Hastaneye yatan siroz hastalarında erken ve geç dönem mortaliteye etki eden faktörler
The factors that affect EARLY and late mortality in hospitalized cirrhosis patients
- Tez No: 755054
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN İDİLMAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
- Anahtar Kelimeler: Karaciğer sirozu, yağlı karaciğer, mortalite, MELD-Na skorlaması, Liver cirrhosis, fatty liver, mortality, MELD-Na scoring
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 40
Özet
Giriş: Siroz; kronik karaciğer hastalığının son evresi olarak bilinen, farklı etiyolojik nedenlerle ortaya çıkan karaciğer parankimal dokusunun kaybı, fibrozis ve nodülarite artışıyla seyreden kronik progresif bir durumdur. Dünyada önemli bir morbidite ve mortalite nedenidir. Beklenen yaşam süresi kompanse sirozda, dekompanse siroza göre daha uzundur. Mortaliteyi tahmin etmek için Child Pugh, MELD skorlaması gibi prognostik modeller geliştirilmiştir. Siroza bağlı gelişen komplikasyonlar, bu hastaların hastaneye yatış nedenlerinin çoğunluğunu oluşturur. Amaç: Siroz tanısı ile hastaneye yatırılan hastalarda erken ve geç dönem mortaliteye etki eden faktörlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamız tek merkezli retrospektif kesitsel bir araştırmadır. AUTF Gastroenteroloji Bilim Dalı Klinik ve Polikliniklerine 01/03/2021 ile 28/02/2022 tarihleri arasında; hasta takip bilgi sistemi AVICENNA üzerinden siroz tanısı ile takipli, elektif olmayan nedenler ile başvuran ve 18 yaşın üzerinde, siroz tanısı invaziv veya noninvaziv yöntemler ile kanıtlanmış olan toplamda 211 hasta dahil edilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, hastalık derecesi, böbrek fonksiyonları, elektrolit durumları, başvuruda kompanse/dekompanse siroz durumu, başvuruda kullanmakta olduğu medikal tedavileri, hastaneye başvuruda laboratuvar verileri ile Child Pugh, MELD-Na skorlamaları, hastaneye yatış nedeni, yoğun bakım transferi durumu, tüm hastaların taburculuk sonrası 90 günlük takipte sağkalım-ölüm durumu, hastaneye tekrar yatış durumu kaydedilerek, hastalar yatarak ve ayaktan takip edilen hastalar olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Kaydedilen veriler grup içerisinde ve gruplar arasında karşılaştırılarak hastaların taburculuk sonrası 90 günlük takibinde mortaliteyi etkileyebilecek faktörler araştırılmıştır. Bulgular: Hastaların 75'i (%35,5) yatan, 136'sı (%64,5) poliklinikte izlenen hastalardı. Yaş ortalaması 61,08±11,39, 114'ü (%54) erkekti. Etiyolojiye göre en sık NAFLD (%38,9), HBV (%22,7), alkole bağlı siroz (%10,9) gözlendi. Hastaların üçte ikisi dekompanseydi. Dekompanse hastaların; %58,3'ünde assit, %23,2'sinde HE, %20,9'unda varis kanaması, %7,6'sında AKI, %7,6'sında SBP, %6,2 sinde HSK olduğu gözlenmiştir. Son 6 ay içinde hastaneye yatışı ve geçirilmiş enfeksiyon öyküsü olan sirotik hastalar (p25 olması (p25 olmasıdır (p25 olması 90 günlük mortaliteyi bağımsız olarak arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Cirrhosis, the last stage of chronic liver disease, is a chronic, progressive condition characterized by loss of the liver parenchymal tissue, hepatic fibrosis and increase in nodularity. It is an important cause of morbidity and mortality in the world. Life expectancy is longer in compensated cirrhosis than in decompensated cirrhosis. Prognostic models such as Child Pugh and MELD scoring have been developed to predict mortality. Complications of cirrhosis are the major cause for hospitalization of these patients. Objective: It was aimed to determine the factors affecting early and late mortality in patients hospitalized with the diagnosis of cirrhosis. Materials and Methods: The study is a single-center retrospective cross-sectional study. Between 01/03/2021 and 28/02/2022 in Ankara University Faculty of Medicine, Gastroenterology Department; a total of 211 patients, over 18 years of age, whose cirrhosis diagnosis was proven by invasive or non-invasive methods and who were admitted for non- elective reasons were included. Demographic characteristics of the patients, disease stage, compensated/decompensated cirrhosis status, medical treatments used, laboratory data, Child Pugh, MELD-Na scores at admission, reason for hospitalization, intensive care transfer status, survival-death status, and re-hospitalization were recorded in the 90-day follow-up after discharge. The patients were divided into 2 groups as inpatients and outpatients. The recorded data were compared within the group and between the groups. The factors that could affect the mortality during the 90-day follow-up of the patients after discharge were investigated. Results: Of all patients, 75 (35,5%) were hospitalized and 136 (64,5%) were followed up in the outpatient clinic. The mean age was 61,08±11,39 years, 114 (54%) were male. The most common cirrhosis etiology was NAFLD (38,9%), HBV (22,7%), and alcohol-related cirrhosis (10,9%). Two-thirds of the patients were decompensated. Of decompensated patients; 58,3% had ascites, 23,2% HE, 20,9% varicose bleeding, 7,6% AKI, 7,6% SBP and 6,2% HCC. Cirrhotic patients with a history of hospitalization and previous infection in the last 6 months (p25 (p25 (p 25 is an independent predictor of 90-day mortality.