Değişen konjonktüre ve dönemlere göre İsmet İnönü'nün politika ve söylemleri (1938-1960)
İsmet İnönü's politics and discourses in relation to shifting conjunctures and periods (1938-1960)
- Tez No: 1003056
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖNDER DUMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İsmet İnönü, Söylem, Milli Şef, İsmet Paşa, Siyasal İletişim, İsmet İnönü, Discourse, National Chief, İsmet Pasha, Political Communication
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
İsmet İnönü, Milli Mücadele'nin sağladığı meşruiyet alanıyla askeri ve siyasi açıdan başta Atatürk olmak üzere Türkiye Cumhuriyetini kuran kadronun içerisinde yer alan önemli isimlerden biridir. İnönü'yü özel kılan durumlardan biri de Cumhurbaşkanlığından sonra aktif siyasetin içinde yer alarak siyasi ağırlığını yaşamının sonuna kadar devam ettirebilmiş olmasıdır. İnönü'nün siyasi hayatında görev almadığı dönem dahil olmak üzere ağırlığını koruyabilmiş tek isim olması da onun politik duruşunu ve söylemlerini değerli kılmıştır. Bu durum çalışmanın araştırma konusu olarak seçilmesinde etkili olmuştur. Çalışma, üç bölümden oluşmaktadır. İlk bölüm siyasal iletişim, söylemsel teori ve stratejilerin tanımlanması, kullanılması ve açıklanması üzerinde teknik bilgilerin izahı doğrultusunda gelişmiştir. İkinci bölümde İsmet İnönü'nün Cumhurbaşkanlığı döneminde iç siyasette uyguladığı söylem ve stratejilere yer verilmiştir. Üçüncü bölümde ise İnönü'nün muhalefet partisi lideri olarak gerek kendisinin gerek de partisinin söylem ve strateji değişiklikleri incelenmiştir. İktidarlar ve siyasi aktörler, siyasi yaşamlarını sürdürebilmek için söylemlere ve stratejilere ihtiyaç duyarlar. Çünkü söylem, iktidarın sahnesidir. Söylemlerin fonksiyonları, bilgi, güç, iktidar, hakimiyet, otorite ve kontroldür. İktidarlar, eylemlerini söylemleriyle meşrulaştırmaya çalışırlar. Söylem dönüşümleri, bu noktada devreye girmektedir. Yeni bir doğruyu tespit edip, mevcut olagelen kimliği, tavırları bu söylem biçimine eklemleyerek yeni doğru içerisinde mevcut siyasi aktörün yer almasını sağlamaktadır. İnönü de tek parti dönemindeki siyasetin güç odağı olması dolayısıyla iktidarın kendisine sağladığı söylemsel alandan sonuna kadar faydalanarak kendisine yeni meşruiyet alanı oluşturabilmiştir.“Çok partili hayata geçme”olarak değerlendirilebilecek bu alanda dönemsel veya taktiksel olarak hareketlerde bulunmasına karşın, sürecin çok partili hayata gidişini görmüş ve hem partisini hem kendisini söylemsel olarak dönüştürmeye çalışmıştır. Çok partili hayat döneminde de kendisini yeni meşruiyet alanı yani“çok partili hayata geçiş ve demokratikleşme”ile savunabilmiştir. 1950-1960 döneminde seçim yenilgileri almasına karşın varlığını korumada söylemsel olarak“İsmet Paşa”ifadesi ön plana çıkarılmıştır.“Milli Şef”devletin bir simgesi, kültü olarak söylemde temellenmiş, İnönü şahsında kişiselleşmişse;“İsmet Paşa”söylemi de halka daha yakınlaşmaya çalışmanın söylemsel ifadesi olarak karşımıza çıkmıştır.“Değişen Konjonktüre ve Dönemlere Göre İsmet İnönü'nün Politika ve Söylemleri”isimli çalışma, İnönü'nün sıcak siyasetle ilgilenmesinin getirdiği doğrulara ya da yanlışlara rağmen siyaset dünyasında kalabilmesinin, kendi içerisinde“İsmet Paşa”faktörü olarak varlığını sürdürebilmesinde ve dikkat noktası olarak değerlendirilmesinde ve zamanı geldiğinde yeni meşruiyet alanları oluşturması, politika, strateji ve söylemleriyle yeni alanların içinde yer alması, çalışmanın temel noktası olarak ortaya konulmaya çalışılmıştır. İnönü'nün“Ben her devre, yeni bir hayat başında gibi başlarım.”sözü bu konudaki çabasını özetlemesi açısından önemlidir. Siyasal iletişim, siyasi söylem ve teknikleri, siyasi aktörlerin varlığını, ağırlığını korumasında ve kendisini sürdürülebilir kılmasındaki etkisinin canlı bir örneği olmuş olan İsmet İnönü'nün siyasi yaşamı, siyasi tarihimizde her türlü eleştiriye ve tepki gösterilmesine karşın görmezden gelinememiştir. İnönü'nün bu durumda olmasını sağlayan temel nokta; doğru zamanda doğru yerde yeni meşruiyet alanları yaratması ve orada yer almasında yatmaktadır.
