12. yüzyıldan 15. yüzyıla Azerbaycan'da salgın hastalıklar ve doğal afetler
Epidemics and natural disasters in Azerbaijan from the 12th to the 15th century
  1. Tez No: 1003196
  2. Yazar: MELİKE ŞÜHEDA BAYRAK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ENSAR MACİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: 12. yüzyıl, 15. yüzyıl, Azerbaycan, 12. century, 15. century, Azerbaijan
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
Özet
Çalışmamızda Azerbaycan ve çevresinde 12.yüzyıldan başlayarak 15.yüzyıla kadar meydana gelen doğal afetler ve akabinde Orta Çağ insanlarının yaşadıkları zorluklara değinilmiştir. Afet karşısında çaresizliğin ne derece belirgin ve acı olduğuna dikkat çekilmiştir. Aynı zamanda savaşlar ve istilalarla beraber kitlesel olarak nüfus hareketliliğinin sonucunda yaşam standartlarının düşmesiyle birlikte meydana gelen salgın hastalıklarının sonucunda binlerce hatta milyonlarca insanın yok olması hususuna değinilmiştir. Azerbaycan'ın bölgesel olarak var olduğu konum itibariyle ticari ve siyasi merkez olması, nüfusun bu bölgede yoğunlaşmasına neden olmuştur. Böylece bölgede salgın hastalıklar sıkça görülmüştür. Moğol istilalarının da salgının yayılmasında önemli bir etkisi olduğu anlaşılarak savaşmaya gerek kalmadan toplumların yok olduğu anlaşılmıştır. Ayrıca Azerbaycan coğrafyasının sismik hareketliliği ve bu hareketliliğin meydana getirdiği büyük yıkım üstünde durulmuştur. Büyük şiddetli depremlerin meydana geldiği bölgede şehirler ve devletler zarar görmüş bunun yanı sıra ekonomik buhranlar meydana gelerek Orta Çağ insanlarını zor duruma düşürmüştür.
Özet (Çeviri)
In our study, the natural disasters that occurred in Azerbaijan and its surroundings from the 12th century to the 15th century and the difficulties experienced by the people of the Middle Ages were mentioned. It has been pointed out how obvious and painful the helplessness in the face of disaster is. At the same time, the issue of extinction of thousands or even millions of people as a result of epidemic diseases that occurred along with the decrease in living standards as a result of mass population mobility along with wars and invasions was mentioned. The fact that Azerbaijan is a commercial and political center due to its regional location has caused the population to concentrate in this region. Thus, epidemic diseases were frequently seen in the region. It was understood that the Mongolian invasions had a significant impact on the spread of the epidemic and that societies were destroyed without the need to fight. In addition, the seismic activity of the Azerbaijani geography and the great destruction caused by this activity were emphasized. In the region where large earthquakes occurred, cities and states were damaged, and economic crises occurred, putting the people of the Middle Ages in a difficult situation.