Kriyobalon ablasyon yapılan hastalarda atriyal fibrilasyon için egzersiz eğitiminin normal sinüs ritmi idamesi üzerine etkisi
The effect of exercise training on the maintenance of normal sinus rhythm in patients undergoing cryoballoon ablation for atrial fibrillation
- Tez No: 1002988
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA ERTUĞRUL YAŞA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Atriyal fibrilasyon, Kriyobalon ablasyon, Yüksek Yoğunluklu Aralıklı Egzersiz, Egzersiz, Atrial fibrillation, Cryoballoon ablation, High Intensity Interval Training, Exercise
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Gülhane Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışma, kriyobalon ablasyonu (KBA) uygulanmış atriyal fibrilasyon (AF) hastalarında iki farklı egzersiz protokolünün—yüksek yoğunluklu aralıklı egzersiz (HIIT) ve orta yoğunluklu sürekli egzersiz (MICT)—aritmi rekürrensi, AF semptom şiddeti, fonksiyonel kapasite, fiziksel aktivite düzeyi, egzersiz yarar–engel algısı, anksiyete ve yaşam kalitesi üzerine etkilerini incelemek amacıyla gerçekleştirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya KBA sonrası erken dönemde olan toplam 60 AF'li birey dahil edildi. Katılımcılar basit rastgele randomizasyon ile HIIT (n=30) ve MICT (n=30) gruplarına ayrıldı. Her iki gruba sekiz hafta boyunca haftada iki gün, gözetimli ve yapılandırılmış bir egzersiz programı uygulandı. Değerlendirmeler müdahale öncesinde, 2. ay ve 3. ay takiplerinde gerçekleştirildi. Semptom şiddeti Atriyal Fibrilasyon Şiddet Skoru (AFSS), ritim durumu 12 derivasyonlu EKG ve 24 saatlik Holter kayıtları, fonksiyonel kapasite 6 Dakika Yürüme Testi 6-DYT, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi IPAQ-SF, egzersiz engel–yarar algısı Egzersiz Yarar ve Engelleri Ölçeği, anksiyete Beck Anksiyete Envanteri ve yaşam kalitesi Atriyal Fibrilasyon Yaşam Kalitesi Ölçeği (AFEQT) ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Sekiz haftalık egzersiz eğitimi sonrasında her iki grupta semptom şiddetinde anlamlı azalma, 6-DYT mesafesinde artış, fiziksel aktivite düzeyinde yükselme ve egzersize yönelik yarar algısında iyileşme saptandı (p<0,05). Anksiyete düzeylerinde belirgin düşüş görüldü ve AFEQT toplam puanı ile alt ölçeklerde klinik olarak anlamlı artışlar elde edildi. Ablasyon sonrası erken dönemde gözlenen AF rekürrens oranları her iki grupta da düşüktü ve HIIT ile MICT arasında ritim stabilitesi açısından anlamlı fark bulunmadı (p>0,05). Zaman × grup etkileşimi incelendiğinde, HIIT ve MICT protokollerinin tüm klinik ve davranışsal değişkenlerde benzer düzeyde etkinlik gösterdiği belirlendi. Sonuç: Bu çalışma, KBA sonrası uygulanan her iki egzersiz yaklaşımının güvenli, uygulanabilir ve çok boyutlu yarar sağlayan tamamlayıcı bir rehabilitasyon yöntemi olduğunu ortaya koydu. HIIT ve MICT protokollerinin normal sinüs ritminin korunmasına katkıda bulunduğu; semptom yükünü azalttığı; fonksiyonel kapasiteyi, fiziksel aktivite düzeyini ve yaşam kalitesini artırdığı gösterildi. Ayrıca egzersiz eğitimi ile anksiyete düzeylerinde anlamlı azalma elde edilmesi, programın psikolojik iyilik hali üzerindeki olumlu etkilerini desteklemektedir. Bu bulgular, egzersiz temelli yaklaşımların AF yönetiminde ablasyon sonrası tedavi sürecine entegre edilmesinin klinik sonuçları iyileştirebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of two distinct exercise protocols—high-intensity interval training (HIIT) and moderate-intensity continuous training (MICT)—on arrhythmia recurrence, atrial fibrillation (AF) symptom burden, functional capacity, physical activity level, perceived exercise benefits and barriers, anxiety, and quality of life in patients who underwent cryoballoon ablation for AF. Materials and Methods: A total of 60 patients in the early post-ablation period were included and randomly allocated to the HIIT (n=30) or MICT (n=30) groups using simple randomization. Both groups participated in a supervised, structured exercise program twice weekly for eight weeks. Assessments were conducted at baseline, the 2nd month, and the 3rd month. AF symptom burden was evaluated using the Atrial Fibrillation Severity Scale (AFSS); rhythm status was determined by 12-lead ECG and 24-hour Holter monitoring; functional capacity by the 6-Minute Walk Test (6-MWT); physical activity level by the IPAQ-SF; perceived benefits and barriers to exercise by the Exercise Benefits/Barriers Scale; anxiety by the Beck Anxiety Inventory; and quality of life by the Atrial Fibrillation Effect on Quality-of-Life (AFEQT) questionnaire. Results: After eight weeks of exercise training, both groups demonstrated significant reductions in AF symptom severity, increases in 6-minute walking distance, improvements in physical activity level, and enhanced perceptions of exercise benefits (p<0.05). Anxiety scores decreased markedly, and clinically meaningful improvements were observed in total and subscale AFEQT scores. Early post-ablation AF recurrence rates were low in both groups, with no significant differences in rhythm stability between HIIT and MICT (p>0.05). Analysis of the time × group interaction revealed that both exercise protocols produced comparable effects across all clinical and behavioral outcomes. Conclusion: The findings indicate that both HIIT and MICT are safe, feasible, and multidimensionally beneficial rehabilitation strategies following cryoballoon ablation. Exercise training contributed to the maintenance of normal sinus rhythm, reduced symptom burden, enhanced functional capacity and physical activity levels, and improved overall quality of life. The significant reduction in anxiety further highlights the psychological advantages of incorporating structured exercise into post-ablation management. These results suggest that exercise-based interventions may play an important role in optimizing clinical outcomes in patients with AF following ablation.