Kronik Spontan Ürtiker Hastalarında İntihar Düşüncesinin Ve Depresyonun Araştırılması
Investigation of Suicidal Ideation and Depression in Patients with Chronic Spontaneous Urticaria
- Tez No: 1002881
- Danışmanlar: PROF. EZGİ AKTAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Kronik spontan ürtiker, Beck depresyon, Beck intihar düşüncesi, Omalizumab, Ürtiker aktivite skoru, Beck Depresyon Ölçeği, Ürtiker, İntihar, Chronic spontaneous urticaria, Beck depression, Beck suicidal ideation, Omalizumab, Urticaria activity score, Bech depression scala, Urticaria, Suicide
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Hamidiye Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Kronik spontan ürtiker (KSÜ), herhangi bir tetikleyici olmadan haftanın çoğu gününde semptomların olduğu varsayılarak, 6 haftayı aşan bir süre boyunca aniden ortaya çıkıp kendiliğinden kaybolan eritemli, ödemli, kaşıntılı papül ve plakların ve/veya anjioödemin (AÖ) varlığı olarak tanımlanır. KSÜ hastalarında normal topluma göre daha yüksek depresyon değerleri ve intihar düşünme eğilimi bilinmekte olup bu çalışmamızdaki amaç; KSÜ hastalarında tedavi farklılıkları ve sosyodemografik farklılıklara göre depresyon ve intihar düşünme düzeylerinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Tek merkezli, prospektif çalışmamıza Prof. Dr. Cemil Taşçıoğlu Şehir Hastanesi Deri ve Zührevi Hastalıkları Kliniği'ne 1 Şubat 2026-1 Mayıs 2026 tarihleri arasında başvuran, 18-65 yaş arası klinik olarak KSÜ tanısı alan 50 hasta ve 50 sağlıklı kontrol dahil edildi. Tüm katılımcıların yaş, cinsiyet, vücut kitle indeksi, sigara ve alkol kullanımı gibi alışkanlıkları, aile öyküsü, ek hastalıkları, ürtiker süresi, daha önce uygulanan tedaviler, aktif olarak kullandıkları tedaviler, kaşıntı ve ürtikeryal lezyonlara göre hesaplanan ürtiker aktivite skoru (ÜAS), ürtiker kontrol testi (ÜKT), Beck depresyon ölçeği (BDÖ) ve Beck intihar düşüncesi ölçeği skorları olgu rapor formuna kaydedildi. Veriler, hasta grubunun kendi içinde ve kontrol grubuyla karşılaştırılarak uygun istatistiksel yöntemlerle analiz edildi. Bulgular: Hasta grubunun BDÖ skoru ortalaması (21,76±9,05), kontrol grubuna (10,3±7,53) göre istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek saptanmıştır (p=0,001). Beck intihar düşüncesi skorları incelendiğinde; hasta grubunun ortalaması (2,96±4,84) kontrol grubundan (1,22±3,69) sayısal olarak daha yüksek olmasına rağmen bu fark istatistiksel olarak anlamlılık düzeyine ulaşmamıştır (p=0,079). ÜKT ile BDÖ değerleri (r=-0,443, p<0,01) ve Beck intihar skoru değerleri (r=-0,337, p<0,05) arasında negatif yönlü anlamlı ilişkiler saptanmıştır. Sonuç: KSÜ multidisipliner bir yaklaşımla ele alınması gereken bir klinik tablodur. Ürtiker kontrol düzeyi ile intihar düşüncesi arasında ters yönlü ve anlamlı ilişki bulunması, ürtiker yönetiminde yalnızca fiziksel semptomların değil, psikiyatrik değerlendirme ve izlemin de dikkate alınması gerektiğini desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: Chronic spontaneous urticaria (CSU) is defined as the presence of erythematous, edematous, pruritic papules and plaques and/or angioedema that occur spontaneously and disappear spontaneously for longer than 6 weeks without any trigger, assuming that symptoms are present on most days of the week. Patients with CSU are known to have higher depression scores and a greater tendency toward suicidal ideation than the general population. This study aimed to examine depression and suicidal ideation levels in patients with CSU according to treatment and sociodemographic differences. Materials and Methods: This single-center, prospective study included 50 patients aged 18–65 years who were clinically diagnosed with CSU and admitted to the Dermatology and Venereal Diseases Clinic of Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu City Hospital betwen February 1, 2026 and May 1, 2026, and 50 healthy controls. Age, sex, body mass index, smoking and alcohol use, family history, comorbidities, urticaria duration, previous and current treatments, Urticaria Activity Score (UAS), Urticaria Control Test (UCT), Beck Depression Inventory (BDI), and Beck Scale for Suicidal Ideation scores were recorded. Data were analyzed using appropriate statistical methods. Results: The mean BDI score of the patient group (21.76±9.05) was significantly higher than that of the control group (10.3±7.53) (p=0.001). Although the mean Beck Scale for Suicidal Ideation score of the patient group (2.96±4.84) was numerically higher than that of the control group (1.22±3.69), this difference was not statistically significant (p=0.079). Significant negative correlations were found between UCT and both BDI scores (r=-0.443, p<0.01) and Beck Scale for Suicidal Ideation scores (r=-0.337, p<0.05). Conclusion: CSU is a clinical condition requiring a multidisciplinary approach. The significant inverse relationship between urticaria control and suicidal ideation supports considering psychiatric evaluation and follow-up in urticaria management.