Postmenopozal osteoporozlu hastalarda çift görev eğitiminin denge üzerine etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of dual-task training on balance in patients with postmenopausal osteoporosis
- Tez No: 1002863
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA POLAT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Çift görev eğitimi, düşme riski, postüral stabilite, kognitif-motor etkileşim, rehabilitasyon, Osteoporoz-postmenopozal, Dual-Task Training, Fall Risk, Postural Stability, Cognitive–Motor İnteraction, Rehabilitation, Osteoporosis-postmenopausal
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasının amacı postmenopozal osteoporozlu hastalarda çift görev eğitiminin denge üzerine etkisini değerlendirmek ve bu eğitimin geleneksel denge-koordinasyon egzersizleri ve ev egzersiz programına kıyasla etkinliğini araştırmaktır. Çalışmaya postmenopozal osteoporoz (OP) tanısı almış 63 hasta dahil edildi. Hastalar, her grupta 21 katılımcı olacak şekilde çift görev egzersiz grubu (ÇEG), geleneksel denge koordinasyon egzersiz grubu (GEG) ve ev egzersiz grubuna (EEG) randomize edildi. ÇEG'e, GEG'e uygulanan denge, koordinasyon ve kuvvetlendirme protokolüne ek olarak denge-koordinasyon egzersizleri sırasında bilişsel ve motor ikinci görev verildi. Egzersizler haftada 3 gün, 45 dakika süre ile 6 hafta boyunca uygulandı. Statik ve dinamik denge fonksiyonları, tek bacak üzerinde durma testi (TAÜDT), zamanlı ayağa kalkma ve yürüme testi( ZKYT), fonksiyonel uzanma testi (FRT), Berg denge skalası (BDS), tek görev ve motor/kognitif çift görev stabilometrik postural stabilite performansı [anterior-posterior stabilite indeksi (APSI), mediolateral stabilite indeksi (MLSI), toplam stabilite indeksi (TSI)] ve gözler açık/kapalı/kompozit düşme riski skorlaması ile değerlendirildi. Düşme korkusu ve dengeye yönelik öznel algı, düşme etkinlik ölçeği (DEÖ) ve aktiviteye özel denge güven ölçeği (ADG-6) ile incelendi. Katılımcıların duygu durumları hastane anksiyete ve depresyon ölçeği (HADS) kullanılarak değerlendirildi. Grupların sosyodemografik özellikleri benzerdi. Bazal değerlendirmelerde; gruplar tek görev APSI ve TSI skorları, motor ve kognitif çift görev APSI skorları dışında benzerdi (sırasıyla p=0,007, p=0,033, p=0,044, p=0,020). Müdahale sonrası ÇEG ve GEG'de FRT (p<0,001, p<0,001), ZKYT(p<0,001, p<0,001), HADS-A (p=0,008, p=0,012), DEÖ(p<0,001, p<0,001) değerlerinde istatistiksel olarak anlamlı değişim izlendi. BDS (ÇEG p<0,001, GEG p<0,001, EEG p=0,002) ve TAÜDT (ÇEG p<0,001, GEG p<0,001, EEG p=0,004) değerleri her üç grupta da anlamlı düzeyde arttı. Hem ÇEG hem de GEG'de tek görev APSI (p<0,001, p=0,013), MLSI (p=0,002, p<0,001), TSI (p<0,001, p=0,003) ve kognitif çift görev APSI (p=0,006, p=0,029), MLSI (p=0,004, p=0,003), TSI (p<0,001, p=0,003) skorları istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azaldı. Motor çift görev değerlendirmesinde ise yalnızca ÇEG'de her üç indekste (APSI, MLSI, TSI) azalma izlendi (sırasıyla p=0,004, p=0,003, p=0,001). Grupların kognitif performansı ise yalnızca ÇEG'de anlamlı düzeyde arttı (p=0,001). Düşme riski değerlendirmesinde ÇEG'de, hız, stabilite değişkenlik indeksi, z skorunda hem gözler açık durumda (sırasıyla p=0,016, p=0,008, p=0,008) hem kompozit skorda (sırasıyla p=0,040, p=0,024, p=0,018) istatistiksel olarak anlamlı düzeyde azalma izlendi. Gözler kapalı durumda ise yalnızca ÇEG'de stabilite değişkenlik indeksinde anlamlı azalma gözlendi (p=0,048). Postmenopozal osteoporozu olan hastalarda çift görev eğitiminin denge, fonksiyonellik, kognitif-motor entegrasyon ve dengeye ilişkin özgüven üzerinde olumlu etkiler sağlamaktadır. Çift görev eğitimi, yalnızca statik ve dinamik denge parametrelerini