Kardiyorenal sendrom nedeniyle periton diyalizi yapılan hastalarda diyalizin sonlandırılma nedenleri
  1. Tez No: 1003310
  2. Yazar: ATİKE ARI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN DERVİŞOĞLU, DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL GÖKÇAY BEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Nefroloji, Nephrology
  6. Anahtar Kelimeler: Kardiyorenal sendrom, periton diyalizi, mortalite, peritonit, teknik sonlanım, Cardiorenal syndrome, peritoneal dialysis, mortality, peritonitis, technique outcome
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Nefroloji Bilim Dalı
Özet
ÖZET Amaç: Bu çalışmanın amacı, kardiyorenal sendrom (KRS) tanısı olan periton diyalizi (PD) hastalarında mortalite ve teknik sonlanımı belirleyen klinik faktörlerin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu retrospektif gözlemsel çalışmada, periton diyalizi uygulanan ve kardiyorenal sendrom tanısı bulunan hastalar değerlendirilmiştir. Hastaların demografik özellikleri, eşlik eden komorbiditeleri, laboratuvar bulguları, diüretik direnci varlığı, rezidüel renal fonksiyon durumu ve periton diyalizi süresince gelişen klinik sonlanımlar analiz edilmiştir. Periton diyalizi sonlandırma nedenleri mortalite ve teknik nedenler olarak sınıflandırılmıştır. Bulgular: İzlem süresince periton diyalizi sonlandırılmasının en sık nedeni mortalite olarak saptanmıştır. Kardiyorenal sendrom tanısı olan hastalarda mortalite oranlarının yüksek olduğu gözlenmiştir. Diüretik direnci ile mortalite arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanmamıştır. Buna karşılık, peritonit öyküsü olan hastalarda teknik sonlanım oranlarının anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir. Rezidüel renal fonksiyonun korunmasının periton diyalizi sürdürülebilirliği üzerinde olumlu etkisi olduğu izlenmiştir. Sonuç: Kardiyorenal sendrom tanısı olan periton diyalizi hastalarında mortalite, periton diyalizi sonlandırılmasının en önemli nedenidir. Diüretik direnci mortalite ile ilişkili bulunmazken, peritonit teknik sonlanımı belirleyen temel faktörlerden biri olarak öne çıkmaktadır. Bu bulgular, kardiyorenal sendromlu hastalarda periton diyalizi hasta seçiminin ve izlem stratejilerinin bireyselleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: The aim of this study was to evaluate the clinical factors determining mortality and technique outcomes in patients undergoing peritoneal dialysis (PD with a diagnosis of cardiorenal syndrome (CRS). Materials and Methods: In this retrospective observational study, patients undergoing peritoneal dialysis who were diagnosed with cardiorenal syndrome were evaluated. Demographic characteristics, comorbid conditions, laboratory findings, presence of diuretic resistance, residual renal function status, and clinical outcomes during the peritoneal dialysis period were analyzed. Reasons for discontinuation of peritoneal dialysis were classified as mortality and technique-related causes. Results: During the follow-up period, mortality was identified as the most frequent reason for discontinuation of peritoneal dialysis. High mortality rates were observed in patients with cardiorenal syndrome. No statistically significant association was found between diuretic resistance and mortality. In contrast, a history of peritonitis was found to be significantly associated with technique failure. Preservation of residual renal function was observed to have a positive effect on the sustainability of peritoneal dialysis. Conclusion: In patients with cardiorenal syndrome undergoing peritoneal dialysis, mortality is the most important reason for discontinuation of peritoneal dialysis. While diuretic resistance was not associated with mortality, peritonitis emerged as a major factor determining technique failure. These findings indicate that patient selection and follow-up strategies should be individualized in patients with cardiorenal syndrome.