Parkinson hastalarında a.cerebri posterior'un morfometrik olarak değerlendirilmesi: Bir radyolojik anatomi çalışması
Morphometric evaluation of the a.cerebri posterior in Parkinson's disease patients: A radiologic anatomy study
- Tez No: 1002898
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM ÖZTÜRK KÖSE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: Arteria cerebri posterior, Manyetik rezonans anjiyografi, Parkinson hastalığı, Arteria cerebri posterior, Magnetic resonance angiography, Parkinson disease
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Biruni Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, Parkinson hastalarının serebral kan akımı içerisinde kritik bir rol oynayan a.cerebri posterior'a ait P1 segmentinin, morfometrik özelliklerinin tanımlanması ve sağlıklı bireylerle aralarında farklılık olup olmadığının ortaya konulması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında Biruni Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı arşivinde bulunan ve 2016-2025 yılları arasında çekilen 18 yaş üzeri 102 Parkinson (60 kadın, 42 erkek) ve 102 sağlıklı grubuna (58 kadın, 44 erkek) ait 204 bireyin Manyetik Rezonans (MR) anjiyografi görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. A.cerebri posterior'a ait P1 segmentinin uzunluk ve çap ölçümleri, Radiant Dicom Viewer uygulaması ile ölçülmüştür. Tüm ölçümler sonucunda elde edilen verilerin istatiksel analizi yapılmıştır. Değişkenlere (P1) ait normallik analizi Kolmogorov-Smirnov testi ile yapılmıştır. Ölçüm değişkenleri açısından Parkinson hastaları ve sağlıklı grubu arasındaki farklılıkların belirlenmesi ve cinsiyete göre farklılıklar için bağımsız örneklem t testi kullanılmıştır. Etki büyüklüğünü ölçmek için ise, Cohen's d'si kullanılmıştır. Bulgular: Yapılan analizlerde, değişkenlerin (P1) Parkinson ve sağlıklı olma durumlarına göre karşılaştırılması sonucunda, sol P1 uzunluk (mm), sol P1 çap (mm), sağ P1 çap (mm) ve yaş değerinin istatiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur ( p < 0,05 ). Sadece sağlıklı bireylerin P1 arter ölçümlerinin cinsiyetlerine göre karşılaştırılması sonucunda sağ P1 çap (mm) değerinin istatiksel olarak anlamlı olduğu bulunmuştur ( p < 0,05 ). P1 ölçümlerinin cinsiyetlere göre karşılaştırılması sonucunda, istatiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur ( p > 0,05 ). Sadece Parkinson olan P1 ölçümlerinin cinsiyetlerine göre karşılaştırılması sonucunda da, istatiksel olarak anlamlı olmadığı bulunmuştur ( p > 0,05 ). Sonuç: Morfometrik ve tanımlayıcı verilerin sağladığı bilgiler, kesin tedavisi bulunmayan Parkinson hastalığının erken tanısını destekleyerek, hastalığın ilerlemesini önleyici önlemler ve uygulanacak tedavi stratejileri konusunda yol gösteri olacaktır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to define the morphometric characteristics of the P1 segment of the posterior cerebral artery, which plays a critical role in the cerebral blood flow of Parkinson's disease patients, and to determine whether there are any differences between them and healthy individuals. Materials and methods: Within the scope of the study, Magnetic Resonance (MR) angiography images of 204 individuals belonging to 102 Parkinson's patients (60 females, 42 males) and 102 healthy individuals (58 females, 44 males) over the age of 18 years and taken between 2016 and 2025 in the archive of Biruni University Faculty of Medicine, Department of Radiology were retrospectively analyzed. The length and diameter measurements of the P1 segment of the posterior cerebral artery were measured with the Radiant Dicom Viewer application. The data obtained from all measurements were statistically analyzed. Normality analysis of the variables (P1) was performed with the Kolmogorov-Smirnov test. Independent sample t-test was used to determine the differences between Parkinson's patients and the healthy group in terms of measurement variables and for differences by gender. Cohen's d was used to measure the effect size. Findings: As a result of the comparison of the variables (P1) according to Parkinson's and healthy status, it was found that the left P1 length (mm), left P1 diameter (mm), right P1 diameter (mm) and age values were statistically significant ( p < 0.05). When only the healthy variables (P1) were compared according to gender, it was found that the right P1 diameter (mm) value was statistically significant ( p < 0.05). The comparison of P1 measurements according to gender was not statistically significant ( p > 0.05). The comparison of the P1 measurements of Parkinson's patients with Parkinson's disease only according to their gender was not statistically significant ( p > 0.05 ). Conclusion: The information provided by morphometric and descriptive data will support the early diagnosis of Parkinson's disease, for which there is no definitive cure, and provide guidance on preventive measures and treatment strategies to be applied.