Farklı periodontal durumlara sahip bireylerin tükürük granülosit makrofaj-koloni uyarıcı faktör, makrofaj enlamatuvar protein-1α ve interlökin-1β düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of salivary granulocyte macrophage-colony stimulating factor, macrophage inflammatory protein-1α, and interleukin-1β levels in individuals with different periodontal conditions
- Tez No: 1003224
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞÜKRÜ ENHOŞ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Periodontitis, Gingivitis, GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β, Tükürük, Periodontitis, Gingivitis, Saliva, GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Periodontoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu klinik çalışmanın amacı; rutin kontroller sebebiyle periodontoloji kliniğine başvuran bireylerden alınan tükürük örneklerindeki GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β seviyelerini karşılaştırmalı olarak incelemektir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda; bu biyokimyasal mediatörlerin periodontal hastalık tanısında bir belirteç olarak potansiyelinin belirlenmesi planlanmaktadır. Yöntem: Sistemik olarak sağlıklı, sigara içmeyen, periodontitisli (n=20), gingivitisli (n=20) ve periodontal olarak sağlıklı (n=20) 60 bireyden tükürük örnekleri alındı. Çalışma grupları için tüm ağız klinik parametreler sondlama cep derinliği (SCD), klinik ataşman seviyesi (KAS), plak indeksi (Pİ), gingival indeks (Gİ) ve sondalamada kanama indeksi (SKİ) ölçümleri yapıldı. Toplanan GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β seviyeleri enzim ilintili immün test (ELISA) ile belirlendi. Bulgular: Tükürük konsantrasyonları açısından karşılaştırıldığında, GM-CSF seviyeleri P grubunda, S grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. GM-CSF seviyeleri, hem P ile G grupları hem de G ile S grupları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiştir. MIP-1α seviyeleri P grubunda G ve S gruplarına kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuştur. G ve S grupları arasında MIP-1α değerleri benzer tespit edilmiştir. IL-1β seviyeleri P ve G gruplarında S grubuna kıyasla anlamlı derecede yüksek bulunmuş ancak P ve G grupları arasında anlamlı fark tespit edilmemiştir. Sonuçlar: Mevcut çalışma, GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β'nın periodontal hastalıkların patogenezinde etkili olabileceğini ve bu biyobelirteçlerin hastalığın tanısında klinik olarak değerlendirilebilecek potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this clinical study is to comparatively investigate the levels of GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β in saliva samples obtained from periodontally healthy individuals, as well as those with gingivitis and periodontitis, who presented for routine periodontal examinations. Based on the findings, it is planned to determine the potential of these biochemical mediators as diagnostic markers in the diagnosis of periodontal diseases. Methods: Saliva samples were collected from 60 systemically healthy, non-smoking individuals, including those with periodontitis (n=20), gingivitis (n=20), and periodontally healthy individuals (n=20). For all study groups, full-mouth clinical parameters, including probing pocket depth, clinical attachment level, plaque index, gingival index and bleeding on probing index were measured. The levels of GM-CSF, MIP-1α ve IL-1β in the collected samples were determined using enzyme-linked immunosorbent assay. Results: When salivary concentrations were compared, GM-CSF levels were significantly higher in the periodontitis group than in the healthy group. However, GM-CSF levels did not differ significantly between the periodontitis-gingivitis or gingivitis-healthy comparisons. MIP-1α levels were significantly elevated in the periodontitis group compared with both gingivitis and healthy groups, while no significant difference was observed between gingivitis and healthy individuals. IL-1β levels were significantly higher in both the periodontitis and gingivitis groups compared with the healthy group, although no significant difference was detected between periodontitis and gingivitis. Conclusion: The findings of the present study suggest that GM-CSF, MIP-1α, and IL-1β may play a role in the pathogenesis of periodontal diseases and may hold potential as clinically useful biomarkers in the diagnosis of periodontal conditions.