Affective contradictions of subject-formation and theBildung paradox in the Victorian Bildungsroman
Viktorya dönemi Bildungsromanı'ında özne oluşumununduygulanımsal çelişkileri ve Bildung paradoksu
  1. Tez No: 1003291
  2. Yazar: YEŞİM İPEKÇİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF ÖZTABAK AVCI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Viktorya Dönemi, Victorian Period
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, seçili romanlarda özne oluşumunun ardında yatan duygusal mekanizmaları inceleyerek Viktorya dönemi bildungsromanını (oluşum romanını) duygulanımsal mazoşizm kavramı üzerinden ele almaktadır. Viktorya dönemi bildungsromanına ilişkin edebi eleştiri, geleneksel olarak bildung (oluşum) idealini uzlaşmacı paradigma içinde konumlandırmış ve onu antibildungsromanın başarısızlık paradigmasıyla karşıt bir düzleme yerleştirmiştir. Bu çalışma, Viktorya dönemi bildung idealini modern mazoşizm çalışmaları ve bildung sürecinin içerdiği duygulanımsal eğilimler bağlamında yeniden incelemekte ve bu incelemenin hem özneleşme sürecini hem de türün Viktorya dönemine özgü kurgulanışına ilişkin türsel sınıflandırmaları sorunsallaştırdığını savunmaktadır. Bu tez, Viktorya dönemi bildungsromanında, iktidarın içselleştirildiği ve acının erdeme dönüştürüldüğü duygusal bir teslimiyet şeklinde bireyin kendini gerçekleştirmesinin mümkün olduğu paradoksal ve mazoşistik bir yapı bulunduğunu ileri sürmektedir. Viktorya dönemi bildung idealinin bu paradokslarını duygulanım kuramı, psikanaliz ve postyapısalcı fikirleri bir araya getirerek okuyan bu çalışma, türün Viktorya dönemi örneklerini, burjuva ahlakının idealleri ve bu ideallerin bünyesinde yer alan özgül duygularla diyalog halinde yeniden değerlendirmektedir. Bu kuramsal çerçeve içinde, tez Charlotte Brontë'nin Jane Eyre (1847), Charles Dickens'ın Great Expectations (Büyük Umutlar) (1861) ve George Eliot'ın The Mill on the Floss (Floss Nehrindeki Değirmen) (1860) adlı romanlarını incelemekte ve bu romanlardaki kahramanların özerklik arayışının, duygulanımsal öznelleşmenin mazoşistik acı/haz döngüsünden ayrı düşünülemeyeceğini göstermektedir. Bu durum, Viktorya dönemi romanının liberal bireyciliği hem etik bir ideal hem de duygulanımsal bir hegemonya biçimi olarak işlediğini ortaya koymaktadır. Sonuç olarak, tez, Viktorya dönemi bildungsromanını, uzlaşma ve başarısızlık ya da kendini gerçekleştirme ve kendini yadsıma paradigmalarının eşzamanlı varlığını açığa çıkaran yeni bir paradigma içinde konumlandırmakta ve bildung kavramını birey ve toplum arasındaki uzlaşmanın doğrusal veya ereksel bir anlatısı olmaktan çıkararak duygulanımsal bir süreç olarak yeniden tanımlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study explores the Victorian bildungsroman through the concept of affective masochism to examine the emotional mechanisms behind the subject-formation in the selected novels. Literary criticism on the Victorian bildungsroman has traditionally situated the bildung ideal within a conciliatory paradigm and positioned it in contrast to the failure paradigm of the antibildungsroman. This thesis argues that a reconsideration of the Victorian bildung ideal through the contemporary accounts of masochism and the affective dispositions involved in the bildung process problematizes both the process of subject-formation and such generic classifications typically ascribed to the Victorian iterations of the genre. It argues that the Victorian novel of formation incorporates a paradoxical, masochistic structure in which self-realization depends upon emotional submission, expressed through internalization of power and transformation of pain into virtue. Reading the paradoxes of the Victorian bildung ideal by integrating affect theory, psychoanalysis, and poststructuralist ideas, this thesis re-evaluates the Victorian examples of the genre in dialogue with the ideals of Victorian bourgeois morality and the distinct affects embedded within them. Within this theoretical framework, the thesis analyzes Charlotte Brontë's Jane Eyre (1847), Charles Dickens's Great Expectations (1861), and George Eliot's The Mill on the Floss (1860), and demonstrates that the protagonists' pursuit of autonomy is inseparable from the masochistic pain/pleasure of affective subjectivization, underlining how the Victorian fiction processes liberal individualism as both an ethical ideal and affective hegemony. Accordingly, the thesis situates the Victorian bildungsroman within a new paradigm that reconfigures bildung as an affective process rather than a linear or teleological narrative of reconciliation between individual and society and reveals the simultaneous co-presence of conciliation and failure or self-realization and self-negation paradigms in the Victorian bildungsroman.