Kant'ın eleştirel felsefesinde tanrı sorunu: Farklı yaklaşımlar ve eleştirileri
The problem of god in Kant's critical philosophy: Different approaches and criticism
- Tez No: 1002947
- Danışmanlar: PROF. DR. AYDIN TOPALOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Immanuel Kant, Eleştirel Felsefe, Saf Aklın Eleştirisi, Tanrı Kanıtlamaları, Agnostisizm, Panteizm, Ateizm, Deizm, Teizm, Immanuel Kant, Critical Philosophy, Critique of Pure Reason, Theistic Proofs, Agnosticism, Pantheism, Atheism, Deism, Theism
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Kant'ın felsefesinde aklın neyi bilebileceği üzerine yaptığı araştırma ele alınmıştır. Kant'ın zaman zaman agnostik, panteist, deist, teist ve hatta ateist olduğu yönündeki iddialar ya da bu Tanrı tasavvurlarını temellendirmede Kant'ın eleştirel felsefesinin temel olarak kullanılması gibi etkenlerin ele alınıp değerlendirilmesi hedeflenmiştir. Bu hedef ışığında Kant'ın Saf Aklın Eleştirisi eserinde ele alınan“Neyi bilebilirim?”sorusuna aradığı cevap, metafiziğin imkanı ve Tanrı'nın bilinip bilinememesi gibi konulara bu çalışmada yer verilmiştir. Bu veriler Kant'ın Tanrı tasavvurunu anlamada temel dayanak olarak kullanılmıştır. Bununla beraber bugün gelinen noktada Kant felsefesinin ele aldığı Tanrı sorununun din felsefesi bağlamında muhtelif (agnostisizm, panteizm, deizm, teizm, ateizm gibi) bakış açıları tarafından nasıl anlaşıldığı incelenmiştir. Böylelikle Kant felsefesinde Tanrı mefhumuna dair farklı yaklaşımlar ve eleştirilerine dikkat çekilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, Kant's research on what the mind can know in his philosophy is discussed. It is aimed to discuss and evaluate factors such as the claims that Kant was an agnostic or pantheist, deist, theist or even sometimes atheist, or the use of Kant's critical philosophy as a basis to ground these different ways of believing in God. In the light of this aim, the question“What can I know?”which was discussed in Kant's Critique of Pure Reason, and related topics such as the answer to this question, the possibility of metaphysics, and whether God can be known or not are included in this study. The data which had been obtained from the related topics were used as the basis for understanding Kant's conception of God. In addition, it has been examined how the problem of God, which Kant's critical philosophy deals with, is understood by various perspectives (such as agnosticism, pantheism, deism, theism, atheism) in the context of today's philosophy of religion. Thus, attention was drawn to different approaches and criticisms of the concept of God in Kant's philosophy.