Lykia ve Pamphylia kamusal yaşamında kadın
Woman in public life in Lycia and Pamphylia
  1. Tez No: 1003126
  2. Yazar: NALAN BURULDAĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞE YAKUT
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eski Çağ Dilleri ve Kültürleri, Ancient Linguistics and Cultures
  6. Anahtar Kelimeler: Helenistik Dönem, Küçük Asya, Likya, Pamphylia, Roma Dönemi, Çalışan kadınlar, Hellenistic Period, Asia Minor, Lycia, Pamphylia, Roman Period, Working women
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yunan Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Hellenistik ve Roma İmparatorluk çağlarında Lykia ve Pamphylia'daki kadınların kamusal yaşamdaki görünürlüğü epigrafik ve edebî kaynaklar ile modern literatür ışığında irdelenmektedir. Çalışma, Antik Çağ'da kadının statüsüne dair bilgi veren giriş bölümü ile iki ana bölümden oluşmaktadır: Birinci bölümde, Lykia ve Pamphylia'daki epigrafik kaynaklarda kamusal alanda kendisini gösteren toplam 177 seçkin kadın üzerine kapsamlı prosopografik katalog sunulmaktadır. İkinci bölümde ise bu veriler modern literatür aracılığıyla sosyo-kültürel ve tarihsel açıdan incelenmektedir. Bu bölüm üç alt başlıktan oluşmaktadır: İlk olarak her iki bölgedeki kadınların üstlendikleri agonothesia, arkhierosyne, dekaproteia, demiourgia, gymnasiarkhia hierosyne, hierophantia, iatreia, lykiarkhia, neokoria ve trapezo görevlerinden söz edilmiştir; daha sonra kadınların euergesia kapsamında imar faaliyeti ve dağıtımlar başta olmak üzere yaptıkları çeşitli faaliyetlerden bahsedilmiştir; seçkin kadınların kamusal yaşamda diğer kadınlar arasında öne çıkarak“euergetes”,“kentin annesi”,“kentin kızı”,“patroniçe”ve“kurucu”gibi unvanlar ile onurlandırıldığına değinilmiştir. Bunların yanı sıra herhangi bir görev üstlenmeyen veya bir kentin euergetes'i olarak anılmayan kadınlar en son başlıkta ele alınmıştır. Böylece her iki bölgede belgelenen kadınların kamusal yaşamdaki statüsü, üstlendiği memuriyetler, bu memuriyetleri üstlenmelerinde rol oynayan unsurlar, kente dahil olmalarını sağlayan durumlar ve onlara sunulan kamu alanının sınırları ortaya çıkarılmaya çalışmıştır. Sonuç olarak, Roma İmparatorluk Çağı'nda Lykia ve Pamphylia bölgelerinde seçkin statüye sahip kadınların kamusal görünürlüğünün önemli ölçüde arttığı ve bu kadınların kentlerin dini ve sosyo-kültürel yaşamında aktif rol oynadıkları anlaşılmaktadır. Bunun yanı sıra, kadınların prestijli görevler üstlenmelerinin ve çeşitli hayırseverlik faaliyetinde bulunmalarının sadece bireysel konumlarıyla değil, aynı zamanda ailelerinin toplumsal statüleriyle ve onların yerel aristokrasi içindeki konumlarıyla yakından ilişkili olduğu anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The present study examines the visibility and roles of women in public life in Lycia and Pamphylia during the Hellenistic and Roman Imperial periods in the lights of epigraphic and literary sources, as well as contemporary scholarship. The research comprises an opening section that offers a succinct overview of the status of women in antiquity, followed by two main chapters. The first chapter presents a thorough prosopographic catalogue of 177 distinguished women from Lycia and Pamphylia, who gained recognition within the public sphere through inscriptions. The second chapter analyses the epigraphic material gathered in the preceding chapter from socio-cultural and historical viewpoints, drawing upon contemporary scholarship in the field. This chapter is divided into three subheadings. The focus of the initial subsection is on the offices occupied by women in both regions, including agonothesia, archierosyne, decaproteia, demiourgia, gymnasiarchia, hierosyne, hierophantia, iatreia, lyciarchia, neocoria and the office trapezo. Subsequently, the text proceeded to address the various benefactions performed by women, including construction of buildings and the distribution of goods, within the scope of euergesia. The ensuing discourse centres the distinguished women who were bestowed with titles such as euergetes,“mother of the city”,“daughter of the city”,“patroness”, and“founder”. Moreover, the text provides a thorough analysis of women who neither occupied public office nor were designated as a city's euergetes. The research sheds light on the status of women in both regions in relation to public life. It explores the public offices they occupied, the factors that facilated their assumption of these offices, the contexts through which they became integrated into the city, and the constraints of the public sphere available to them. In conclusion, it is evident that there was a significant increase in the public prominence of women with distinguished status in Lycia and Pamphylia during the Roman Imperial period. These women were actively engaged in the religious and socio-cultural life of the cities. Furthermore, the evidence suggests a close association between women's possession of prestigious offices and their participation in various benefactions, not only with their own status but also with the social status of their families and their position within the local aristocracy.