Mahmut Settar'ın Özbek Örf ve Adetleri adlı eseri (İnceleme-metin)
Mahmut Settar's work titled Uzbek Customs and Traditions (Review-text)
  1. Tez No: 1003178
  2. Yazar: İBRAHİM SİFİL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN BAYDEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Mahmud SATTOR, O'zbek Udumları, Özbek gelenekleri, Erzurum yöresi, Karşılaştırma, Mahmud SATTOR, O'zbek Udumlari, Uzbek traditions, Erzurum regions, Comparison
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bilim Dalı
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ MAHMUT SETTAR'IN ÖZBEK ÖRF VE ÂDETLERİ ADLI ESERİ (İNCELEME-METİN) İbrahim SİFİL Tez Danışmanı: Prof. Dr. Hüseyin BAYDEMİR 2025, Sayfa: 203+VI Jüri: Prof. Dr. Hüseyin BAYDEMİR Dr. Öğr. Üyesi Caner SOLAK Dr. Öğr. Üyesi Reyhan KARKINLI Türkistan coğrafyasının kadim Türk boylarından biri olan Özbek Türkleri, atalarından miras olarak aldıkları gelenek ve göreneklerin bir kısmını günümüze kadar yaşatmayı başarmışlardır. Türk kültürünün yanı sıra, tarihsel süreç ve yaşanılan coğrafya Özbek kültürünün esasını oluşturan geleneklerin şekillenmesinde etkili olmuştur. Doğumdan ölüme kadar insan ömrünün gelişim sürecinde yer alan örf-adet, merasim ve gelenekler hayatın önemli bir parçasıdır. Özbek Türklerinin kültürel yapısını ortaya koyan ata mirası gelenekleri, Özbek Türklerinin kimliğini ortaya koymaktadır. Özbek geleneklerinin yer aldığı, Mahmut Settar'ın Türkiye Türkçesine aktardığımız O'zbek Udumları adlı eserin önemi bu noktada çok büyüktür. Bu çalışma, Mahmut Settar'ın Özbek Örf ve Âdetleri adlı eserini Türkiye Türkçesine aktarmayı, bu eserden hareketle Özbek kültürüne ait gelenek ve göreneklerin (düğün, doğum, ölüm, bayramlar vd.) Erzurum yöresindeki benzer pratiklerle karşılaştırılması yoluyla, iki geleneğin paylaştığı ortak kültürel kodları ve ritüelleri tespit etmeyi ve bu kültürel unsurları ilgililerin istifadesine sunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MASTER'S THESIS MAHMUT SETTAR'S WORK TITLED UZBEK CUSTOMS AND TRADITIONS (REVIEW-TEXT) İbrahim SİFİL Advisor: Prof. Dr. Hüseyin BAYDEMİR 2025, Pages: 203+VI Jury: Prof. Dr. Hüseyin BAYDEMİR Assist. Prof. Dr. Caner SOLAK Assist. Prof. Dr. Reyhan KARKINLI Uzbek Turks, one of the ancient Turkic tribes of Turkestan geography, have managed to keep their traditions and customs they inherited from their ancestors alive until today. In addition to Turkish culture, the historical process and the geography in which they live have been effective in shaping the traditions that form the basis of Uzbek culture. Traditions, customs, ceremonies and traditions that take place in the development process of human life from birth to death are an important part of life. Ancestral heritage traditions, which reveal the cultural structure of Uzbek Turks, reveal the identity of Uzbek Turks. At this point, the importance of Mahmut Settar's work O'zbek Udumları, which we have translated into Turkey Turkish, which includes Uzbek traditions, is very important. This study aims to transfer Mahmut Settar's work titled Uzbek Customs and Traditions into Turkey Turkish, to identify the common cultural codes and rituals shared by the two traditions by comparing the customs and traditions of Uzbek culture (weddings, birth, death, holidays, etc.) with similar practices in Erzurum region, and to present these cultural elements to the benefit of those concerned.