Dondurulmuş çözünmüş embriyo transferi (DET) için yapay (hormonal) endometrial hazırlık yapılan hastalarda progesteron başlama günü ve doğal sikluslarda LH piki günü yapılan 3D power doppler USG ile ölçülen endometrial kanlanmanın klinik gebelik oranları ve hormon seviyeleri ile ilişkisi
- Tez No: 1003234
- Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL GÜLER
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Dondurulmuş Embriyo Transferi, 3D Power Doppler, Endometrial Perfüzyon, VFI, Progesteron, Gebelik Oranları, Frozen-thawed embryo transfer, 3D power Doppler, endometrial perfusion, VFI, progesterone, pregnancy rates
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: DET uygulanan hastalarda, progesteron yükselmeden hemen önce (NC'da LH piki, AC'da progesteron başlangıç günü) 3D-PDUS ile ölçülen VI, FI ve VFI değerlerinin aynı gün bakılan serum E2, LH, Progesteron ile ilişkisini araştırmaktır. Bu parametrelerin gebelik sonuçları üzerine etkisi ikincil amaç olarak belirlenmiştir. Gereç ve Yöntem: Prospektif kohort çalışma dizayn edilerek, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı IVF Ünitesinde Ocak 2023 - Aralık 2025 tarihleri arasında gerçekleştirildi. NC (n=80) veya AC (n=11) ile endometrial hazırlık yapılan toplam 91 DET siklusu dahil edildi. AC grubunda progesteron başlangıç gününde, NC grubunda ise serum LH piki gününde 3D-PDUS ile endometrial VI, FI ve VFI ölçüldü. Aynı gün serum LH, E2 ve progesteron düzeyleri kaydedildi. Hastaların demografik verileri (yaş, BMI, infertilite süresi), bazal hormon profilleri (FSH, LH, E2, progesteron) , over rezerv parametreleri (AMH, AFC), endometrial kalınlık, ET sayısı, embriyo kalitesi ve klinik gebelik oranları analize dahil edildi. VI, FI ve VFI değerlerine göre sikluslar 25 persentil gruplarına ayrıldı ve elde edilen demografik, siklus ve endometrial perfüzyon verileri gruplar arası karşılaştırıldı. Bulgular: VFI en düşük persentil grubunda serum LH düzeyleri anlamlı düzeyde daha düşük izlendi (p=0,023). Bununla birlikte 3D power doppler endometrial perfüzyon parametreleri ile 3D-PDUS yapıldığı gün bakılan E2, progesteron düzeyleri ve gebelik oranları arasında ise istatistiksel anlamlı bir ilişki saptanmadı. Bazal FSH düzeyleri ile FI grupları arasında istatistiksel anlama oldukça yakın (p=0,053) bir farklılık mevcuttu. Gebelik sonuçları değerlendirildiğinde; VI persentil grupları arasında istatistiksel anlamlılık görülmese de (p=0,664) perfüzyon parametrelerinin arttığı gruplarda belirgin bir klinik artış eğilimi izlendi. Sonuç: Bu çalışma, düşük serum LH düzeylerinin daha düşük 3D-PDUS ile bakılan endometrial VFI değerleri ile ilişkisi olduğunu özgün bir bulgu olarak ortaya koymuştur. Bu sonuç, düşük LH pik değerlerinin endometrial anjiyogenez üzerinde olumsuz rolü olabileceğini göstermektedir. AC ve NC DET sikluslarında progesteron yüksekliği olmadan hemen önce endometrial perfüzyonun gebelik sonuçları üzerine etkisi yoktur.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the association between VI, FI, and VFI values measured by 3D-PDUS immediately prior to progesterone elevation—specifically, on the day of the LH surge in natural cycles and the day of progesterone initiation in artificial cycles—and concurrent serum E2, LH, and progesterone concentrations in patients undergoing FET. Additionally, the impact of these parameters on pregnancy outcomes was evaluated as a secondary objective. Materials and Methods: A prospective cohort study was conducted at the IVF Unit, Department of Obstetrics and Gynecology, Gazi University Faculty of Medicine, from January 2023 to December 2025. A total of 91 FET cycles were prepared with either natural cycles (NC, n=80) or artificial cycles (AC, n=11). Endometrial VI, FI, and VFI were measured by 3D-PDUS on the progesterone initiation day for AC, and on the serum LH peak day for NC. Concurrent serum LH, E2, and progesterone levels were recorded on the same day. Patients' demographic data (age, BMI, duration of infertility), basal serum hormone levels (FSH, LH, E2, progesterone), ovarian reserve parameters (AMH, AFC), endometrial thickness, number of transferred embryos (ET), embryo quality, and clinical pregnancy rates were analysed. Cycles were grouped into quartiles by VI, FI, and VFI values, and demographic, cycle, and endometrial perfusion data were compared across these groups. Results: Serum LH levels were significantly lower in the lowest VFI percentile group (p=0.023). However, no statistically significant relationship was found between 3D power Doppler endometrial perfusion parameters and the E2, progesterone levels, and pregnancy rates observed on the day of 3D-PDUS measurement. There was a difference between basal FSH levels and FI groups that was close to statistical significance (p=0.053). Pregnancy outcomes showed no statistically significant differences between VI percentile groups (p=0.664), though groups with higher perfusion parameters exhibited an increasing trend. Conclusion: This study presents as an original finding that low serum LH levels are associated with lower endometrial VFI values as measured by 3D-PDUS. This result suggests that low LH peak values may play a negative role in endometrial angiogenesis. Endometrial perfusion immediately before progesterone elevation in AC and NC DET cycles has no effect on pregnancy outcomes.