Biological control of cotton pest Helicoverpa armigera using RNA interference (RNAI) technology
RNA interferans teknolojisi ile pamuk zararlısı Helicoverpa armigera'nın biyolojik kontrolü
  1. Tez No: 1002944
  2. Yazar: HALİME KARATEKE
  3. Danışmanlar: PROF. DR. REMZİYE NALÇACIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Mikrobiyoloji, Biotechnology, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Helicoverpa armigera, Helicoverpa armigera
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Helicoverpa armigera (Hübner, 1808), Noctuidae familyasına ait lepidopteran takımının bir üyesidir. Dünyanın pek çok yerinde tarımsal ürünlere ciddi zararlar veren etkili bir polifag türdür. Kontrolü genellikle sentetik insektisitlerle yapılmaktadır. Sentetik insektisitlere karşı böceklerin direnç geliştirmeleri, insan ve hedef olmayan başka canlı gruplarının zarar görmeleri bunlara alternatif olan biyolojik kontrol preparatlarının geliştirilip kullanılmasını zorunlu hale getirmiştir. RNA İnterferans (RNAi) yaklaşımı zararlı böcek popülasyonlarının kontrolünde kullanılabilecek alternatif bir yöntemdir. Bu yöntem hedef böceklerde hayati genleri susturarak böcek türlerine özgü bir mücadele yöntemi sağlamaktadır. Önemli bir biyolojik polimer olan kitin böcekler dahil olmak üzere tüm eklem bacaklılarda bulunmaktadır. Kitin polimeri ve bu polimerin senteziyle ilgili enzimler bitki ya da insanlarda bulunmamaktadır. Bu çalışmada, kitin sentezinde görev alan Kitin sentaz B (CHSB) geninin ifadesinin çift zincirli RNA (dsRNA) teknolojisi ile susturulması amaçlanmıştır. Bunun için, H. armigera larvalarından CHSB geni polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile çoğaltıldı ve ardından dsRNA sentez vektörüne (L4440) klonlandı. dsRNA sentezi bakteriyel sistemde (E. coli HT115 (DE3) suşunda) gerçekleştirildi. Daha sonra hem dsRNA ifade eden bakteri süspansiyonu hem de bu hücrelerden saflaştırılan total RNA ayrı ayrı besin ile karıştırılarak H. armigera larvalarına yedirildi. dsRNA'ın böcekler üzerine etkisi biyotest denemeleri ile incelendi. Hem dsRNA eksprese eden E. coli hücreleri hem de bu hücrelerden izole edilen RNA'lar, üçüncü dönem H. armigera larvalarında anlamlı mortaliteye neden olmuş ve sırasıyla %40 ve %35 oranında ölüm gözlenmiş, kontrol gruplarında ise etkiler önemsiz düzeyde kalmıştır.
Özet (Çeviri)
Helicoverpa armigera (Hübner, 1808) is a member of the lepidopteran order of the Noctuidae family. It is an effective polyphagous species that causes serious damage to agricultural crops in many parts of the world. Control is generally achieved with synthetic insecticides. The development of resistance in insects to synthetic insecticides, coupled with the harm they cause to humans and other non-target organisms, has necessitated the development and use of alternative biological control preparations. RNA interference (RNAi) is an alternative method for controlling pest populations. This method provides a species-specific control method by silencing vital genes in target insects. Chitin, an important biological polymer, is found in all arthropods, including insects. Furthermore, chitin and the enzymes involved in its synthesis are not found in plants or humans. This study aimed to silence the expression of the Chitin synthase B (CHSB) gene, which is involved in chitin synthesis, using double stranded RNA (dsRNA) technology. For this purpose, the CHSB gene from H. armigera larvae was amplified by polymerase chain reaction and subsequently cloned into a dsRNA synthesis vector (L4440). dsRNA synthesis was performed in a bacterial system (E. coli HT115 (DE3) strain). Subsequently, both the dsRNA-expressing bacterial suspension and the total RNA purified from these cells were mixed with separate feed and fed to H. armigera larvae. The effects of dsRNA on insects were investigated through bioassay experiments. Both dsRNA expressing E. coli cells and RNA's isolated from these cells induced significant mortality in third instar H. armigera larvae, reaching 40% and 35%, respectively, whereas control treatments exhibited negligible effects.