Cerrahi tedavi uygulanan periferik yerleşimli schwannom olgularının klinik ve demografik özelliklerinin değerlendirilmesi: Tek merkezli retrospektif çalışma
Evaluation of clinical and demographic characteristics of peripherally located schwannoma cases undergoing surgical treatment: Single-center retrospective study
  1. Tez No: 1002961
  2. Yazar: İBRAHİM OK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERHAT PUSAT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nöroşirürji, Neurosurgery
  6. Anahtar Kelimeler: Periferik, Schwann Hücresi, Schwannom, Peripheral, Schwann Cell, Schwannoma
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Beyin ve Sinir Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada periferik yerleşimli schwannom tanısı alan hastaların demografik özellikleri, klinik bulguları, görüntüleme yöntemleri, cerrahi sonuçları ve prognostik faktörlerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya periferik yerleşimli schwannomu olan 35 hasta dahil edildi. Santral veya parasantral yerleşimli schwannomlar çalışma dışı bırakıldı. Hastaların demografik verileri, klinik semptomları, görüntüleme ve elektrofizyolojik incelemeleri, cerrahi ön tanılar, komorbiditeleri, tümör yerleşimleri ve postoperatif sonuçları retrospektif olarak incelendi. İstatistiksel analizlerde Ki-kare testi, Mann-Whitney U testi kullanıldı ve p < 0,05 anlamlı kabul edildi. Bulgular: Hastaların 18'i erkek, 17'si kadın olup medyan yaş 43 yıl (7–79) idi. Ortalama vücut kitle indeksi 25,2±2,8 kg/m² idi. En sık semptom ele gelen kitle olup hastaların %91'inde görüldü. Preoperatif ağrı %37 oranında mevcuttu. Ortalama izlem süresi 3,7±2,3 yıl olup izlem süresince nüks saptanmadı. Multipl schwannom %5,7 oranında izlendi ve bu hastaların tamamında postoperatif nöropatik ağrı gelişti. Preoperatif ağrısı olan hastalarda kitle boyutlarının anlamlı derecede daha büyük olduğu saptandı (p < 0,001). Cinsiyet, sigara, alkol kullanımı, vücut kitle indeksi ve operasyon yeri ile istatistiksel olarak anlamlı ilişki bulunmadı. Sonuç: Periferik schwannomlar çoğunlukla benign seyirli, cerrahi eksizyon sonrası prognozu iyi tümörlerdir. Tek ya da multipl olabilirler, multipl ve büyük olanlarda preoperatif ağrı daha fazla görülür. Multipl schwannom varlığı postoperatif nöropatik ağrı açısından risk oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study was to evaluate the demographic characteristics, clinical presentation, imaging findings, surgical outcomes, and prognostic factors of patients diagnosed with peripherally located schwannomas. Materials and Methods: A total of 35 patients with peripheral schwannomas were included in this retrospective study. Centrally or paracentrally located schwannomas were excluded. Demographic data, clinical symptoms, imaging and electrophysiological findings, preoperative diagnoses, comorbidities, tumor localization, and postoperative outcomes were analyzed. Chi-square and Mann–Whitney U tests were used for statistical analysis, with p<0.05 considered statistically significant. Results: The cohort consisted of 18 males and 17 females, with a median age of 43 years (range: 7–79). The mean body mass index was 25.2±2.8 kg/m². The most common symptom was a palpable mass, observed in 91% of patients, while preoperative pain was present in 37%. The mean follow-up period was 3.7±2.3 years, and no recurrences were observed. Multiple schwannomas were detected in 5.7% of patients, all of whom developed postoperative neuropathic pain. Tumor size was significantly larger in patients with preoperative pain compared to those without pain (p < 0.001). No significant associations were found between gender, smoking, alcohol consumption, BMI, or surgical site and clinical outcomes. Conclusion: Peripheral schwannomas are mostly benign tumors with a good prognosis following surgical excision. They can be single or multiple; multiple and large schwannomas are more likely to cause preoperative pain. The presence of multiple schwannomas may pose a risk for postoperative neuropathic pain.