Yetişkin kadınlarda algılanan helikopter ebeveyn tutumu ile obsesif inançlar arasındaki ilişkide sosyal–duygusal yetkinliğin aracı rolü
The mediating role of social-emotional competence in the relationship between perceived helicopter parenting attitudes and obsessive beliefs in adult women
  1. Tez No: 1003066
  2. Yazar: SUDE KARBEYAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE ŞENGÜLLENDİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Algılanan ebeveynlik biçimleri, Duygusal yetkinlik, Helikopter ebeveyn, Obsesif inanışlar, Sosyal yetkinlik, Perceived parenting styles, Emotional competence, Helicopter parents, Obsessive beliefs, Social self-efficacy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Beykent Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, yetişkin kadınlarda algılanan helikopter ebeveyn tutumları ile obsesif inançlar arasındaki ilişkide sosyal-duygusal yetkinliğin aracı rolünü incelemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Ayrıca helikopter ebeveynlik, obsesif inançlar ve sosyalduygusal yetkinlik düzeyleri arasındaki ilişkiler ile bu değişkenlerin sosyo-demografik özelliklere göre farklılaşıp farklılaşmadığı değerlendirilmiştir. Araştırmanın örneklemini, uygun örnekleme yöntemiyle seçilen 20–45 yaş aralığındaki 888 yetişkin kadın katılımcı oluşturmuştur. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Algılanan Helikopter Ebeveyn Tutum Ölçeği (anne ve baba formları), Obsesif İnançlar Ölçeği ve Sosyal-Duygusal Yetkinlik Ölçeği kullanılmıştır. İlişkisel tarama modelinde yürütülen çalışmada normallik testleri uygulanmış, değişkenler arası ilişkiler Spearman korelasyon analizi ile incelenmiş ve gruplar arası karşılaştırmalarda parametrik olmayan yöntemlerden yararlanılmıştır. Aracılık modeli Yapısal Eşitlik Modellemesi ile test edilmiştir. Bulgular, helikopter ebeveyn tutumları ile obsesif inançlar arasında pozitif, sosyal-duygusal yetkinlik ile obsesif inançlar arasında ise negatif yönlü anlamlı ilişkiler olduğunu göstermiştir. Ancak sosyalduygusal yetkinliğin aracı rolü desteklenmemiştir.
Özet (Çeviri)
This study examined the mediating role of social-emotional competence in the relationship between perceived helicopter parenting attitudes and obsessive beliefs among adult women. Additionally, relationships among helicopter parenting, obsessive beliefs, and social-emotional competence levels, as well as differences according to sociodemographic characteristics, were evaluated. The sample consisted of 888 adult women aged 20–45, selected using a convenience sampling method. Data were collected using a Personal Information Form, the Perceived Helicopter Parenting Attitude Scale (mother and father forms), the Obsessive Beliefs Questionnaire, and the Social-Emotional Competence Scale. The study employed a correlational research design. Normality tests were applied, relationships between variables were examined using Spearman correlation analysis, and nonparametric methods were used for group comparisons. The mediating model was tested through Structural Equation Modeling. Findings indicated a positive relationship between helicopter parenting attitudes and obsessive beliefs, and a significant negative relationship between social-emotional competence and obsessive beliefs. However, the mediating role of social-emotional competence was not supported.