Koroner arter hastalarında Semaforin-3A, Netrin-1, Netrin-1 reseptörü düzeylerinin inflamasyon ve hastalığın şiddeti üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of Semaphorin-3A, Netrin-1, Netrin-1 receptor levels on inflammation and disease severity in coronary artery patients
  1. Tez No: 1003247
  2. Yazar: KHADIJA GASIMOVA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Koroner arter hastalığı, Ateroskleroz, Semaforin3A, Netrin-1, UNC5B, TNF-α, IL-6, IL-1β, Coronary artery disease, Atherosclerosis, Semaphorin3A, Netrin-1, UNC5B, TNF-α, IL-6, IL-1β
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Giriş: Koroner arter hastalığı (KAH), koroner arter lümeninin daralması veya tamamen tıkanması sonucu gelişen bir kardiyovasküler hastalıktır. KAH'ın temel patolojik mekanizması aterosklerozdur. Aterosklerozun gelişiminde endotel disfonksiyon, inflamatuvar sitokinler ve damar duvarında düzenleyici rol oynayan rehber moleküller birlikte etkili olmaktadır. Bu süreçte TNF-α, IL-6 ve IL-1β gibi inflamatuvar belirteçlerin yanı sıra Semaforin3A, Netrin-1 ve UNC5B'nin rol oynadığı düşünülmektedir. Semaforin3A, lökosit göçünü ve damar duvarına geçişi inhibe ederek ateroprotektif etki göstermektedir. Netrin-1, vasküler inflamasyon ve aterosklerotik plak stabilitesinde etkili olup, endotelyal veya makrofaj kökenli olmasına bağlı olarak farklı etkiler gösterebilmektedir. Bu etkilerini UNC5B reseptörü üzerinden gerçekleştirmektedir. Amaç: Çalışmamızın amacı, koroner arter hastalarında Semaforin3A, Netrin-1, UNC5B, TNF-α, IL-6 ve IL-1β düzeylerini değerlendirmek ve bu parametrelerin hastalığın şiddeti ile ilişkisini araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya Kardiyoloji/Anjiyografi Ünitesi'nde yapılan değerlendirme ve anjiyografi sonuçlarına göre, koroner arterlerinde darlık saptanan 55 koroner arter hastası çalışma kapsamına alınmıştır. Kardiyolojik şikayetler nedeniyle Radyoloji A.B.D'da BT anjiyografi yapılan ve koroner arterlerinde darlık saptanmayan 25 birey normal damar (N damar) grubu olarak değerlendirilmiştir. Çalışmaya toplam 80 birey dahil edilmiştir. Parametrelerin düzeyleri ELİSA prensibi ile ölçüldü, alınan venöz kan örneklerinde Semaforin3A, Netrin-1, UNC5B,TNF-α, IL-6 ve IL-1β düzeylerine bakılmıştır ve Gensini skoru ile olan ilişkileri istatistiksel olarak analiz edilmiştir. İstatistiksel anlamlılık p<0.05 olarak kabul edildi. Bulgular: Normal damar grubunda Semaforin3A, Netrin-1 ve UNC5B düzeyleri, KAH gruplarına kıyasla anlamlı düzeyde farklı bulunmuştur. TNF-α, IL-6 ve IL-1β düzeyleri ile Gensini skorunun hastalık yaygınlığı arttıkça anlamlı şekilde yükseldiği saptanmıştır. Ayrıca Netrin-1 ve UNC5B düzeyleri ile inflamatuvar belirteçler ve Gensini skoru arasında anlamlı korelasyonlar belirlenmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular, koroner arter hastalığının yalnızca anatomik damar darlığı ile sınırlı olmadığını; inflamatuvar sitokinler ve rehber moleküller tarafından dinamik olarak düzenlenen çok boyutlu bir süreç olduğunu göstermektedir. Bu moleküllerin birlikte değerlendirilmesi, hastalığın biyolojik aktivitesi ve şiddeti hakkında daha kapsamlı bilgi sağlayabilir. Ocak 2026, 137sayfa.
Özet (Çeviri)
Introduction: Coronary artery disease (CAD) is a cardiovascular disease that develops as a result of narrowing or occlusion of the coronary arteries. The main pathological mechanism of CAD is atherosclerosis. In the development of atherosclerosis, endothelial dysfunction, inflammatory cytokines, and guidance molecules that play regulatory roles in the vascular wall act together. In this process, inflammatory markers such as TNF-α, IL-6, and IL-1β, as well as Semaphorin3A, Netrin-1, and UNC5B, are thought to play a role. Semaphorin3A exhibits an atheroprotective effect by inhibiting leukocyte migration and transendothelial passage into the vascular wall. Netrin-1 is involved in vascular inflammation and atherosclerotic plaque stability and may exert different effects depending on whether it is of endothelial or macrophage origin. These effects are mediated through the UNC5B receptor. Objective: The aim of this study was to evaluate the levels of Semaphorin3A, Netrin-1, UNC5B, TNF-α, IL-6, and IL-1β in patients with coronary artery disease and to investigate the relationship between these parameters and disease severity. Methods: Fifty-five patients with coronary artery disease who were found to have coronary artery stenosis based on clinical evaluation and coronary angiography performed at the Cardiology/Angiography Unit were included in the study. Twenty-five individuals who underwent CT angiography at the Department of Radiology due to cardiac complaints and were found to have no coronary artery stenosis were evaluated as the normal vessel (N-vessel) group. A total of 80 individuals were included in the study. Levels of Semaphorin3A, Netrin-1, UNC5B, TNF-α, IL-6, and IL-1β were measured in venous blood samples using the ELISA method, and their relationships with the Gensini score were statistically analyzed. Statistical significance was accepted as p<0.05. Results: Levels of Semaphorin3A, Netrin-1, and UNC5B in the normal vessel group were found to be significantly different compared to the CAD groups. TNF-α, IL-6, and IL-1β levels were observed to increase significantly with increasing disease extent, in parallel with the Gensini score. In addition, significant correlations were identified between Netrin-1 and UNC5B levels and inflammatory markers and the Gensini score. Conclusion: The findings obtained from this study indicate that coronary artery disease is not limited to anatomical vessel narrowing alone but represents a multidimensional process dynamically regulated by inflammatory cytokines and guidance molecules. The combined evaluation of these molecules may provide more comprehensive information regarding the biological activity and severity of the disease January 2026, 137. pages.