Doğuma hazırlık eğitimlerinde uygulanan psikodramatik rol oyunlarının postpartum depresyon, öz yeterlilik ve sosyal destek algısına etkisi
The effect of psychodramatic role-playing in childbirthpreparation courses on postpartum depression, selfefficacy, and perception of social support
- Tez No: 1003150
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYÇA DEMİR YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ebelik, Midwifery
- Anahtar Kelimeler: Postpartum Dönem, Doğuma Hazırlık Eğitimi, Psikodramatik Rol Oyunu, Doğum Öncesi, Postpartum Period, Childbirth Preparation Education, Psychodramatic Role Playing, Prenatal
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Doğuma hazırlık eğitimlerinde uygulanan psikodramatik rol oyunlarının postpartum depresyon, öz yeterlilik ve sosyal destek algısına etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma randomize kontrollü deneysel tasarımda, 31 Ekim 2025- 25 Şubat 2026 tarihleri arasında yürütüldü. Çalışmanın evrenini Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi Gebe Okulu'na başvuran gebe oluşturmaktadır. Örneklem büyüklüğü hesaplanarak (kontrol:29, müdahale:28) 57 gebe ile gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubuna standart doğuma hazırlık eğitimi verilirken müdahale grubuna standart doğuma hazırlık eğitiminin yanı sıra psikodramatik rol oyunları oynatılmıştır. Araştırma verilerinin toplanması için Tanıtıcı Bilgi Formu, Genel Öz Yeterlik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Edinburgh Doğum Sonu Depresyon Ölçeği kullanıldı. Çalışma bulgularında kontrol ve müdahale grupları arasında sosyodemografik ve obstetrik özellikler açısından birbirinden farklılaşma olmadığı belirlenmiştir. Kontrol ve müdahale grupları arasında, ön test- son test uygulamasında Genel Öz Yeterlik Ölçeği, Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği ve Edinburgh Doğum Sonu Depresyon Ölçeği puanları istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamıştır (p>0,05). Bu araştırma elde edilen bulgulara göre, kontrol ve müdahale gruplarına standart doğuma hazırlık eğitimi verildiği için gruplar arası ölçek puanlarında bir fark olmadığı ancak grupların ölçek puanlarının her iki grup için de yüksek olduğu (Genel Öz Yeterlik Ölçeği, kontrol son test: 33,62±5,04 müdahale son test: 31,82±4,00; Çok Boyutlu Algılanan Sosyal Destek Ölçeği, kontrol son test: 75,93±5,71 müdahale son test: 76,04±7,63; Edinburgh Doğum Sonu Depresyon Ölçeği kontrol son test: 9,55±6,58 müdahale son test: 9,79±5,36) tespit edilmiştir. Sonuç olarak, ebeler tarafından verilen doğuma hazırlık eğitiminin gebelerin psikososyal iyi oluşunu destekleyici bir etkiye sahip olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to examine the effect of psychodramatic role-playing in childbirth preparation courses on postpartum depression, self-efficacy, and perception of social support. The study was conducted using a randomized controlled experimental design between October 31, 2025, and February 25, 2026. The study population consisted of pregnant women who applied to the Antenatal School of Zeynep Kamil Women and Children's Diseases Training and Research Hospital. The sample size was calculated as 57 pregnant women (control: 29, intervention: 28). While the control group received standard childbirth preparation education, the intervention group received standard childbirth preparation education as well as psychodramatic role-playing. The Demographic Information Form, General Self-Efficacy Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale, and Edinburgh Postnatal Depression Scale were used to collect research data. The study findings revealed no significant differences between the control and intervention groups in terms of sociodemographic and obstetric characteristics. Furthermore, no significant differences were found between the control and intervention groups in pre-test and post-test scores on the General Self-Efficacy Scale, Multidimensional Perceived Social Support Scale, and Edinburgh Postnatal Depression Scale. According to the findings of this research, since standard childbirth preparation education was given to both the control and intervention groups, there was no difference in scale scores between the groups; however, the scale scores of both groups were high (General Self-Efficacy Scale, control post-test: 33.62±5.04, intervention post-test: 31.82±4.00; Multidimensional Perceived Social Support Scale, control post-test: 75.93±5.71, intervention post-test: 76.04±7.63; Edinburgh Postnatal Depression Scale, control post-test: 9.55±6.58, intervention post-test: 9.79±5.36). In conclusion, it is thought that childbirth preparation education provided by midwives may have a supportive effect on the psychosocial well-being of pregnant women.