Sınıf öğretmenlerinin özerklik algıları ve yaşam boyu öğrenme eğilimlerinin incelenmesi
Examining classroom teachers' perceptions of autonomy and lifelong learning tendencies
- Tez No: 1003132
- Danışmanlar: PROF. DR. AYLA YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Mesleki özerklik, Yaşam boyu öğrenme, Professional autonomy, Lifelong learning
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
İnsanlar kendilerini yetkin hissetmeye başladıklarında başkalarıyla, görev ve faaliyetleri paylaşmaya ve daha geniş bağlamla etkileşimde bulunmaya başlarlar. İlişkili olma, kişinin sosyal ortamında başkalarıyla güvenli ve tatmin edici ilişkiler geliştirmesini içerir. Özerklik ihtiyacı çevredeki etkileşimlerde kontrol ve özerklik duygusu hissetme ihtiyacını ya da yükleme bakış açısına göre, algılanan içsel nedensellik odağını ifade etmektedir. Literatürde sınıf öğretmenlerinin özerlik algılarının yaşam boyu öğrenme ilişkisi noktasında yetersiz olduğuna yönelik sonuçların görülmesi bu araştırmanın gerekliliğne işaret eden en önemli etkenlerin başında gelmektedir. Bu bağlamda araştırmanın en temel amacı, sınıf öğretmenlerinin özerklik algıları ve yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesidir. Araştırma kapsamında sınıf öğretmenlerinin özerklik algıları ile yaşam boyu öğrenme eğilimleri arasındaki ilişkiyi ortaya koymayı amaçlayan bu çalışma ilişkiseltarama modelindedir. Bu amaç doğrultusunda hazırlanan çalışmada, 2023-2024 eğitim öğretim yılında Sivas il merkezinde faaliyet veren MEB'e bağlı devlet okullarındaki 284 sınıf öğretmeni araştırmaya dahil edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin demografik özelliklerini belerilemek için kişisel bilgiler formu, öğretmenlerin özerklik düzeylerini belirlemek için Ulaş ve Aksu (2014) tarafından geliştirilen Öğretmen Özerklik Ölçeği ve Wielkiewicz ve Meuwissen (2014) tarafından geliştirilen Yaşam Boyu Öğrenme ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada toplanan veriler SPSS 23 paket programında analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme düzeylerinin (3.80) ve öğretimi planlama ve uygulama düzeylerinin (3.94) iyi sayılabilecek düzeyde olduğu, mesleki gelişim algılarının ise (2.79) nispeten daha düşük olduğu görülmüştür. Ayrıca analiz sonuçlarına göre, öğretmen özerkliğinin bireysel ve kurumsal düzeyde desteklenmesinin, yaşam boyu öğrenme kültürünün yerleşmesine ve öğretmenlerin mesleki yeterliklerinin geliştirilmesine doğrudan katkı sunduğunu ortaya koymaktadır. Bu araştırma, öğretmenlerin yaşam boyu öğrenme eğilimleri ve özerklik algılarını demografik ve davranışsal faktörlerle birlikte çok boyutlu olarak inceleyerek, mesleki gelişim süreçlerinde bireysel motivasyonun önemini ortaya koyması açısından önemlidir. Ayrıca, elde edilen bulgular eğitim politikaları ve okul yönetimlerinin öğretmenleri destekleyici stratejiler geliştirmesinde rehberlik edebilecek niteliktedir.
Özet (Çeviri)
When individuals begin to perceive themselves as competent, they start to share tasks and activities with others and engage with a broader context. Relatedness involves developing secure and satisfying relationships with others in one's social environment. The need for autonomy refers to the necessity of experiencing a sense of control and selfdetermination in interactions with the surrounding environment, or, from an attributional perspective, to the perceived locus of internal causality. The fact that the literature reports insufficient findings regarding the relationship between classroom teachers' perceptions of autonomy and lifelong learning constitutes one of the most important factors indicating the necessity of this study. In this context, the primary aim of the research is to determine primary school teachers' perceptions of autonomy and their tendencies toward lifelong learning. This study which aims to reveal the relationship between classroom teachers' perceptions of autonomy and their lifelong learning tendencies through a relational survey model. To this end, 284 primary school teachers working in public schools affiliated with the Ministry of National Education provincial center of Sivas during the 2023-2024 academic year were included in the research. Data were collected using a Personal Information Form to determine demographic characteristics, the Teacher Autonomy Scale developed by Ulaş and Aksu (2014) to identify teachers' autonomy levels, and the Lifelong Learning Scale developed by Wielkiewicz and Meuwissen (2014). The data collected were analyzed using the SPSS 23 software package.The findings obtained from the study indicated that teachers' lifelong learning levels (3.80) and their instructional planning and implementation levels (3.94) were at a proficient level, whereas their perceptions of professional development (2.79) were relatively lower. Furthermore, the analysis results demonstrate that supporting teacher autonomy at both individual and institutional levels directly contributes to the establishment of a lifelong learning culture and the enhancement of teachers' professional competencies. This research is for teachers lifelong learning trends and perceptions of autonomy with demographic and behavioral factors by examining together in multidimensional ways, individual motivation in the processes of professional development it is important to show its importance. In addition, the findings obtained are educational policies and guidance of school administrators in developing supportive strategies for teachers capable of.