Mersin (Myrtus communis L.) meyvesinin subkritik su ekstraksiyonu ve ekstrakt kompozisyonunun belirlenmesi
Subcritical water extraction of Myrtle (Myrtus communis L.) fruit and determination of extract composition
- Tez No: 1003120
- Danışmanlar: PROF. DR. BELGİN GÖZMEN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Analitik kimya, Cevap yüzey yöntemi, Analytical chemistry, Response surface methodology
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kimya Bilim Dalı
Özet
Myrtaceae ailesine bağlı Mersin (Myrtus communis L.) bitkisi beyaz ve mor olmak üzere yenilebilir meyvelere sahiptir. Mersin bitkisi yöresel olarak“mersin'', ”murt'',“sazak ağacı'' ve ”hambeles''olarak da bilinmektedir. Mersin bitkisinin büyük çoğunluğu Akdeniz ülkelerinin sahil kısımlarında yetişmektedir. Bu çalışmada Myrtus communis L. meyvesinin ekstraksiyonu yeşil bir yöntem olan subkritik su ekstraksiyon yöntemi kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Subkritik su ekstraksiyonu metodunda, sulu ekstrakt kompozisyonuna etki eden sıcaklık, ekstraksiyon süresi ve biyokütle oranı parametrelerinin etkisi Cevap Yüzey Yöntemi (CYY) ve Box-Behnken dizaynı (BBD) kullanılarak incelenmiştir. Mersin meyvesinden elde edilen ekstraktların Toplam Fenolik (TF) madde içeriği, DPPH radikal süpürmesine dayalı antioksidan aktivitesi ve toplam organik karbon içerikleri cevaplar olarak seçilmiştir. Karşılaştırma amacıyla gerçekleştirilen geleneksel Soxhlet yöntemi hem daha çok çözücü hem de daha uzun ekstraksiyon süresi gerektirirken subkritik su ekstraksiyona kıyasla daha düşük verim göstermiştir. Subkritik su ekstraksiyonunda TF madde içeriği için optimum koşullar 140 °C, 60 dakika ekstraksiyon süresi ve %5 kuru biyokütle kullanımı olarak belirlenmiştir. Bu koşullarda elde edilen TF madde miktarı 3521,29 44,51 mg GAE/100 g'dır. Otuz kat seyreltilmiş ekstrakt içeriğinin antioksidan kapasitesi DPPH radikali süpürme oranı kullanılarak belirlenmiş ve 130 °C, 60 dakika ve %10 biyokütle oranında bu değer %83,35 1,81 bulunmuştur. 20 kat seyreltilmiş ekstraktın DPPH radikali süpürme oranı ise %95'e ulaşmıştır. Sulu ekstraktların toplam karbon, toplam organik karbon ve inorganik karbon içerikleri analiz edildiğinde inorganik karbon içeriğinin düşük olduğu görülmüştür. En yüksek TOK içeriği 135 °C, 60 dakika ve %10 biyokütle kullanımı sonrası 35332 492 mg C/L olarak belirlenmiştir. Optimum koşullara ait ekstrakt içerikleri GC-MS/MS, HPLC ve ICP-MS analizi ile belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The myrtle plant (Myrtus communis L.), belonging to the Myrtaceae family, has edible fruits that are white and purple. The myrtle plant is also known regionally as“mersin”,“murt”,“sazak ağacı”, and“hambeles”. The majority of myrtle plants grow in the coastal areas of Mediterranean countries. In this study, the extraction of Myrtus communis L. fruit was carried out using the subcritical water extraction method, a green extraction method. In the subcritical water extraction method, the effects of temperature, extraction time, and biomass ratio parameters on the aqueous extract composition were investigated using Response Surface Method (RSM) with Box-Behnken design (BBD). Total phenolic (TP) content, antioxidant activity based on DPPH radical scavenging, and total organic carbon content of the extracts obtained from myrtle fruit were selected as responses. The traditional Soxhlet method, used for comparison, required both more solvent and longer extraction time, while showing lower yields compared to subcritical water extraction. The optimum conditions for TF content in subcritical water extraction were determined as 140 °C, 60 min extraction time, and 5% dry biomass usage. Under these conditions, the amount of TF obtained was 3521.29 ± 44.51 mg GAE/100 g. The antioxidant capacity of the 30-fold diluted extract was determined using the DPPH radical scavenging percent, and at 130 °C, 60 minutes, and 10% biomass content, this value was determined to be 83.35 ± 1.81%. The DPPH radical scavenging percent of the 20-fold diluted extract reached 95%. When the total carbon, total organic carbon, and inorganic carbon contents of the aqueous extracts were analyzed, it was observed that the inorganic carbon content was low. The highest TOC content was determined as 35332 ± 492 mg C/L after 135 °C, 60 minutes, and the use of 10% biomass. Hydrola contents under optimum conditions were determined by GC-MS/MS, HPLC, and ICP-MS analysis.