu etki sağladığı ve AP tedavisinde potansiyel koruyucu bir ajan olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of phenethyl isothiocyanate (PEITC) on oxidative stress, inflammation, and pancreatic tissue damage in a cerulein-induced acute pancreatitis (AP) model using biochemical, molecular, and histopathological approaches. Material and Method: Three-month-old Wistar albino rats were randomly divided into four groups: control, acute pancreatitis (AP), AP + PEITC (40 mg/kg/day), and AP + PEITC (80 mg/kg/day). Acute pancreatitis was induced by intraperitoneal administration of cerulein. PEITC was administered orally by gastric gavage for 10 consecutive days prior to cerulein injection. Serum levels of amylase, lipase, ALT, AST, and proinflammatory cytokines (IL-1α, IL-1β, CXCL1, TNF-α) were measured. In pancreatic tissue, MDA levels, SOD, CAT), and GPx activities, as well as Nrf2 and NF-κB levels, were analyzed. Histopathological evaluation of pancreatic tissue was also performed. Results: The AP group showed significant increases in serum pancreatic enzymes, proinflammatory cytokines, NF-κB, and MDA levels, accompanied by decreased antioxidant enzyme activities and Nrf2 levels compared to the control group. PEITC treatment significantly reduced oxidative stress markers and inflammatory cytokines while enhancing antioxidant enzyme activities. Histopathological findings demonstrated marked attenuation of pancreatic tissue damage in PEITC-treated groups, with more pronounced improvement observed at the higher dose. Conclusion: These findings suggest that PEITC exerts protective effects against cerulein-induced acute pancreatitis by suppressing oxidative stress and inflammatory responses, potentially through modulation of the Nrf2 and NF-κB signaling pathways. PEITC may represent a promising supportive therapeutic agent for the management of acute pancreatitis.