Paroksismal atrial fibrilasyon kriyobalon ablasyon yapılan hastalarda nüks öngörmede nötrofil/lenfosit oranının rolü
The role of neutrophil/lymphocyte ratio i̇n recurrence predi̇cti̇on in patients with paroxysmal atrial fibrillation after cryoballoon ablation
  1. Tez No: 476243
  2. Yazar: FATİH MEHMET UÇAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERKAN TOPALOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Paroxysmal Atrial Fibrillation, Cryoballoon, Ablation, Recurrence, Neutrophil Lymphocyte Ratio
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: Ankara Türkiye Yüksek İhtisas Eğt. ve Arş. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 39
Özet
Atriyal fibrilasyon (AF) organize olmayan, yüksek hızlı atriyal elektriksel aktivite ile karakterize supraventriküler bir aritmidir. Klinikte en yaygın aritmidir ve kalp ritim bozuklukları nedeniyle hastaneye yatışların yaklaşık üçte birinden sorumludur. AF hastalarının tedavisinde beş hedef vardır; tromboembolinin önlenmesi, semptom giderilmesi, eşlik eden kardiyovasküler hastalığın optimal tedavisi, hız kontrolü ve ritim bozukluğunun düzeltilmesidir.Ritm bozukluğunun tedavisinde sinüs ritmine geri döndürülmesi yada sinüs ritminin sürdürülmesi amaçlanır.Bu stratejide antiaritmik ilaçlar ve ablasyon tedavileri uygulanmaktadır.Yapılan çalışmalarda ablasyon tedavisinin AF siz yaşam süresini antiaritmiklere kıyasla daha fazla artırdığı gözlenmiştir. Bizim yaptığımız tez çalışmasında amaç Paroksizmal Atrial Fibrilasyon için başarısız antiaritmik ilaç sonrasında kriyobalon ablasyon yapılan hastalarda işlemden önce kolaylıkla bakılabilen bir enflamatuvar parametre olan Nötrofil Lenfosit Oranını (NLR) nın AF nüksünün öngördürücülerinden birisi olup olmadığının araştırılmasıdır.Bu amaçla hastanemize başvuran ve kriyobalon ablasyon yapılıp nüks yaşamayan 60 hasta ile ilk 3 aylık takip dönemi dışlandığında nüks yaşayan 10 hasta, iki grup oluşturularak karşılaştırıldı. Demografik özellikler açısından gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark gözlenmedi. Yapılan labaratuvar analizinde biyokimyasal ve hematolojik parametreler açısından da istatistiksel anlamlı fark saptanmadı.NLR değerleri karşılaştırıldığında nüks grubunda, nüks yaşanmayan gruba kıyasla istatistiksel anlamlı olmayan bir yükseklik saptandı. Sonuç olarak, bu çalışma; beklenenin aksine işlem öncesi bakılan NLR nin AF nüksü ile ilişkisinin olmadığını göstermiştir.WBC,Nötrofil.CRP değerleri arasında da gruplar arasında istatistiksel anlamlı fark bulunmaması enflamatuvar parametrelerin AF nüksünü öngörmede faydalı olamayacağını göstermektedir. Ancak çalışmamızda hasta sayısının az olması ve karşılaştırılan gruplar arasında sayısal olarak önemli farklılık olması sonuçlarımızı etkilemiş olabilir.Bu nedenle daha fazla sayıda hasta ile yapılacak çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
Atrial fibrillation (AF) is a supraventricular arrhythmia that characterized by non-organized and high-speed atrial electrical activity. AF is the most common arrhythmia in the clinic, and is responsible for approximately one-third of hospitalization due to heart rhythm disturbances. AF has five goals in the treatment of patients; thromboembolism prevention and relieving symptoms, the optimal treatment of concomitant cardiovascular disease, speed control and rhythm control to improve the disorder. Reverted back to sinus rhythm or to maintain sinus rhythm in the treatment of arrhythmia is intended. For this strategy, antiarrhythmic drugs and ablation therapy are implemented. it was observed in previous studies that ablation therapy of AF is better than antiarrhythmic drugs for without AF lifetime. The aim of our thesis is investigate whether Neutrophil Lymphocyte Ratio (NLR), which is an inflammatory parameter that can be easily detected before procedure, is associated with recurrence of cryoballoon ablation for paroxysmal atrial fibrillation after failed antiarrhythmic drug therapy. For this purpose, we admitted to our study who has done cryoballon ablation, 60 patients who did not have recurrence compared with 10 patients who has recurrence when the first 3 month follow-up period excluded. No statistically significant difference was observed between groups in terms of demographic characteristics. Additionally no statistically significant difference in biochemical and haematological parameters in terms of laboratory analysis.NLR values compared to population in the 2 groups, the group who experienced recurrence has higher NLR but the elevation was not statistically significant. As a result, this study has shown that; contrary to expectations, calculated NLR before procedure is not associated with recurrence of AF. There were not significant statistical difference between WBC, neutrophil and CRP values and this condition showed that inflammatory parameters cannot be useful to predict the recurrence of AF. However, the small number of patients in our study and significant numerically differences between the groups may have influenced our results. Therefore, future studies with more patients are needed.