İdiyopatik parkinson hastalarında, mr görüntülemede substansiya nigrada nöromelanin kaybının hastalık evresi ile korelayonunun değerlendirilmesi ve parkinson plus sendromlu hastalarda ayırıcı tanıdaki yerinin araştırılması
Evaluation of the Correlation of Neuromelanin Loss in the Substantia Nigra on MRI with Disease Stage in Idiopathic Parkinson's Patients and Investigation of its Place in Differential Diagnosis in Patients with ParkinsonPlus Syndrome
- Tez No: 855207
- Danışmanlar: PROF. DR. SEHÜR SİBEL ÖZKAYNAK, PROF. DR. KAMİL KARAALİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: İdiyopatik Parkinson Hastalığı, Parkinson Plus Sendromları, Nöromelanin-MRG, Idiopathic Parkinson's Disease, Parkinson Plus Syndromes, Neuromelanin-MRI
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Nöroloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
İdiyopatik Parkinson Hastaları'nda, MR Görüntülemede Substansiya Nigra'da Nöromelanin Kaybının Hastalık Evresi ile Korelasyonunun Değerlendirilmesi ve Parkinson Plus Sendrom'lu Hastalarda Ayırıcı Tanıdaki Yerinin Araştırılması Bu çalışmada amacımız, Parkinson hastalığının tanısını ve ayırıcı tanısını iyileştirmeye yönelik katkıda bulunmaktır. Poliklinik başvurularında, İPH ya da Parkinson Plus Sendromu ön tanısı düşünülüp MRG'a yönlendirilmiş hastalarda; kontrol muayenelerinde MRG'de nöromelanin kaybının incelenerek, bu kaybın İPH'da, hastalık evresi ile korele olup olmadığı, nöromelanin MRG görüntülemesinde Parkinson Plus Sendromlarında nasıl bir etkilenme olduğu değerlendirilerek İPH ayırıcı tanısında kullanılıp kullanılamayacağı amaçlanmıştır. Retrospektif ve kesitsel olarak planlanmış bu çalışmaya; Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi Nöroloji polikliniğine rutin kontrolleri için 30.09.2020 ve 04.05.2023 tarihleri arasında başvuran; 18 yaş ve üzeri, UKBBPDS kriterlerine uygun İPH tanısı alanlar ve klinik olarak Parkinson Plus Sendromu tanısı alanlar ve kontrol grubu olarak nörodejeneratif hastalığı olmayan kişiler dahil edilmiştir. Çalışmaya alınan kişilerin sistemde nörogörüntüleme olarak Nöromelanin-MRG yapılmış olmasına dikkat edilmiştir. İdiyopatik Parkinson Hastaları'na, hastalığın evrelendirilmesi için Hoehn& Yahr Evrelemesi ve UPDRS yapılmıştır. Çalışmamızda vizüel değerlendirmede; sağ ve sol taraflarda; lateral ve medianda kayıp görülme oranı İPH'lı kişilerde, kontrol grubuna anlamlı olarak yüksek bulunmuştur. Sağ ve sol medial kayıpta farklılık görülmemiştir. ROİ-Sİ ile bakıldığında gruplar arasında bölgesel farklılık bulunmamış ayrıca aynı taraflı crus cerebriye kıyaslandığında da farklılık bulunmamıştır. Çalışmamızda vizüel bakıda; sağ lateral, median ve medialde kayıp görülme oranı İPH' lı bireylerde, MSA ve PSP gruplarına göre anlamlı yüksek bulunmuştur. İPH olarak değerlendirilen bireylerde; Hoehn&Yahr ve UPDRS ile bulunan hastalık evresi ile kaybın gerek vizüel incelemede, gerekse ROİ-Sİ ile incelemede birbiri ile korele olmadığı görülmüştür. MSA türleri kendi aralarında ROİ-Sİ ile değerlendirildiğinde sağ taraf MSA-P hastalarında, MSA-C' ye göre median ve medialde daha fazla kayıp bulunmuştur. Çalışmamızdan elde edilen veriler, İdiyopatik Parkinson Hastaları'nda vizüel değerlendirme sonucunda; normal bireylerden ayırt etmede lateral ve median bölgede kayıp olduğunu göstermektedir, ek olarak diğer Parkinsonizm gruplarından farklı olarak tüm bölgelerde kayıp gösterdiği sonucu elde edilmiştir. İdiyopatik Parkinson Hastaları'nda tanıyı iyileştirmeye ve erken aşamada başvuran Primer Parkinsonizm Hastaları'nı birbirinden ayırmaya yönelik görüntüleme biyobelirteçlerine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the Correlation of Neuromelanin Loss in the Substantia Nigra on MRI with Disease Stage in Idiopathic Parkinson's Patients and Investigation of its Place in Differential Diagnosis in Patients with Parkinson Plus Syndrome. Our aim in this study is to contribute to improving the diagnosis and differential diagnosis of Parkinson's disease. In outpatient clinic applications, in patients with a preliminary diagnosis of IPD or Parkinson Plus Syndrome and referred to MRI; It was aimed to examine the loss of neuromelanin on MRI during control examinations, whether this loss is correlated with the disease stage in IPD, and whether neuromelanin MRI imaging affects Parkinson Plus Syndromes and whether it can be used in the differential diagnosis of IPD. This study was planned as retrospective and cross-sectional; Who applied to Akdeniz University Hospital Faculty of Medicine Neurology outpatient clinic between 30.09.2020 and 04.05.2023 for routine check-ups; People aged 18 years and over, those diagnosed with IPD in accordance with UKBBPDS criteria and those clinically diagnosed with Parkinson Plus Syndrome, and those without neurodegenerative disease as the control group were included. Care was taken to ensure that the people included in the study had Neuromelanin-MRI performed as neuroimaging in the system. Hoehn & Yahr Staging and UPDRS were performed for idiopathic Parkinson's patients to stage the disease. In our study, visual evaluation; on the right and left sides; The rate of lateral and median loss was found to be significantly higher in people with IPD than in the control group. There was no difference in right and left medial loss. When examined with ROI-SI, there were no regional differences between the groups, and no difference was found when comparing the ipsilateral crus cerebri. In our study, visual inspection; The rate of right lateral, median and medial loss was found to be significantly higher in individuals with IPH compared to MSA and PSP groups. In individuals evaluated as IPD; It was observed that the disease stage and loss found by Hoehn & Yahr and UPDRS were not correlated with each other both in visual examination and in ROI-SI examination. When MSA types were evaluated among themselves with ROI-SI, more median and medial loss was found in right-sided MSA-P patients compared to MSA-C. The data obtained from our study, as a result of visual evaluation in Idiopathic Parkinson's Patients; It shows that there is a loss in the lateral and median regions in distinguishing it from normal individuals, and in addition, unlike other Parkinsonism groups, it was concluded that it showed a loss in all regions. There is a need for imaging biomarkers to improve diagnosis in idiopathic Parkinson's Disease patients and to differentiate between Primary Parkinsonism Patients presenting at an early stage.