Süperior sulkus tümörlerinde cerrahi tedavi
Surgical treatment of superior sulcus tumors
- Tez No: 1019833
- Danışmanlar: PROF. DR. TAMER ALTINOK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Cerrahisi, Thoracic Surgery
- Anahtar Kelimeler: Göğüs cerrahisi, Göğüs cerrahisi işlemleri, Thoracic surgery, Thoracic surgical procedures
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Bilim Dalı
Özet
Süperior sulkus, subklavian arterlerin akciğerlerin üst loblarındaki izdüşümüne uyan bölgedir. Akciğerin bu bölgesinde yerleşim gösteren benign ve malign patolojiler, süperior sulkus lezyonlarını oluştururlar. Süperior sulkus lezyonları, çeşitli histopatolojik özellikler gösteren neoplazmlar, kistler veya enfektif hastalıklar olabilir. Süperior sulkus lezyonlarında semptomlar, çoğunlukla komşu yapılara bası veya invazyon durumunda ortaya çıkar. Pulmoner semptomlar nadirdir ve geliştiğinde genellikle ilerlemiş hastalığı gösterir. Nadir olarak da asemptomatik hastalara uygulanan rutin radyolojik incelemeler sırasında tespit edilirler. Süperior sulkus lezyonları, süperior torasik inletle, sempatik zincire uzanarak pariyetal plevra, endotorasik fasya, subklavian damarlar, brakial pleksus, vertebralar ve üst kostaları invaze edebilirler. Klinik belirtiler lokalizasyonlarına ve torasik inletin invazyon tipine göre değişmektedir. Süperior sulkus lezyonları lokal büyüme ve/veya etraf dokuları invaze ederek yaşamsal yapılara bası yapabilmesi nedeniyle, erken tanı ve tedavi gerektirir. Genellikle radyolojik incelemelerle patoloji tespit edilebilir, kesin tanı ve tedavi için çeşitli cerrahi prosedürlere gereksinim duyulur. Süperior sulkus tümörlerinde, öncelikle anamnez ve fizik muayene, sırasıyla çekilecek posterior-anterior (PA) ve lateral göğüs grafileri, bilgisayarlı tomografi (BT), magnetik rezonans görüntüleme ve anjiyografilerle patolojinin varlığı tespit edilir. Histopatolojik tanıya ulaşmak için balgam araştırması, bronkoskopik fırça biyopsisi ve transbronşiyal biyopsi yapılabilir. Bu yöntemlerle olguların ancak %30–40'ında başarılı olunur. Palpabl lenf nodları için skalen lenf nodu biyopsisi yapılabilir. Perkütan ince iğne aspirasyonu %60'lık başarı oranıyla seçilebilecek bir yöntemdir. Bilgisayarlı tomografi (BT), mediastinal patolojik boyutta (>1 cm) lenf nodu varsa veya rutin olarak evreleme amaçlı mediastinoskopi veya anterior mediastinotomi yapılabilir. Lezyonun başlangıçta periferik yerleşimli olması nedeniyle bronkoskopinin erken dönemde tanı değeri azdır. Bu çalışmada Kasım 1997 – Nisan 2004 tarihleri arasında, 7 yıllık sürede Atatürk Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Göğüs Cerrahisi Kliniği'nde süperior sulkus tümörü (SST) nedeniyle opere edilen 20 hastanın kısmen prospektif kısmen de retrospektif değerlendirilmesi yapıldı.Süperior sulkus tümörlerinde (SST) yaşam süresi ve kalitesini artırmaya yönelik, hasta için en iyi sonucun alınmasını sağlayacak prosedürün seçiminde klinik yaklaşımlarımızın ve sonuçlarının literatürle karşılaştırılarak sunulması amaçlandı.
Özet (Çeviri)
The superior sulcus is the region corresponding to the projection of the subclavian arteries onto the upper lobes of the lungs. Benign and malignant pathologies located in this region of the lung constitute superior sulcus lesions. Superior sulcus lesions may include neoplasms with various histopathological characteristics, cysts, or infectious diseases. Symptoms in superior sulcus lesions usually occur as a result of compression or invasion of adjacent structures. Pulmonary symptoms are rare and, when present, generally indicate advanced disease. In rare cases, lesions are detected incidentally during routine radiological examinations in asymptomatic patients. Superior sulcus lesions may extend through the superior thoracic inlet and along the sympathetic chain, invading the parietal pleura, endothoracic fascia, subclavian vessels, brachial plexus, vertebrae, and upper ribs. Clinical manifestations vary according to the localization of the lesion and the type of thoracic inlet invasion. Because superior sulcus lesions may grow locally and/or invade surrounding tissues, causing compression of vital structures, early diagnosis and treatment are required. The pathology can generally be detected by radiological examinations; however, various surgical procedures may be necessary for definitive diagnosis and treatment. In superior sulcus tumors, the presence of pathology is initially determined through medical history and physical examination, followed by posteroanterior (PA) and lateral chest radiographs, computed tomography (CT), magnetic resonance imaging, and angiographic studies. To establish a histopathological diagnosis, sputum examination, bronchoscopic brush biopsy, and transbronchial biopsy may be performed. These methods are successful in only 30–40% of cases. Scalene lymph node biopsy may be performed for palpable lymph nodes. Percutaneous fine-needle aspiration may be selected as a diagnostic method, with a success rate of 60%. If CT demonstrates pathologically enlarged mediastinal lymph nodes (>1 cm), or for routine staging purposes, mediastinoscopy or anterior mediastinotomy may be performed. Since the lesion is initially located peripherally, bronchoscopy has limited diagnostic value in the early stage. In this study, 20 patients who underwent surgery for superior sulcus tumors (SST) at the Department of Thoracic Surgery, Atatürk Chest Diseases and Thoracic Surgery Training and Research Hospital, between November 1997 and April 2004, over a seven-year period, were evaluated partly prospectively and partly retrospectively. The aim of this study was to present our clinical approaches and outcomes in the selection of procedures intended to achieve the best possible results for patients with superior sulcus tumors (SST), with the goal of improving survival and quality of life, and to compare these findings with the literature.