Yeni türk şiirinde çoban
The shepherd in modern Turkish poetry
  1. Tez No: 1003164
  2. Yazar: SÜMEYYE ÇAKAR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VELİ KILIÇARSLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Anadolu, Türk şiiri, Anatolia, Turkish poem
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Türk kültüründe çoban ve çobanlık kavramı oldukça geniş bir yer tutmaktadır. Bu kavramların Türk kültüründe yer edinmesinde Türklerin yaşam tarzlarının doğrudan etkisi söz konusudur. İlk çağlarda konar-göçer bir hayat süren Türklerin temel geçim kaynağı hayvancılık olmuştur. Bu durum, çobanlık mesleğinin Türk kültürünün merkezinde yer almasına neden olmuştur. Türk kültüründe çoban kavramı birçok açıdan değerlendirilir. Türk şiirinde çoban şiiri denildiğinde ilk akla gelen isimler genellikle Faruk Nafiz ve Kemalettin Kamu'dur. Ancak çalışmalarda ve araştırmalarda görülüyor ki çoban kavramının yeni Türk şiirinde kullanımı bu isimlerle sınırlı değildir. Çobanın şiirlerdeki farklı kullanımına Recaizade Mahmut Ekrem'den başlayıp Hüseyin Ferhad'a kadar birçok şairde gözlemlemek mümkündür. Ziya Gökalp ile başlayan Anadolu ve Anadolu insanına yönelme, şiirde çoban kavramı için yeni bir kullanım alanı oluşturmuştur. Oktay Rifat, Cahit Külebi, Hilmi Yavuz, Fazıl Hüsnü Dağlarca, Abdurrahim Karakoç gibi birçok şair tarafından çoban sözcüğü çeşitli başlıklar altında işlenmiştir. Bu kullanım kimi şairde Türklerin cihan hâkimiyetine kimi şairde Anadolu'nun temiz ve bozulmamış evladı olmanın sembolüne dönüşmüştür; başka farklı nice anlam ilişkileri içerisinde çoban kendine yeni Türk şiirinde yer bulmuştur. Yeni Türk şiirinde çoban ve çobanlık kavramlarının yansımaları, seçilen şiirler üzerinden analiz ve tahlil edilerek irdelenmiş ve sınıflandırlmıştır. Çoban kavramının şiirde hangi anlam bağlamları içerisinde kullanıldığı, edebiyat sosyolojisinden de yararlanılarak titiz bir araştırma çerçevesinde ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
The concept of shepherd and shepherding has a very large place in Turkish culture. The direct effect of the Turkish lifestyle is the reason why these concepts have a place in Turkish culture. In early ages, Turks lived a nomadic life and their main source of income was animal husbandry. This situation caused the profession of shepherding to be at the center of Turkish culture. The concept of the shepherd is evaluated from many perspectives in Turkish culture. When“shepherd poetry”is mentioned in Turkish poetry, the first names that come to mind are usually Faruk Nafiz and Kemalettin Kamu. However, studies show that the use of the shepherd concept in modern Turkish poetry is not limited to these names. It is possible to observe the different uses of the shepherd starting from Recaizade Mahmut Ekrem to Hüseyin Ferhad in many poets. The movement towards Anatolia and Anatolian people starting with Ziya Gökalp created a new area for the shepherd concept in poetry. The word shepherd has been used under various titles by many poets like Oktay Rifat, Cahit Külebi, Hilmi Yavuz, Fazıl Hüsnü Dağlarca, and Abdurrahim Karakoç. This usage turned into a symbol of Turkish world power for some poets, and a symbol of being the pure child of Anatolia for others. The shepherd found a place in modern Turkish poetry within many other different meaning relationships. The reflections of shepherd and shepherding concepts in modern Turkish poetry are analyzed and classified through selected poems. The context in which the shepherd concept is used in poetry has been handled within a careful research frame by using the sociology of literature.