1 ve 2 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicili ve 1698-1763 arası Osmanlı arşiv belgeleri ışığında Kütahya'da suç ve ceza
Crime and punishment in Kütahya in light of the 1st and 2nd Kütahya Sharia Registers and Ottoman archival documents (1698–1763)
- Tez No: 1003259
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZLEM SOYER ZEYREK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hadd cezaları, Kütahya, İslam ceza hukuku, Hadd punishments, Kütahya, Islamic criminal law
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
Özet
Yaklaşık altı asır boyunca varlığını sürdüren Osmanlı Devleti, hâkim olduğu geniş coğrafyalarda adaleti esas alarak yönetim sağlamıştır. İslam hukukunu esas almakla birlikte, kendi örf, töre ve toplumun ihtiyaçlarından doğan düzenlemeleri de bu yapıya ekleyerek özgün bir hukuk ve adalet sistemi oluşturmuştur. Bu sistem sayesinde farklı din, dil ve kültürlerden topluluklar barış içinde bir arada yaşayabilmiş, devletin uzun ömürlü olmasında adalet anlayışı önemli bir rol oynamıştır. Bu tezde, Osmanlı hukuk sisteminin 1698-1763 yılları arasında Kütahya ve çevresinde nasıl uygulandığı incelenmiştir. Araştırmanın temel kaynakları 1 ve 2 Numaralı Kütahya Şer'iyye Sicilleri ile Osmanlı arşiv belgeleridir. 1. Sicil'in tarihi 1695'den başlamaktadır. Lakin bizim çalışmamızla ilgili belgelerin ilk tarihi 1698 olduğu için tezimizin adında bu tarihi kullandık. Çalışmada, suç tipleri, faillerin sosyal ve ekonomik konumları ile yargılama süreçleri titizlikle analiz edilmiş, siciller arasındaki 59 yıllık boşluk arşiv belgeleriyle tamamlanmıştır. Amaç, Osmanlı hukukunun taşrada nasıl işlediğini, mahkemelerin toplumsal düzenin korunmasındaki rolünü ve devlet-toplum ilişkilerinin adalet mekanizması çerçevesinde nasıl şekillendiğini göstermektedir. Ayrıca, şer'î hukuk ile yerel örf ve geleneklerin birlikte işletilmesi sayesinde toplumda düzen ve barışın nasıl sağlandığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
The Ottoman Empire, which existed for nearly six centuries, governed its vast territories based on the principle of justice. While grounded in Islamic law, it also incorporated its own customary practices, traditions, and regulations arising from societal needs, creating a unique legal and justice system. This system allowed communities of different religions, languages, and cultures to live together in peace, and the understanding of justice played a significant role in the longevity of the state. This thesis examines how the Ottoman legal system was implemented in Kütahya and its surroundings between 1698 and 1763. The primary sources of the study are the 1st and 2nd Kütahya Sharia Court Registers (Şer'iyye Sicilleri) and Ottoman archival documents. The register dates back to 1695. However, since the earliest documents relevant to our study are from 1698, we used this date in the title of our thesis. The study carefully analyzes the types of crimes, the social and economic status of the perpetrators, and the judicial procedures, while the 59-year gap between the registers is supplemented with archival documents. The aim of the study is to demonstrate how Ottoman law functioned in the provinces, the role of courts in maintaining social order, and how state-society relations were shaped within the framework of the justice system. Furthermore, it highlights that the combined application of Sharia law and local customs and traditions contributed to maintaining order and peace within society.