Tarihsel süreçte Dünya'da ve Türkiye'de halk eğitimi
Public education in the World and Turkey throughout history
- Tez No: 1003195
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL EYYUPOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Halk Eğitimi, Yaşam Boyu Öğrenme, Yetişkin Eğitimi, Eğitim Politikaları, Tarihsel Gelişim, Public Education, Lifelong Learning, Adult Education, Education Policies, Historical Development
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
Özet
Eğitim, bireylerin bilgi, beceri ve değerlerini geliştirmesinde önemli bir rol oynamaktadır. Bununla birlikte, toplumların sosyal, kültürel ve ekonomik gelişimine de katkı sağlamaktadır. Modern eğitim anlayışına göre öğrenme yalnızca örgün eğitim kurumlarıyla sınırlı değildir. Aksine, bireylerin yaşamlarının her döneminde devam eden bir süreçtir. Bu noktada yaygın eğitim ve halk eğitimi faaliyetleri önemli bir işlev üstlenmektedir. Bu faaliyetler, bireylerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına ve yaşam boyu öğrenme anlayışının gelişmesine katkı sağlamaktadır. Toplumsal hayatta sorumluluk sahibi, bilinçli ve üretken bir konumda yer almak, eğitim süreçlerinin kazandırdığı bilgi ve beceriler sayesinde mümkün olmaktadır. Eğitim, bireyin kişisel gelişimini desteklerken; sosyal dayanışma, demokrasi bilinci, kültürel farkındalık ve evrensel değerlerin benimsenmesine de katkıda bulunur. Halk eğitimi, toplumların sosyal, kültürel ve ekonomik gelişiminde kritik bir rol oynar. Yaşam boyu öğrenme anlayışının yaygınlaşmasına öncülük eder. Ulusal kalkınma hedefleri ve bireysel gelişim hedefleri doğrultusunda halk eğitiminin etkin uygulanması, hem bireylerin hem de toplumun refah düzeyini artırmada vazgeçilmez bir araçtır. Bu akademik çalışmada Tarihsel Süreç İçerisinde Dünya'da ve Türkiye'de Halk Eğitimi'nin gelişim süreçleri değerlendirildi. Halk eğitiminin ulusal ve uluslararası kavramsal tanımlamaları, gerekliliği ve önemi irdelendi. Halk eğitimi ve yaygın eğitimin gelişim süreci uluslararası gelişmeler ve Türkiye'deki uygulamalar çerçevesinde incelendi. Yetişkin eğitimi alanında gerçekleştirilen uluslararası konferanslar ve bu konferansların halk eğitimi politikalarına etkileri ele alındı. Bunun yanında Türkiye'de yaygın eğitim faaliyetlerinin gelişimi, halk eğitimi kurumlarının örgütlenmesi ve eğitim politikalarındaki değişimler de değerlendirildi. Halk eğitimi alanında hem uluslararası örnekler hem de Türkiye'deki uygulamaların incelenmesi, eğitim bilimlerine yeni perspektifler kazandırmayı ve yetişkin eğitimi politikalarının geliştirilmesine katkı sunmayı hedeflemektedir. Bu yaklaşım, tezimizin temel dayanağını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
Education plays a vital role in developing individuals' knowledge, skills, and values. Furthermore, it contributes to the social, cultural, and economic development of societies. According to the modern understanding of education, learning is not limited to formal educational institutions. On the contrary, it is a continuous process throughout individuals' lives. In this regard, non-formal education and adult education activities play an important role. These activities contribute to meeting individuals' educational needs and fostering a lifelong learning mindset. Taking a responsible, conscious, and productive role in society is possible thanks to the knowledge and skills gained through educational processes. Education supports the individual's personal development while also contributing to social solidarity, democratic awareness, cultural awareness, and the adoption of universal values. Public education plays a critical role in the social, cultural, and economic development of societies. It leads the way in spreading the concept of lifelong learning. The effective implementation of public education in line with national development goals and individual development goals is an indispensable tool in increasing the well-being of both individuals and society. This academic study evaluates the development processes of adult education in the world and in Turkey throughout history. The national and international conceptual definitions, necessity, and importance of adult education are examined. The development process of adult education and non-formal education is analyzed within the framework of international developments and practices in Turkey. International conferences held in the field of adult education and their impact on adult education policies are discussed. In addition, the development of non-formal education activities in Turkey, the organization of adult education institutions, and changes in education policies are also evaluated. Examining both international examples and practices in Turkey in the field of adult education aims to provide new perspectives to educational sciences and contribute to the development of adult education policies. This approach forms the basis of our thesis.