Ekolojik muhafazârlığın imkân ve sınırlılıkları üzerine bir değerlendirme
An assessment on the possibilities and limitations of ecological conservatism
  1. Tez No: 764494
  2. Yazar: ÖZLEM GÜNERUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN REYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Public Administration, Political Science
  6. Anahtar Kelimeler: Ekoloji, Muhafazakârlık, Çevre Sorunları, Ekolojik Muhafazakârlık, Ecology, Conservatism, Environmental Problems, Ecological Conservatism
  7. Yıl: 2022
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hitit Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ekolojik muhafazakârlık; çevre sorunlarına alternatif çözüm niteliği taşıyan felsefi bir görüş olarak ortaya çıkmıştır. Modernizm ile birlikte insan ve doğa arasındaki etkileşim sonucu çevresel tahribatlar artış göstermiştir. Çevre sorunlarına kayıtsız kalamayan ideolojilerden bir tanesi de muhafazakârlık olmuştur. Moderniteyle birlikte gelen yeniliklere karşı eleştirel tutum, muhafazakârlık ve ekolojiyi aynı paydada birleştirmiştir. Çalışmada“Ekoloji”bilimi tanımlanacak; ekolojinin içerisinde barındırdığı değerler göz önünde bulundurularak farklı ekolojist yaklaşımlar; Derin Ekoloji, Sosyal Ekoloji, Maneviyatçı/Dinsel Ekoloji açıklanacak ve bu sebeple ekolojinin sadece doğa (fen) bilimleri kapsamında değerlendirilmeyip sosyal bilimlerin de bir parçası olduğu kanısına ulaşılacaktır.“Ekoloji”ile“Yeşil Düşünce”arasındaki düşünsel farklılıklar açıklanarak Siyaset Bilimi literatüründeki tarihsel süreç incelenecektir. Ekoloji biliminin, sosyal bilimler içerisinde yer almasıyla birlikte Siyaset Biliminin de araştırma konusu oluşturmuştur. Bu yeni ideolojik oluşum“Ekolojik Muhafazakârlık”olarak literatürde yerini almıştır. Modern dünyanın düşünsel eylemleri sonucunda ortaya çıkan çağdaş siyasal bir ideoloji olan muhafazakarlık; yeniliklere mesafeli bir duruş sergilemekte olup aynı zamanda değişen ve dönüşen değerlere karşı da tedbirli davranılmasına yönelik vurgu yapmaktadır. Ekoloji biliminde modernitenin getirmiş olduğu yeniliklere eleştirel yaklaşılması, muhafazakâr ideoloji ile ekoloji bilimini ortak paydada birleştirmiştir. Bu çalışmada; literatürde yeni bir ideolojik oluşum olan“Ekolojik Muhafazakârlık”konusu, imkân ve sınırlılıklarıyla birlikte açıklanacaktır. Ekolojik Muhafazakârlığın İmkân ve Sınırlılıkları adlı çalışmada tanımlayıcı ve açıklayıcı anlatım yöntemleri kullanılacaktır. Ekolojik Muhafazakârlık; ideoloji ve çevrenin birleşimiyle interdisipliner bir araştırma konusunu oluşturmaktadır. Ekolojik Muhafazakârlığı, çevre sorunlarına alternatif çözüm sunan yeni bir ideolojik oluşum olarak değerlendirmek mümkün olacaktır. Yönetimde Muhafazakâr ideolojinin etkili olduğu İngiltere ve Türkiye'de, çevre politikaları ve çevre çalışmalarında teori ve pratik arasında farklılıklar bulunmaktadır. Teori ve pratik arasındaki bu farklılıklar, yeni ideolojik oluşumun sınırlılıkları kapsamında değerlendirilecektir. Muhafazakâr politikada çevre çalışmaları, günümüz çevre sorunlarının ekolojik bir kriz haline dönüşmesi, ekolojik muhafazakârlığın teori ve pratik arasındaki farklılıktan kaynaklandığını sonucuna ulaşılması yanlış bir tutum olmayacaktır.“Ekolojik Muhafazakârlığın İmkân ve Sınırlılıkları Üzerine Bir Değerlendirme”adlı çalışma, bugünün ve gelecekte yaşanması kaçınılmaz olan çevre sorunlarına alternatif bir çözüm niteliği taşıyan yeni bir ideolojik oluşumun tohumlarından oluşmaktadır. Dün, bugün ve yarının en büyük sorunlarının başında yer alan çevre sorunlarına ideolojiler de kayıtsız kalamamıştır. Muhafazakârlık, modern bir ideoloji olması yönünden bugünün yönetim biçimlerinde de etkili olduğu yadsınamaz bir gerçektir. Muhafazakâr politikanın hâkim olduğu ülkelerde yapılan çevre çalışmalarının yetersiz kalması, çalışmanın merkezini oluşturmaktadır. Teori ve pratik arasındaki çelişkilere çözüm arayışları; ekolojik muhafazakârlığın başarılı bir düşünsel eylem haline dönüşmesine katkı sağlayacaktır.
Özet (Çeviri)
Ecological conservatism has emerged as a philosophical view that has the nature of an alternative solution to environmental problems. With modernism, environmental Decimations have increased as a result of the interaction between man and nature. One of the ideologies that cannot remain indifferent to environmental problems has been conservatism. The critical attitude towards the innovations that come with modernity combines conservatism and ecology in the same denominator. In the study“Ecology”will be defined science; ecology ecologist different approaches by considering the values contained within; deep ecology, Social Ecology, spiritual/religious Ecology will be announced, and for this reason, the nature of ecology (science) science in the context of the social sciences, but that is part of the conclusion will be reached. The historical process in the Political Science literature will be examined by Deciphering the intellectual differences between“Ecology”and“Green Thought”. Along with the fact that the science of ecology is included in the social sciences, it has also formed the subject of research of Political Science. This new ideological formation has taken its place in the literature as“Ecological Conservatism”. Conservatism, a contemporary political ideology that emerged as a result of the intellectual actions of the modern world, takes a stance distancing itself from innovations and at the same time emphasizes acting cautiously against changing and transforming values. A critical approach to the innovations brought about by modernity in ecological science has combined conservative ideology and ecological science in a common denominator. In this study, the subject of“Ecological Conservatism”, which is a new ideological formation in the literature, will be explained together with its possibilities and limitations. In the study entitled Possibilities and Limitations of Ecological Conservatism, descriptive and explanatory expression methods will be used. Ecological Conservatism constitutes an interdisciplinary research subject with the combination of ideology and environment. It will be possible to evaluate Ecological Conservatism as a new ideological formation that offers alternative solutions to environmental problems. In the UK and Turkey, where conservative ideology is influential in management, there are differences between theory and practice in environmental policies and environmental studies. Dec. These differences between theory and practice will be evaluated within the scope of the limitations of the new ideological formation. Dec. Environmental studies in conservative politics, the transformation of today's environmental problems into an ecological crisis, the conclusion that ecological conservatism arises from the difference between theory and practice will not be a wrong attitude to Decry. The work entitled“ An Assessment of the Possibilities and Limitations of Ecological Conservatism”consists of the seeds of a new ideological formation that has the character of an alternative solution to environmental problems that are inevitable to occur today and in the future. Ideologies also could not remain indifferent to environmental problems, which are at the top of the biggest problems of yesterday, today and tomorrow. Since conservatism is a modern ideology, it is an undeniable fact that it is also effective in today's forms of government. The inadequacy of environmental studies conducted in countries dominated by conservative policies constitutes the center of the study. The search for solutions to the contradictions between theory and practice will contribute to Deconstructing ecological conservatism into a successful intellectual action.