Kitāb-ı Yūsuf u Aḥmed: İnceleme-metin-dizin
Kitāb-ı Yūsuf u Aḥmed: Analysis-text-index
  1. Tez No: 1003289
  2. Yazar: ALİ KILIÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM DENİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Türkçesi, Türkmen Türkçesi, Çağatay edebiyatı, Çağatayca, Eastern Turkish, Chagatay literature, Chagatay language
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Hikaye-i Yūsuf u Ahmed adlı destanın, müstensih ve istinsah kaydı bulunmayan ancak XIX. yüzyıl başlarında istinsah edildiği düşünülen Milli Kütüphanede Yz. B. 467 numarasıyla kayıtlı nüshası incelenmiştir. Metin, Çağatay edebi dairesinde kaleme alınmış ve yaygın bir şekilde görülen ötümlüleşme, yuvarlaklaşma ve günümüz Türkmen Türkçesinde kullanılan zaman eklerine özgü karakteristikler gibi Türkmence özellikler ihtiva etmektedir. Çalışma; giriş, inceleme, transkripsiyonlu metin, Türkiye Türkçesine aktarım, sözlüklü dizin, özel adlar dizini, sonuç ve kaynakça bölümlerinden oluşmaktadır. Giriş bölümünde öncelikle kültürel çevre ve Çağatay Türkçesinden bahsedilmiş, devamında sırasıyla Yūsuf u Ahmed destanının oluştuğu edebi çevre ve dil özellikleri, nüshalar ve özellikleri üzerinde durulmuştur. Destan hakkında incelemenin yapıldığı birinci bölümde önce metnin yazım özelliklerine değinilmiş, ardından ses ve şekil bilgisi özellikleri ele alınmıştır. İkinci bölümde transkripsiyonlu metin, üçüncü bölümde metnin Türkiye Türkçesine aktarısı, dördüncü bölümde sözlüklü dizin ile özel adlar dizini, ardından sonuç ele alınmış ve çalışma kaynakça ile sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the copy of the epic Hikāye-i Yūsuf u Ahmed, preserved in the National Library under the shelf number Yz. B. 467, which lacks a colophon and scribal record but is presumed to have been transcribed in the early nineteenth century, has been examined. The text was composed within the Chaghatay literary sphere and contains Turkmen linguistic features, such as the widely attested processes of lenition and rounding, as well as characteristic differences observed in the tense markers used in contemporary Turkmen Turkish. The study consists of the following sections: introduction, analysis, transcribed text, translation into Turkey Turkish, glossary-index, index of proper names, conclusion, and bibliography. In the introduction, the cultural milieu and Chaghatay Turkish are first discussed, followed by an examination of the literary environment in which the Yūsuf Ahmed epic emerged, its linguistic features, and the extant manuscripts and their characteristics. The analysis section addresses orthographic, phonological, and morphological features. In the first part of the analysis on the epic, the orthographic features of the text are addressed, followed by an examination of its phonological and morphological characteristics. The third section presents the transcribed text; the fourth provides its rendering into Turkey Turkish; the fifth contains the index; the sixth, the index of proper names; the seventh, the conclusion; and finally, the study is concluded with the bibliography