Özel eğitim okullarında başarılı okul anlayışı; okul yöneticisi, öğretmen ve veli görüşleriyle
Successful school conception in special education schools; with the opinions of school administrators, teachers and parents
  1. Tez No: 1003223
  2. Yazar: ELİFNUR TATOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ FARUK YAYLACI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Başarı, Özel eğitim, Success, Special education
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma ile özel eğitim okullarında çalışan okul idarecilerinin, öğretmenlerinin ve özel eğitim okulunda öğrencisi bulunan velilerin özel eğitim okullarındaki başarı anlayışlarının nasıl olduğu ve okullardan beklentilerinin neler olduğunu ortaya koyulması amaçlanmaktadır. Nitel bir araştırma olarak desenlenmiştir. Araştırmaya Kütahya ili merkez ilçesinde bulunan özel eğitim okullarında görev yapan 20 öğretmen, 10 okul yöneticisi ve 20 veli katılmıştır. Araştırmanın verileri yarı yapılandırılmış görüşme formu ile görüşme yoluyla toplanmıştır. Elde edilen veriler içerik analizi ile çözümlenmiştir. Tüm katılımcılar için“başarı”, hedeflere ulaşmak, mutluluk, kendini geliştirmek ve topluma faydalı olmak gibi ortak temalar etrafında şekillenmiştir. Ancak veliler, çocuklarının bağımsız yaşam becerileri kazanmaları ve özgüven geliştirmeleri konusunda daha fazla vurgu yapmaktadır. Katılımcılar, başarılı özel eğitimin temelini bireyselleştirilmiş eğitim planları, aile katılımı, çok disiplinli yaklaşım ve öğretmenlerin mesleki gelişimi olarak görmektedir. Ayrıca, okul ortamının iyileştirilmesi, fiziksel ve sosyal desteklerin sağlanması da önemli bulunmaktadır. Katılımcılar özel eğitim okulundaki başarıyı arttırmak için; sınıf mevcudundaki azalma, bireysel eğitim, okul ortamının iyileştirilmesi, öğretmenlerin mesleki gelişimi, veli işbirliği ve toplumda farkındalık oluşturulmasını önermişlerdir.
Özet (Çeviri)
This research aims to reveal how school administrators, teachers and parents of students in special education schools perceive success in special education schools and what their expectations are from the schools. It was designed as a qualitative research. 20 teachers, 10 school administrators and 20 parents working in special education schools in the central district of Kütahya province participated in the research. Data were collected through interviews using a semi-structured interview form. The obtained data was analyzed through content analysis. For all participants,“success”was shaped around common themes such as achieving goals, happiness, self-improvement and being useful to society. However, parents place more emphasis on their children acquiring independent living skills and developing self-confidence. Participants see individualized education plans, family involvement, a multi-disciplinary approach and the professional development of teachers as the foundations of successful special education. In addition, improving the school environment and providing physical and social supports are also considered important. Participants reported that in order to increase success in special education schools; They recommended reducing class sizes, individualized instruction, improving the school environment, professional development of teachers, parent collaboration, and raising public awareness.