Sharenting davranışı ile beş faktör kişilik özellikleri arasındaki ilişkide sosyal onay alma ihtiyacının aracı rolü
The mediating role of the need for social approval in the relationship between Sharenting behavior and the big five personality traits
  1. Tez No: 1003065
  2. Yazar: HATİCE KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞENGÜLLENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Beş faktör kişilik modeli, Dijital ebeveynlik, Sosyal onay ihtiyacı, Five factor personality model, Digital parenting, Need for social approval
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Paylaşan ebeveynlik (sharenting) Davranışı ile Beş Faktör Kişilik Özellikleri Arasındaki İlişkide Sosyal Onay Alma İhtiyacının Aracı Rolü Dijitalleşme süreciyle birlikte ebeveynlik rollerinin sosyal medya platformlarına taşınması, çocuklara ait özel bilgilerin ve görsellerin paylaşılması olarak tanımlanan“Paylaşan ebeveynlik (sharenting)”olgusunu gündeme getirmiştir. Bu araştırma, annelerin sergilediği Paylaşan ebeveynlik (sharenting) davranışı ile“Beş Faktör Kişilik Özellikleri”(Dışadönüklük, Uyumluluk, Sorumluluk, Nevrotiklik ve Deneyime Açıklık) arasındaki ilişkide sosyal onay alma ihtiyacının aracı (mediatör) rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma modeli, bireylerin sahip olduğu temel kişilik yapılarının sosyal onay arayışlarını şekillendirdiğini, bu arayışın ise nihai olarak Paylaşan ebeveynlik (sharenting) davranışını tetiklediği varsayımı üzerine kurgulanmıştır. Araştırmanın örneklemini, sosyal medyayı aktif olarak kullanan 445 anneden oluşturmaktadır. Veriler;“Demografik Bilgi Formu”,“Paylaşan Ebeveynlik Ölçeği”,“Sosyal Onay Alma İhtiyacı Ölçeği”ve“Beş Faktör Kişilik Envanteri”kullanılarak toplanmıştır. Toplanan veriler; betimsel istatistikler, korelasyon analizi ve aracılık etkisini test etmek amacıyla regresyon analizi yöntemleriyle incelenmiştir. Araştırma bulguları, annelerin Paylaşan ebeveynlik (sharenting) davranışları ile sosyal onay alma ihtiyaçları ve belirli kişilik özellikleri (özellikle dışadönüklük) arasında anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Yapılan aracılık analizi sonuçlarına göre; sosyal onay alma ihtiyacı, kişilik özelliklerinin Paylaşan ebeveynlik (sharenting) üzerindeki etkisinde istatistiksel olarak anlamlı bir aracı role sahiptir. Bir başka deyişle, kişilik özellikleri annelerin onaylanma ve beğenilme arzusunu etkilemekte, bu psikolojik ihtiyaç ise sosyal medyada çocuk odaklı paylaşımların artmasına neden olmaktadır. Çalışma, Paylaşan ebeveynlik (sharenting) davranışının sadece bir alışkanlık değil, kişilik ve sosyal kabul arayışıyla örülü karmaşık bir psikolojik süreç olduğunu ortaya koyarak dijital ebeveynlik ve çocuk mahremiyeti alanında önemli öneriler sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
With the digitalization process, the migration of parenting roles to social media platforms has brought the phenomenon of“Sharenting—defined as the sharing of children's private information and images—to the forefront. This study aims to examine the mediator role of the need for social approval in the relationship between mothers' Sharenting behavior and the ”Big Five Personality Traits“ (Extraversion, Agreeableness, Conscientiousness, Emotional Stability, and Openness to Experience). The research model is constructed on the assumption that individuals' core personality structures shape their search for social approval, which ultimately triggers Sharenting behavior. The research sample consists of 445 mothers who actively use social media. Data were collected using a ”Demographic Information Form,“ the ”Sharenting Scale,“ the ”Need for Social Approval Scale,“ and the ”Big Five Personality Inventory." The collected data were analyzed using descriptive statistics, correlation analysis, and regression analysis to test the mediation effect. Research findings indicated significant relationships between mothers' Sharenting behaviors, their need for social approval, and certain personality traits (especially extraversion). According to the results of the mediation analysis, the need for social approval plays a statistically significant mediator role in the effect of personality traits on Sharenting. In other words, personality traits influence mothers' desire for approval and appreciation, and this psychological need leads to an increase in child-oriented posts on social media. By demonstrating that sharenting behavior is not merely a habit but a complex psychological process intertwined with personality and the quest for social acceptance, this study offers important recommendations in the fields of digital parenting and child privacy.