Özet (Çeviri)
İsmet İnönü is a significant figure within the cadre that founded the Republic of Turkey, particularly alongside Mustafa Kemal Atatürk, deriving his political and military legitimacy from the National Struggle. One of the factors that distinguishes İnönü is his continue dinvolvement in active politics after his presidency, maintaining his political weight untiltheend of his life. The fact that İnönü is a uniquepers on whore mains an influential figur ethroughout his political life, evenduring periods when he did not hold an official position, has rendered his policies, political standing and discourse particularly significant.This condition has been influential in determining the focus of this research. The study consists of three main chapters. The first chapter is structure daround the explanation of technical knowledge concerning the definition, application, andinterpretation of political communication, discourse theory, and related strategies. . In the second chapter, the discourse and strategies implemented by İsmet İnönü in domestic politics during his presidency are discussed. And in the third chapter, the changes in discourse and strategies of İnönü himself as well as his party, as the leader of the opposition, are examined. Ruling powers and political actors depend on discourse and strategic frameworks as essential tools for sustaining their political existence. This is because discourse functions as the principal arena through which power manifests and legitimizes itself. Discourse function sthrough knowledge, power, dominance, authority, andcontrol. Ruling powers seek to legitimize their action sthrough the construction and dissemination of discourse. It is at this point that discursive transformation scomeintoplay. By identifying a new 'truth', the existingidentity and behavior sare articulate dinto this new discursive formation, there by enabling the political actor tore position themselves within the newly constructed frame work. Benefiting from his position as the central figure of political power during the Single-Partyera, İnönü effectivel yutilized the discursives pace afforded by there gime to construct a new domain of legitimacy for himself. Although he occasionally engaged in actions that could be interpreted as circum stantial ortactical within the frame work of what may be defined as“thetransitionto a multi partysystem”, he foresaw the trajectory to ward multi-party politic sand sought to discursively reconfigure both his party and his own political identity in compliance with this process. Even during the multi party period, he was able to justify and legitimize himself through a newly constructed sphere of legitimacy namely,“the transiti on to multi party politics and democratization”.Despite a series of electoral defeats during the 1950–1960 period, his political presence was maintain eddiscursively through for egrounding theuse of theexpression 'İsmet Pasha'. While the title 'National Chief' was discursively grounded as a statesym boland cultivated as a political cult personalized in thefigure of İnönü, the discursive in vocation of 'İsmet Pasha' emerged as an attempt to foster a more relatable and accessible image in theeyes of the public. Thestudytitled“İsmet İnönü's Politics and Discourses in Relation to Shifting Conjunctures and Periods”aims to elucidate how İnönü, despite the successes and failure sinherent in his engagement in active politics, managed to maintain his political presence. Central to this inquiry is the persistence of the 'İsmet Pasha' figure as a source of symbolic presence, his ability to attract attention within the political discourse, and his capacity to construct news pheres of legitimacy and reposition himself within emerging political contexts in due course through his policies, strategies, and discursive applications.İnönü's statement,“I begin each era as if at the start of a new life.”is not eworthy interms ofen capsulating his effort son this topic. The political life of İsmet İnönü a vivid example of how political communication, discourse, and techniques contribute to the persistence, visibility, and sustainability of politicalactors has remained an undeniable presence in Turkish politic alhistory, despiteall forms of criticism.The essential point that enabled İnönü to be in this positionlies in his ability to generate news pheres of legitimacy at the right time and in the right context, and to position himself effectively within them.