VI-RADS 3 mesane kanserlerinde idrar sitolojisinin kas invazyonunu değerlendirmedeki etkisi
The impact of urinary cytology on the assessment of muscle invasion in VI-RADS 3 bladder cancer
  1. Tez No: 1003037
  2. Yazar: ERTÜRK ALTUN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. URAL OĞUZ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: mesane kanseri, idrar sitolojisi, VI-RADS, bladder cancer, urinary cytology, VI-RADS
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: VI-RADS 3 mesane tümörlerinde kas invazyonu riskinin öngörülmesi klinik açıdan güçtür. Bu çalışmada, multiparametrik manyetik rezonans görüntüleme (mpMRG) ile idrar sitolojisinin birlikte kullanımının, VI-RADS 3 hastalarda kas invazyonunu belirlemedeki tanısal değerini araştırmak amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Prospektif olarak planlanan bu çalışmaya 28.09.2023 ile 01.09.2025 arasında TUR-M yapılan 241 hastadan VI-RADS 3 skoruna sahip 57 hasta dahil edildi. Gözlemciler arası uyum, deneyimli başka bir radyolog tarafından rastgele seçilen 30 hastanın VI-RADS skorlaması ile değerlendirildi. mpMRG bulguları, sitoloji sonuçları ve patolojik evreleme arasındaki ilişki lojistik regresyon analizi ve Ki-kare testi ile incelendi; modelin uyumu Hosmer–Lemeshow testi ile değerlendirildi. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen 57 hastanın 5'inde (%8,8) kas invaziv mesane kanseri, 52'sinde (%91,2) kasa invaze olmayan mesane kanseri saptandı. İdrar sitolojisinin kas invazyonunu öngörmedeki etkisi sırasıyla hem tek değişkenli hem de çok değişkenli modelde anlamlı bulundu (p=0,007, p=0,014). Çok değişkenli modelde, Exp(B) değerinin 0,032 olması, sitolojinin malign gelmesinin, mesane kanserinin kas invaziv olma riskini anlamlı şekilde artırdığını gösterdi. Radyologlar arası uyum iyi düzeyde bulundu (Cohen's Kappa=0,785). Sonuç olarak, mesane kanserlerinde idrar sitolojisi ile kas invazyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu gösterilmiştir (Fisher's Exact testi p = 0,006). Sonuç: Bu çalışma ile VI-RADS 3 skorlu hastalarda idrar sitolojisinin değerlendirilmesi kas invazyonunun tahmin edilebilmesi için kolay ve etkili bir biyobelirteç olarak önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: It is clinically challenging to predict the risk of muscle invasion in VI-RADS 3 bladder tumors. This study investigated the value of using multiparametric magnetic resonance imaging (mpMRI) alongside urinary cytology to identify muscle invasion in patients with VI-RADS 3 lesions. Materials and Methods: This prospective study included 57 patients with a VI-RADS 3 score, who were among a total of 241 patients undergoing TUR-M between 28 September 2023 and 1 September 2025. Inter-observer agreement was assessed using VI-RADS scoring on a random sample of 30 patients selected by another experienced radiologist. Logistic regression analysis and chi-square test were used to examine the relationship between mpMRI findings, cytology results, and pathological staging; model fit was assessed using the Hosmer–Lemeshow test. Results: Of the 57 patients included in the study, five (8.8%) had muscle-invasive bladder cancer (MIBC), while 52 (91.2%) had non-muscle-invasive disease. Urinary cytology was significantly associated with muscle invasion in both the univariate (p = 0.007) and multivariate (p = 0.014) analyses. In the multivariate model, an Exp(B) value of 0.032 indicated that positive cytology markedly increased the likelihood of muscle-invasive disease. Interobserver agreement between radiologists was high (Cohen's kappa = 0.785). Overall, a statistically significant relationship was identified between urinary cytology and muscle invasion (Fisher's exact test, p = 0.006). Conclusion: The present study posits that urine cytology assessment in patients assigned a VI-RADS 3 score constitutes a simple and effective biomarker for predicting muscle invasion.