İnmeli hastalara bakım verenlerin bakım yükü ve bakıma hazır oluşluklarının hastaların duygu durumlarına ve konforuna etkisi
The effect of care burden and care readiness of caregivers of stroke patients on patients emotional states and comfort
- Tez No: 1003170
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZÜLFÜNAZ ÖZER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Hastalıkları, Hemşirelik, Internal diseases, Nursing
- Anahtar Kelimeler: İnme, bakım yükü, bakıma hazıroluşluk, duygu durum, hemşirelik, konfor, Stroke, care burden, readiness to provide care, mood, nursing, comfort
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada inmeli hastalara bakım verenlerin bakım yükü ve bakıma hazır oluşluklarının hastaların duygu durumlarına ve konforuna etkisi incelendi. Araştırma Eylül 2024-Mayıs 2025 tarihleri arasında inme tanısı konan hasta 100 hasta ve hasta yakını ile yapıldı. Verilerin toplanmasında, Hasta Tanıtıcı Bilgi Formu, Bakım Bağımlılığı Ölçeği, Depresyon Stres Anksiyete Ölçeği, Genel Konfor Ölçeği- Kısa Formu, Bakım Veren Tanıtıcı Bilgi Formu, Bakım Yükü Ölçeği, Bakıma Hazır Oluşluk Ölçeği kullanıldı. Bakım verenlerin; Bakım Verme Yükü Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalaması 23,33±12,57, Bakım Vermeye Hazır Oluşluk Ölçeği'nden aldıkları toplam puan ortalaması ise 24,18±5,56 olarak saptanmıştır. Hastaların Bakım Bağımlılığı Ölçeği puan ortalaması 54,86±20,66, Depresyon puan ortalaması 3.64±3.54, Stres puan ortalaması 3,02± 2,99 ve Anksiyete puan ortalamsı ise 6,00± 3,39, Genel Konfor Ölçeği puan ortalaması ise 4,12±0,60'dır. Yol analizi sonuçlarına göre, bakım verenlerin bakım verme yüklerinin hastaların bakım bağımlılığı ve genel konfor düzeyleri üzerinde negatif ve anlamlı bir etkiye; bakım vermeye hazır oluşluk düzeylerinin hastaların genel konfor düzeyleri üzerinde pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır. Bakım veren bireylerin orta düzeyde bakım yükü yaşadığı; bakıma hazıroluşluk seviyelerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Hastaların depresyon ve stres düzeyi düşük, anksiyete düzeyinin yüksek ve konfor düzeylerinin de yüksek olduğu saptanmıştır. Bakım verenlerin bakım verme yüklerinin hastaların bakım bağımlılığı ve genel konfor düzeyleri üzerinde olumsuz bir etkiye; bakım vermeye hazır oluşluk düzeylerinin de hastaların genel konfor düzeyleri üzerine olumlu bir etkisi olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of caregivers' caregiving burden and readiness for caregiving on the emotional state and comfort levels of stroke patients were examined. The research was conducted between September 2024 and May 2025 with 100 patients diagnosed with stroke and their caregivers. Data were collected using the Patient Information Form, Care Dependency Scale, Depression Anxiety Stress Scale, General Comfort Questionnaire–Short Form, Caregiver Information Form, Caregiver Burden Scale, and Readiness for Caregiving Scale. The caregivers' mean total score on the Caregiver Burden Scale was 23.33 ± 12.57, and their mean total score on the Readiness for Caregiving Scale was 24.18 ± 5.56. The patients' mean score on the Care Dependency Scale was 54.86 ± 20.66; mean depression score 3.64 ± 3.54; mean stress score 3.02 ± 2.99; mean anxiety score 6.00 ± 3.39; and mean score on the General Comfort Questionnaire was 4.12 ± 0.60. According to the path analysis results, caregivers' caregiving burden had a negative and statistically significant effect on patients' care dependency and overall comfort levels, whereas caregivers' readiness for caregiving had a positive and statistically significant effect on patients' overall comfort levels. It was determined that caregivers experienced a moderate level of caregiving burden and had a high level of caregiving readiness. The patients exhibited low levels of depression and stress, high levels of anxiety, and high levels of comfort. Overall, caregiving burden was found to negatively affect patients' care dependency and comfort levels, while readiness for caregiving positively influenced patients' comfort levels.