Diş-implant destekli sabit protezlerde farklı implant çapı ve abutment materyallerinin stres dağılımına etkisinin sonlu elemanlar analizi ile incelenmesi
Finite element analysis of the effects of different implant diameters and abutment materials on stress distribution in tooth–implant supported fixed partial denture
- Tez No: 1003227
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ RÜŞTÜ ERSOY SAKARYA
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Biyomekanik, Diş-implant bağlantısı, Sabit parsiyel protez, Sonlu elemanlar analizi, Biomechanics, Fixed partial denture, Finite element analysis, Tooth-implant connection
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada, doğal diş–implant destekli sabit protezlerde farklı implant çapları ve abutment materyallerinin; doğal diş, implant bileşenleri, protetik üst yapı ve çevre kemikte oluşturduğu gerilim dağılımlarının sonlu elemanlar analizi ile değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Materyal ve Metod: Bu kapsamda, 34 numaralı doğal diş ve 36 numaralı bölgeye yerleştirilen implantla desteklenen dokuz adet deneysel model ve iki implant ile desteklenen bir adet kontrol modeli oluşturulmuştur. Tüm yapılar homojen, lineer ve izotropik modellenmiştir. Deneysel modellerde 3.3 mm, 4.1 mm ve 4.8 mm implant çapları ve titanyum (Ti), zirkonya (Zr) ve hibrit (H) abutmentler kullanılmıştır. Premolar dişlere 100 N, molar dişe 200 N olmak üzere toplam 400 N'lik vertikal ve oblik kuvvetler uygulanmış; bu yüklerin monolitik zirkonya protez, doğal diş, implant, abutment, bağlantı vidasında oluşturduğu Von mises stresleri ile kortikal ve trabeküler kemikte oluşturduğu maksimum ve minimum asal stresler analiz edilmiştir. Bulgular: Tüm modellerde vertikal ve oblik yükler altında streslerin kortikal kemikte trabeküler kemiğe göre daha çok yoğunlaştığı görülmüştür. Ayrıca stres birikiminin doğal diş çevresine kıyasla implant çevresindeki kortikal kemikte daha fazla olduğu belirlenmiştir. Analizler, implant çapı arttıkça diş, kemik ve protetik yapı üzerindeki stres değerlerinin kademeli olarak azaldığını; implant, abutment ve bağlantı vidasında, 4.1 mm çaplı implantların daha düşük stres değerleri ürettiğini ortaya koymuştur. Ayrıca protez ve doğal dişte en yüksek stres titanyum abutmentte en düşük stres zirkonya abutmentte, kemikte en yüksek stres zirkonya abutmentte en düşük stres titanyum abutmentte gözlenmiştir. İmplant ve bağlantı vidasında ise en yüksek stres hibrit abutmentte en düşük stres ise zirkonya abutmentte gözlenmiştir. Bunun yanında, yüksek elastik modülüne sahip zirkonya abutment kullanılan modellerde abutment üzerindeki streslerin arttığı görülmüştür. Sonuç: Doğal diş–implant destekli sabit protezlerde oluşan gerilim dağılımlarının yükleme yönü, implant çapı ve abutment materyalinden etkilendiği sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
Aim: The purpose of this study was to evaluate, using finite element analysis, the stress distribution occurring in natural tooth–implant–supported fixed dental prostheses as influenced by different implant diameters and abutment materials. Specifically, stress patterns in the natural tooth, implant components, prosthetic superstructure, and surrounding bone were assessed. Materials and Methods: In this context, nine experimental models consisting of a natural mandibular second premolar (tooth #34) and an implant placed in the first molar region (site #36), as well as one control model supported by two implants, were constructed. All structures were modeled as homogeneous, linearly elastic, and isotropic. The experimental models incorporated implant diameters of 3.3 mm, 4.1 mm, and 4.8 mm, combined with titanium (Ti), zirconia (Zr), and hybrid (H) abutments. Vertical and oblique loads totaling 400 N were applied (100 N on the premolars and 200 N on the molar). The resulting von Mises stresses in the monolithic zirconia prosthesis, natural tooth, implant, abutment, and abutment screw, as well as the maximum and minimum principal stresses in the cortical and trabecular bone, were analyzed Results: In all models, both vertical and oblique loads produced higher stress concentrations in cortical bone compared with trabecular bone. Stress accumulation was also greater in the cortical bone surrounding the implant than around the natural tooth. The analyses further revealed that increasing implant diameter gradually reduced maksimumimum stress values in the tooth, bone, and prosthetic structures, while 4.1-mm implants exhibited lower stress levels within the implant, abutment, and abutment screw. Regarding the prosthesis and natural tooth, the highest stress values were observed in models with titanium abutments, whereas zirconia abutments exhibited the lowest stresses. In contrast, the cortical bone showed the opposite pattern, with the highest stresses recorded in zirconia abutments and the lowest in titanium abutments. For the implant and abutment screw, the greatest stress concentrations occurred in hybrid (Ti-base zirconia) abutments, while zirconia abutments exhibited the lowest stress levels. Additionally, models with zirconia abutments—characterized by a higher elastic modulus—showed increased stress within the abutment. Conclusion: Overall, the stress distribution patterns in tooth–implant supported fixed prostheses were found to be markedly influenced by loading direction, implant diameter, and abutment material.