Sanal gerçeklik gözlüğünün, rahim içi araç uygulaması sırasında kadınların algıladığı ağrı ve durumluk kaygı düzeyine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
Effect of virtual reality glasses on women's perceived pain and state anxiety levels during intrauterine device application: A randomized controlled study
  1. Tez No: 1003024
  2. Yazar: SEMA TURGU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP ÖZTÜRK ALTINAYAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ağrı, Ebelik, Kaygı, Sanal Gerçeklik Gözlüğü, Rahim İçi Araç, Anxiety, Intrauterine Device, Midwifery, Pain, Virtual Reality Glasses
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu araştırma, rahim içi araç uygulaması sırasında sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilmesinin kadınların algıladığı ağrı, ağrı felaketleştirme ve durumluk kaygı düzeyine etkisini belirlemek için yapılmıştır. Yöntem: Araştırma randomize kontrollü deneysel olarak yürütülmüştür. Araştırmanın verileri Mart 2025-Temmuz 2025 tarihleri aralığında Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Ek Hizmet Binası'nda bulunan Aile Planlaması Polikliniği'nde toplanmıştır. Araştırmanın örneklemini belirtilen tarihler aralığında, dahil edilme kriterlerini karşılayan, araştırmayı kabul eden 70 (35 deney, 35 kontrol) kadın oluşturmuştur. Araştırma verileri; ''Sosyo-demografik Bilgi Formu'', ''Vizual Analog Skala'', ''Ağrı Felaketleştirme Ölçeği'', ''Durumluk Kaygı Ölçeği'' formları kullanılarak toplanmıştır. Araştırma, t testi, Paired Simples Test, Pearson Kolerasyon, regresyon analizi, Hayes'in Process makrosu (Model 4) kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Gruplar arası, kadınların sosyo-demografik ve obstetrik özelliklerinin homojen dağıldıkları bulunmuştur. Gruplar arası, Vizual Analog Skala, Ağrı Felaketleştirme ve Durumluk Kaygı Ölçeği son test puan ortalamalarında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p<0,05). Deney grubunun Vizual Analog Skala, Ağrı Felaketleştirme ve Durumluk Kaygı Ölçeği son test puan ortalaması, kontrol grubuna göre daha düşük bulunmuştur. Deney grubunun Durumluk Kaygı Ölçeği son test puan ortalaması ön test puan ortalamasından daha düşüktür. Müdahale sonrasında, son test puanlarında ön test puanlarına kıyasla %26,5 oranında bir azalma gözlemlenmiştir. Sanal gerçeklik gözlüğü uygulaması, kaygı düzeyini anlamlı düzeyde azaltmakta (B= -18, p < 0,001) ve kaygı düzeyindeki azalma da, ağrının felaketleştirilme düzeyini azaltmaktadır (B= 0,741, p < 0,001). Aracılık modelinde elde edilen dolaylı etki (B= - 10,410) istatistiksel olarak anlamlıdır (BootLLCI= -13,795, BootULCI= -6,795). Sonuç: Rahim içi araç takılması sırasında Sanal gerçeklik gözlüğü ile video izletilmesinin, kadınların algıladığı ağrı, ağrı felaketleştirme ve durumluk kaygı düzeyini azaltmada etkili olduğu söylenebilir. Aynı zamanda kaygının ağrı deneyimini etkilediği ve sanal gerçeklik gözlüğü uygulamasının ağrıyı azaltmadaki etkisinin bir kısmının kaygı düzeyindeki azalma yoluyla gerçekleştiği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was conducted to determine the effect of watching videos with virtual reality glasses, during intrauterine device insertion on women's perceived pain, pain catastrophizing, and state-trait anxiety levels. Materials and Methods: The study was conducted as a randomized controlled trial. Data for the study were collected between March 2025 and July 2025 at the Family Planning Clinic located in the Women's Health and Children's Diseases Annex Building of Samsun Training and Research Hospital. The sample consisted of 70 women (35 in the experimental group and 35 in the control group) who met the inclusion criteria and agreed to participate in the study during the specified period. Research data were collected using the following forms: ''Socio-demographic Information Form'', ''Visual Analog Scale'', ''Pain Catastrophizing Scale'', and ''State-Trait Anxiety Scale''. The study was analyzed using the T-test, Paired Simples Test, Pearson Correlation, regression analysis, and Hayes' Process macro (Model 4). Results: Intergroup, women's socio-demographic and obstetric characteristics were found to be homogeneously distributed. Statistically significant differences were found between groups in the mean final test scores for Visual Analog Scale, Pain Catastrophizing, and State-Trait Anxiety Scale (p<0.05). The mean final test scores for Visual Analog Scale, Pain Catastrophizing, and State- Trait Anxiety Scale in the experimental group were lower than those in the control group. The experimental group's State- Trait Anxiety Scale final test score mean was lower than the pre-test score mean. After the intervention, a 26.5% decrease was observed in the final test scores compared to the pre-test scores. The virtual reality glasses application significantly reduced anxiety levels (B = -18, p < 0.001), and the reduction in anxiety levels also reduced the level of catastrophizing of pain (B = 0.741, p < 0.001). The indirect effect obtained in the mediation model (B = -10.410) is statistically significant (BootLLCI = -13.795, BootULCI = -6.795). Conclusion:It can be said that showing videos using virtual reality glasses during intrauterine device insertion is effective in reducing women's perceived pain, catastrophizing of pain, and state anxiety levels. It has also been found that anxiety affects the pain experience and that part of the effect of virtual reality glasses application in reducing pain is achieved through a decrease in anxiety levels.