Milli Kütüphane 03 Gedik 18316 numarada kayıtlı Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi'ne [MESTAP] göre tasnifi
Classification according to the Systematic Classification of Mecmuas Project [MESTAP] registered in the National Library number 03 Gedik 18316
  1. Tez No: 1003124
  2. Yazar: ELANUR SARIGÜL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET TOPAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Eski Türk edebiyatı, mecmûa, şiir, MESTAP, Old Turkish literatüre, anthology, poetry, MESTAP
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eski Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MİLLİ KÜTÜPHANE AFYON GEDİK AHMET PAŞA 03 GEDİK 18316 NUMARADA KAYITLI ŞİİR MECMÛASINDAKİ TÜRKÇE ŞİİRLERİN METNİ VE MECMÛALARIN SİSTEMATİK TASNİFİ PROJESİ'NE (MESTAP) GÖRE TASNİFİ Elanur SARIGÜL Tez Danışmanı: Doç. Dr. Ahmet TOPAL 2025, Sayfa: 113+VII Jüri: Doç. Dr. Ahmet TOPAL (Başkan) Doç. Dr. Hayriye DURKAYA Dr. Öğr. Üyesi Veli KILIÇARSLAN Mecmûa üzerine yapılan çalışmanın amacı daha önce üzerinde çalışılmamış olan Milli Kütüphane 03 Gedik 18316 kayıtlı mecmûayı incelemek ve MESTAP'a göre tasnifini yapmaktır. Mecmuâ 101 varaktan oluşmaktadır ve 1306 (1888) yılında istinsah edilmiştir. Mecmûada 77 adet Türkçe şiir, birtakım hastalıklar için tavsiyeler, dualar, ayetler ve Farsça şiirler yer almaktadır. Çalışmada mecmûa içerisinde yer alan Farsça şiirlerin müellifleri; Türkçe şiirlerin ise müellifleri, nazım şekilleri, vezinleri hakkında bilgi verilmektedir. Mecmûa, Âşık Yûnus, Said, Kâmi, Vehbi, Şemî, Şems-i Tebrîzî, Pertev, Rızâî, Eşref, Emîr, Aynî, Ârif, Niyâzi Mısrî, Leylâ, Gâlib, Âşık Ömer, Celâl, Divânî, Fehmî, Fıtnat, Fuzûlî, Hâşimî, Haşmet, Kâzım, Râsıh, Sünbülzâde Vehbî, Sâmî ve Sultân Mehmet'in şiirlerinden oluşmaktadır. Mevcut şiirler gerek divânlar ile gerek daha önce mecmûalar üzerine yazılmış tezler ile karşılaştırılmış, söz konusu şiirlerdeki ayrımlara dipnotta yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS THE TEXTS OF THE TURKEY POEMS IN THE POEM ANTHOLOGY REGISTERED AS NO 03 GEDIK 18316 AT THE NATIONAL LIBRARY AFYON GEDIK AHMET PASHA COLLECTION AND THEIR CLASSIFICATION ACCORDING TO THE PROJECT SYSTEMATIC CLASSIFICATION OF MANUSCRIPT ANTHOLOGIES (MESTAP) Elanur SARIGÜL Advisor: Assoc. Prof. Dr. Ahmet TOPAL 2025, Pages: 113+VII Jury: Assoc. Prof. Dr. Ahmet TOPAL (Chairman) Assoc. Prof. Dr. Hayriye DURKAYA Assist. Prof. Dr. Veli KILIÇARSLAN The aim of this study is to examine the periodical registered as National Library 03 Gedik 18316, which hasn't been studied before, and to classify it according to MESTAP. The periodical consists of 101 folios and was copied in the year 1306 (1888) (Islamic calendar). It contains 77 Turkish poems, advice for various diseases, prayers, verses from the Quran, and Persian poems. Information is provided on the authors of the Persian poems, and on the authors, poetic forms, and meters of the Turkish poems.The anthology consists of poems by Âşık Yûnus, Said Kâmi, Vehbi, Şemî, Şems-i Tebrîzi, Pertev, Rızâî, Eşref, Emîr, Aynî, Ârif, Niyâzi Mısrî, Leylâ, Gâlib, Âşık Ömer, Celâl, Divânî, Fehmî, Fitnat, Fuzûlî, Hâşimî, Haşmet, Kâzım, Râsıh, Sünbülzâde Vehbî, Sâmî ve Sultân Mehmet. The existing poems have been compared with both divans and theses previously written on other collections, and the distinction in these poems have been noted in the footnotes.