iyileştirmekle kalmamakta, aynı zamanda düşme korkusunu azaltarak hastaların günlük yaşam aktivitelerine katılımını desteklemektedir. Düşme riskini geleneksel egzersizlerinden daha belirgin düşürmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study was to evaluate the effects of dual-task training on balance in patients with postmenopausal osteoporosis and to investigate the effectiveness of this training compared with conventional balance–coordination exercises and a home exercise program. A total of 63 patients diagnosed with postmenopausal osteoporosis (OP) were included. Patients were randomized into three groups with 21 participants in each group: the dual-task exercise group (DTEG), the conventional balance–coordination exercise group (CBEG) and the home exercise group (HEG). In the DTEG, in addition to the balance, coordination, and strengthening protocol applied to the CBEG, a secondary cognitive and motor task was provided during balance–coordination exercises. The exercise sessions were performed 3 days per week for 45 minutes over 6 weeks. Static and dynamic balance functions were assessed using the single-leg stance test (SLST), Timed Up and Go test (TUG), Functional Reach Test (FRT), Berg Balance Scale (BBS), and stabilometric postural stability performance under single-task and motor/cognitive dual-task conditions [anterior–posterior stability index (APSI), mediolateral stability index (MLSI), and total stability index (TSI)], as well as fall-risk scores under eyes-open/eyes-closed/composite conditions. Fear of falling and subjective balance perception were evaluated using the Falls Efficacy Scale (FES) and the Activities-specific Balance Confidence Scale (ABC-6). Participants' mood status was assessed using the Hospital Anxiety and Depression Scale (HADS). The sociodemographic characteristics of the groups were similar. At baseline, the groups were comparable except for single-task APSI and TSI scores and motor and cognitive dual-task APSI scores (p=0.007, p=0.033, p=0.044, and p=0.020, respectively). After the intervention, statistically significant changes were observed in FRT (p<0.001, p<0.001), TUG (p<0.001, p<0.001), HADS-Anxiety (p=0.008, p=0.012), and FES (p<0.001, p<0.001) in both the DTEG and CBEG. BBS (DTEG p<0.001, CBEG p<0.001, HEG p=0.002) and SLST (DTEG p<0.001, CBEG p<0.001, HEG p=0.004) improved significantly in all three groups. In both the DTEG and CBEG, single-task APSI (p<0.001, p=0.013), MLSI (p=0.002, p<0.001), and TSI (p<0.001, p=0.003), as well as cognitive dual-task APSI (p=0.006, p=0.029), MLSI (p=0.004, p=0.003), and TSI (p<0.001, p=0.003), decreased significantly. In the motor dual-task assessment, reductions in all three indices (APSI, MLSI, and TSI) were observed only in the DTEG (p=0.004, p=0.003, and p=0.001, respectively). Cognitive performance increased significantly only in the DTEG (p=0.001). In the fall-risk assessment, the DTEG showed significant reductions in speed, stability variability index, and z score both under eyes-open conditions (p=0.016, p=0.008, and p=0.008, respectively) and in the composite score (p=0.040, p=0.024, and p=0.018, respectively). Under eyes-closed conditions, a significant reduction was observed only in the stability variability index (SVI) in the DTEG (p=0.048). Dual-task training in patients with postmenopausal osteoporosis yields beneficial effects on balance, functionality, cognitive–motor integration, and balance-related confidence. Dual-task training not only improves static and dynamic balance parameters but also supports participation in activities of daily living by reducing fear of falling. Moreover, it appears to reduce fall risk more markedly than conventional exercise programs.