Nazofarenks posterior duvarındaki reseslerin konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile radyolojik incelenmesi
Radiological evaluation of the recesses on the posterior wall of thenasopharynx using cone-beam computed tomography
  1. Tez No: 1002991
  2. Yazar: FATİH PEKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. EMİNE ŞEBNEM KURŞUN ÇAKMAK
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Konik ışınlı bilgisayarlı tomografi, farengeal bursa, nazofarenks, östaki tüpü, rosenmüller fossa, Cone-beam computed tomography, eustachian tube, nasopharynx, pharyngeal bursa, rosenmüller fossa
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ağız, Diş ve Çene Radyolojisi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ağız, Diş Çene Radyolojisi Bilim Dalı
Özet
ÖZET Nazofarenks Posterior Duvarındaki Reseslerin Konik Işınlı Bilgisayarlı Tomografi ile Radyolojik İncelenmesi Nazofarenks bölgesi, karmaşık anatomik yapıları ve histolojik çeşitliliği nedeniyle hem radyolojik değerlendirme hem de klinik müdahale açısından özel bir öneme sahiptir. Özellikle Rosenmüller fossa ve östaki tüpü farengeal açıklığı gibi yapıların net olarak görüntülenmesi, nazofarengeal karsinom gibi malignitelerin erken teşhisinde kritik rol oynamaktadır. Bu çalışmada, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri kullanılarak Rosenmüller fossa, farengeal bursa ve östaki tüpü açıklığının morfometrik analizleri gerçekleştirilmiştir. Toplam 150 hastaya ait konik ışınlı bilgisayarlı tomografi görüntüleri retrospektif olarak incelenmiştir. Rosenmüller fossanın ve östaki tüpü farengeal açıklığının genişlik, derinlik, sagittal kesitlerde saptanan uzunlukları, nazal septumun arka ucuna ve midsagittal eksene olan uzaklıkları ve midsagittal eksenle yaptıkları açılar gibi nicel veriler elde edilmiştir. Ayrıca farengeal bursanın prevalansı ve mevcut olduğu durumlarda genişlik, derinlik ve sagittal kesitlerde uzunluk verileri de kaydedilmiştir. Bu veriler, yaş ve cinsiyete göre analiz edilmiştir. Bulgularımızda, Rosenmüller fossa ve östaki tüpü açıklığı parametrelerinin yaş ve cinsiyete göre değişiklik gösterdiği, Rosenmüller fossa tiplerine göre ise bazı ölçümlerde istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar bulunduğu görülmüştür. Ayrıca, Rosenmüller fossa genişlik ve derinliği ile östaki tüpü açıklığının boyutsal ilişkisi pozitif korelasyon göstermiştir (p<0.05). Elde edilen veriler, Rosenmüller fossanın tipleri ile östaki tüpü açıklığı ölçümleri arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermektedir (p<0.05). Nazofarenks bölgesinde yer alan anatomik yapılarla ilgili detayların bilinmesi nazofarengeal karsinom gibi malignitelerin başlangıç evresinin tespiti ve normalden sapma durumlarının yorumlanmasında yardımcı olabilir. Çalışmamız, konik ışınlı bilgisayarlı tomografi ile yapılan nazofarengeal morfometrik analizlerin klinik ve radyolojik açıdan anlamlı veriler sunduğunu ve bu alanda yapılacak ileri çalışmalar için referans niteliğinde olabileceğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Radiological Evaluation of the Recesses on the Posterior Wall of the Nasopharynx Using Cone-Beam Computed Tomography The nasopharyngeal region holds significant importance for both radiological evaluation and clinical intervention due to its complex anatomical structures and histological diversity. In particular, clear visualization of structures such as the Rosenmüller fossa and the pharyngeal opening of the eustachian tube plays a critical role in the early diagnosis of malignancies such as nasopharyngeal carcinoma. In this study, morphometric analyses of the Rosenmüller fossa, pharyngeal bursa, and eustachian tube opening were performed using cone-beam computed tomography images. Cone-beam computed tomography images from a total of 150 patients were retrospectively examined. Quantitative data were obtained for the width, depth, and length determined in sagittal sections of the Rosenmüller fossa and pharyngeal opening of the Eustachian tube, as well as their distances from the posterior end of the nasal septum and the midsagittal axis and the angles they formed with the midsagittal axis. Also, the prevalence of the pharyngeal bursa and, where present, its width, depth, and length in sagittal sections were also recorded. These data were analysed according to age and gender. Our findings indicate that the parameters of the Rosenmüller fossa and Eustachian tube opening vary according to age and gender, and that statistically significant differences were observed in some measurements according to Rosenmüller fossa types. Furthermore, the dimensional relationship between Rosenmüller fossa width and depth and Eustachian tube opening showed a positive correlation (p<0.05). The data obtained indicate that there are significant relationships between the types of the Rosenmüller fossa and Eustachian tube opening measurements. Knowledge of the anatomical structures located in the nasopharyngeal region may assist in the detection of early-stage malignancies such as nasopharyngeal carcinoma and in the interpretation of deviations from normal. Our study demonstrates that nasopharyngeal morphometric analyses performed using cone-beam computed tomography provide clinically and radiologically meaningful data and may serve as a reference for future studies in this field.