Demanslı hastalarda dil ve bilişsel terapi uygulamalarının etkinliğinin elektroensefalografi (EEG) ile incelenmesi
Investigation with electroencephalografy (EEG) of the effectiveness of language and cognitive therapy applications in dementia patients
  1. Tez No: 1002906
  2. Yazar: DÖNDÜ ÜNSAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TOGAY MÜDERRİS
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Nöroloji, Psikoloji, Neurology, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Demans, EEG, Nöropsikolojik Testler, Dil ve Bilişsel Terapi, Dementia, EEG, Neuropsychological Tests, Language and Cognitive Therapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı; demans hastalarında Elektroensefalografi (EEG) ve nöropsikolojik değerlendirmeler ile dil ve bilişsel terapilerin etkinliğini ortaya koymaktır. Bu çalışma deneysel bir çalışma olarak desenlenmiştir. Çalışmaya 8 erkek ve 16 kadın olmak üzere toplam 24 demans hastası (10 Alzheimer hastası, 5 Frontotemporal Demans, 8 Lewy cisimcikli Demans ve 1 Vasküler Demans) katılmıştır. Erkeklerin yaşları 61-88 arasında değişmekte olup ortalama 76,38±9,61 kadınların yaşları 70-91 arasında dğişmekte olup ortalama 80,75±6,32'dir. Tüm katılımcılara altı ay boyunca haftada 2 seans (30-45 dk arası) dil ve bilişsel terapi uygulanmıştır. Terapi öncesi ve sonrası tüm katılımcıların EEG kayıtları alınmış ve nöropsikolojik testler uygulanmıştır. İstatistiksel analizler için IBM SPSS Statistics, Version 23 programı kullanılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediği Shapiro-Wilk testi ile yapılmıştır. Normal dağılıma sahip olmayan değişkenler medyan (çeyrekler arası aralık, IQR) olarak rapor edimiş ve bağımlı gruplar için öntest sontest ölçümleri Wilcoxon testi kullanılarak karşılaştırılmıştır. Elde ettiğimiz bulgulara göre EEG kayıtlarının öntest ve sontest karşılaştırmasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark gözlenmemiştir (p>0,05). Nöropsikolojik testler ile değerlendirdiğimiz beceriler ve performanslarda (dil, bellek, görsel uzamsal beceri, motor konuşma, dikkat ve yürütücü fonksiyonlar) ise kısmi fonksiyonel iyileşmeler elde edilmiştir (p<0,05). Sonuç olarak, dil ve bilişsel terapilerin etkileri EEG kayıtlarına yansımamış, ancak nöropsikolojik testlerle fonksiyonel iyileşmeler gösterilmiştir. Dil ve biliş terapilerinin nöral plastisiteye ve nörogeneze katkı sağladığı düşünülmüştür. Terapilerin demansın erken aşamalarında başlatılması, uzun bir süre boyunca uygulanması, veri homojenliğini sağlamak için demans türlerine göre gruplandırılması ve daha fazla katılımcıyla gerçekleştirilmesi önerilmektedir. Zira bu terapiler, bilişsel performans üzerinde daha olumlu etkiler gösterebilir ve daha büyük fonksiyonel iyileşmelere yol açabilir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reveal the effectiveness of language and cognitive therapies in dementia patients using electroencephalography (EEG) and neuropsychological assessments. This study was designed as an experimental study. A total of 24 dementia patients (10 Alzheimer's patients, 5 Frontotemporal Dementia patients, 8 Lewy body Dementia patients, and 1 Vascular Dementia patient) participated in the study, including 8 men and 16 women. The ages of the men ranged from 61 to 88 years, with a mean of 76.38±9.61, while the ages of the women ranged from 70 to 91 years, with a mean of 80.75±6.32. All participants received language and cognitive therapy twice a week (30-45 min sessions) for six months. EEG recordings were taken, and neuropsychological tests were administered to all participants before and after therapy. IBM SPSS Statistics, Version 23, was used for statistical analyses. The Shapiro-Wilk test was used to determine whether the data were normally distributed. Variables that did not follow a normal distribution were reported as median (interquartile range, IQR), and pre-test and post-test measurements for dependent groups were compared using the Wilcoxon test. According to our findings, no statistically significant difference was observed in the comparison of EEG recordings between the pre-test and post-test (p>0.05). Partial functional improvements were obtained in the skills and performance we evaluated with neuropsychological tests (language, memory, visual-spatial skills, motor speech, attention, and executive functions) (p<0.05). As a result, the effects of language and cognitive therapies were not reflected in EEG recordings, but functional improvements were demonstrated by neuropsychological tests. Language and cognition therapies are thought to contribute to neural plasticity and neurogenesis. It has been suggested that therapies should be initiated in the early stages of dementia, administered over a long period, and grouped according to dementia types with more participants to ensure data homogeneity, as they demonstrate more positive effects on cognitive performance and lead to greater functional improvement.