Biyolojik ajan kullanan psoriasis hastalarında sistemik inflamatuar belirteçlerin değişimi ve tedavi yanıtıyla ilişkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of changes in systemic inflammatory markers and their association with treatment response in psoriasis patients receiving biologic agents
- Tez No: 1002882
- Danışmanlar: PROF. DR. EZGİ AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: biyolojik tedaviler, inflamasyon, psoriasis, SII, SIRI, AISI, biological therapies, inflammation, psoriasis, SII, SIRI, AISI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Psoriasis, kutanöz bulguların yanı sıra artmış sistemik inflamasyonla seyreden kronik inflamatuar bir hastalıktır. Son yıllarda hemogramdan elde edilen nötrofil/lenfosit oranı (NLR), trombosit/lenfosit oranı (PLR), monosit/lenfosit oranı (MLR) ile sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII), sistemik inflamatuar yanıt indeksi (SIRI) ve sistemik inflamasyonun bileşik indeksi (AISI) gibi belirteçler sistemik inflamasyonun değerlendirilmesinde kullanılmaktadır. Bu çalışmada tümör nekroz faktörü (TNF)-α, interlökin (IL)-17 ve IL-23 inhibitörü tedavilerinin bu indeksler üzerindeki etkileri ve bu indekslerin hastalık özellikleri ile ilişkileri değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: 1 Ocak 2020–1 Kasım 2025 tarihleri arasında Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde biyolojik ajan tedavisi alan 120 psoriasis hastasının verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar kullandıkları tedaviye göre TNF-α, IL-17 ve IL-23 inhibitörü gruplarına ayrıldı. Demografik veriler ve klinik özellikler kaydedildi. Her grup için başlangıç ve 16. hafta Psoriasis Alan Şiddet İndeksi (PAŞİ) değerleri ve nötrofil, lenfosit, platelet, monosit, MPV, RDW, CRP, ALT, AST, üre, kreatinin düzeyleri kaydedildi; SII, SIRI, AISI, NLR, PLR, MLR değeri hesaplandı. Bulgular: Çalışmamızda başlangıç PAŞİ değerleriyle başlangıç nötrofil, monosit, CRP, SII, SIRI, AISI, NLR ve MLR arasında pozitif korelasyon bulundu (sırasıyla; p= 0,002, p= 0,001, p= 0,001, p= 0,002, p= 0,001, p= 0,001, p= 0,001, p= 0,009, p= 0,001). Tüm gruplarda 16. haftada SII, SIRI, AISI, NLR ve MLR değerlerinde azalma saptandı (hepsi için; p< 0,05)). TNF-α ve IL-17 inhibitörü grubunda NLR ve nötrofil yüzdesindeki azalma IL-23 inhibitörü grubuna göre daha belirgindi (sırasıyla; p= 0,035, p= 0,009). PAŞİ değerlerinin değişimiyle inflamatuar indekslerdeki değişim arasında anlamlı korelasyon saptanmadı (p> 0,05). Sonuç: TNF-α, IL-17 ve IL-23 inhibitörleri sistemik inflamatuar yükü anlamlı düzeyde azaltmaktadır. Hemogram temelli inflamatuar indeksler tedavi yanıtının izlenmesinde pratik biyobelirteçler olabilir. Tedaviyle inflamatuar parametrelerdeki değişim ve PAŞİ değerlerindeki değişim arasında korelasyon saptanmaması, kutanöz bulgular ile sistemik inflamasyonun her zaman paralel seyretmeyebileceğini düşündürmektedir. Bu indekslerin demografik ve klinik faktörlerden etkilenmesi, hasta özellikleriyle birlikte değerlendirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Psoriasis is a chronic inflammatory disease characterized by cutaneous manifestations and increased systemic inflammation. Hemogram-derived markers, including neutrophil-to-lymphocyte ratio (NLR), platelet-to-lymphocyte ratio (PLR), monocyte-to-lymphocyte ratio (MLR), systemic immune-inflammation index (SII), systemic inflammatory response index (SIRI), and aggregate index of systemic inflammation (AISI), are increasingly used to assess systemic inflammation. This study evaluated the effects of tumor necrosis factor (TNF)-α, interleukin (IL)-17, and IL-23 inhibitor treatments on these indices and their associations with disease characteristics. Materials and Methods: We retrospectively analyzed 120 psoriasis patients treated with biologic agents at Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital between January 1, 2020, and November 1, 2025. Patients were classified as receiving TNF-α, IL-17, and IL-23 inhibitors. Demographic and clinical data were recorded. Baseline and week 16 Psoriasis Area and Severity Index (PASI) scores and laboratory parameters (neutrophil, lymphocyte, platelet, monocyte, MPV, RDW, CRP, ALT, AST, urea, creatinine) were obtained, and SII, SIRI, AISI, NLR, PLR, and MLR were calculated. Results: Baseline PASI scores correlated positively with neutrophil, monocyte, CRP, SII, SIRI, AISI, NLR, and MLR (p= 0,002, p= 0,001, p= 0,001, p= 0,002, p= 0,001, p= 0,001, p= 0,001, p= 0,009, p= 0,001; respectively). At week 16, SII, SIRI, AISI, NLR, and MLR decreased significantly in all groups (p< 0,05; for all). Reductions in NLR and neutrophil percentage were greater with TNF-α and IL-17 inhibitors than with IL-23 inhibitors (p= 0,035, p= 0,009). No correlation was found between PASI change and changes in inflammatory indices (p> 0,05; for all). Conclusion: TNF-α, IL-17, and IL-23 inhibitors reduce systemic inflammatory burden. Hemogram-derived indices may serve as practical biomarkers for monitoring treatment response. However the lack of correlation between changes in inflammatory parameters and PASI scores suggests that cutaneous and systemic inflammation do not always parallel. The influence of these indices by demographic and clinical factors indicates that they should be interpreted in conjunction with patient characteristics.