Şebekeye bağlı fotovoltoik çatı sisteminin performans analizi
Performance alalysis of grid-connected photovoltaic roof system
- Tez No: 1003043
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ZEYBEK, DR. ÖĞR. ÜYESİ TUĞRUL AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir enerji, Renewable energy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada, Balıkesir ili Altıeylül ilçesinde yer alan 10,751 MWp gücündeki Balıkesir Organize Sanayi Bölgesinde bulunan Yarış Kabin San. Tic. ve A.Ş' bünyesinde yer alan güneş enerji santralinin (GES) enerji performansı, gerçek işletme ve saha verileri esas alınarak değerlendirilmiştir. Bu sistemde monokristal fotovoltaik modüller ve çoklu invertör mimarisi kullanılarak tasarlanmıştır. Sistem performansının değerlendirilmesi amacıyla PVsyst yazılımı kullanılarak ayrıntılı bir simülasyon modeli oluşturulmuş ve elde edilen sonuçlar 2025 yılına ait günlük ve aylık gerçek üretim verileri ile karşılaştırılmıştır. Simülasyon çalışmalarında meteorolojik veri kaynağı olarak Meteonorm veri tabanı kullanılmış; global yatay ışınım, ortam sıcaklığı ve modül eğim açıları modele dâhil edilmiştir. Performans değerlendirmesinde, Uluslararası Elektroteknik Komisyonu (IEC) tarafından tanımlanan performans göstergeleri esas alınmış; özellikle IEC 61724 standardı kapsamında tanımlanan performans oranı (PR), spesifik enerji üretimi (kWh/kWp) ve sistem kayıpları analiz edilmiştir. Ayrıca modül ve invertör performansları, ilgili IEC 61215 ve IEC 62109 standartlarında belirtilen teknik kriterler çerçevesinde değerlendirilmiştir. Gerçek üretim verilerinin analizi sonucunda, simülasyon sonuçları ile ölçülen değerler arasında oluşan farkların; sıcaklık etkileri, invertör verim kayıpları, çatı montajına bağlı geometrik kısıtlar ve kısmi gölgeleme etkilerinden kaynaklandığı belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, ilgili standartlarda tanımlanan kabul edilebilir performans sınırları içerisinde kalındığını ve sistemin öngörülen performans değerlerine yakın sonuçlar ürettiğini göstermektedir. Bu çalışmanın, IEC standartları çerçevesinde büyük ölçekli endüstriyel çatı tipi fotovoltaik sistemlerin performans değerlendirilmesine yönelik çalışmalara teknik bir referans oluşturması ve benzer uygulamalara yol gösterici olması amaçlanmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the energy performance of the solar power plant (SPP) located within Yarış Kabin San. Tic. ve A.Ş., situated in the Balıkesir Organised Industrial Zone with a capacity of 10,751 MWp in the Altıeylül district of Balıkesir province, was evaluated based on actual operational and field data. This system was designed using monocrystalline photovoltaic modules and a multi-inverter architecture. A detailed simulation model was created using PVsyst software to evaluate the system performance, and the results obtained were compared with the actual daily and monthly production data for 2025. The Meteonorm database was used as the meteorological data source for the simulation studies; global horizontal irradiance, ambient temperature, and module tilt angles were included in the model. The performance evaluation was based on the performance indicators defined by the International Electrotechnical Commission (IEC); in particular, the performance ratio (PR), specific energy production (kWh/kWp) and system losses defined in the IEC 61724 standard were analysed. Furthermore, module and inverter performance was evaluated within the framework of the technical criteria specified in the relevant IEC 61215 and IEC 62109 standards. Analysis of actual production data revealed that the differences between simulation results and measured values stemmed from temperature effects, inverter efficiency losses, geometric constraints associated with roof mounting, and partial shading effects. The findings indicate that the system remains within the acceptable performance limits defined in the relevant standards and produces results close to the anticipated performance values. This study aims to serve as a technical reference for performance evaluation studies of large-scale industrial rooftop photovoltaic systems within the framework of IEC standards and to guide similar applications.