Koyun keçi çiçek ve Koyun keçi vebası (PPR) canlı aşılarının olumsuz sıcaklık koşullarında stabilitesinin araştırılması
Study of the stability of live vaccines for sheep and goat pox and sheep and goat plague (PPR) under adverse temperature conditions
- Tez No: 1003322
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAL EROL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Attenüe aşı, Koyun keçi çiçeği, Peste des petits ruminants (PPR), Sıcaklık stresi, Virus titresi, Stabilite, Attenuated vaccine, Peste des petits ruminants (PPR), Sheep and Goat pox, Stability, Thermal stress, Virus titer
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Viroloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Ülkemizdeki küçükbaş hayvan yetiştiriciliği, tarımsal üretimde önemli bir yer tutmaktadır. Koyun-keçi vebası (Peste des petits ruminants, PPR) ve koyun-keçi çiçeği hastalıkları, küçükbaş yetiştiriciliği sektöründe gerek hayvan ölümleri gerekse verim kayıpları sebebiyle önemli ekonomik kayıplara neden olan viral hastalıklar arasındadır. Oluşabilecek ekonomik zararı en aza indirmek ve hayvansal ürünlere en sağlıklı şekilde ulaşabilmekte koruyucu hekimliğin ve aşılamanın önemi büyüktür. PPR ve koyun-keçi çiçeği hastalıklarıyla mücadelede kullanılan canlı attenüe aşıların pek çok avantajı olduğu gibi başta çevre şartlarına karşı hassas olması gibi dezavantajları da mevcuttur. Bu nedenle aşılamanın başarısı için başta attenüe aşılar olmak üzere; aşıyı etkisiz hale getirebilecek olumsuz saha şartlarına maruziyet, aşının etki gücü konusunda tereddüt oluşabilmektedir. Bu çalışma Türkiye' deki“Veteriner Biyolojik Ürün Satış İzni”bulunan canlı attenüe koyun keçi çiçek ve koyun keçi vebası (PPR) aşılarının, saha koşullarındaki olumsuz sıcaklık koşulları altındaki stabilitesi ve maruziyet sonrası etkinliğinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Gereç ve Yöntem: Ülkemizde piyasada ticari olarak“Veteriner Biyolojik Ürün Satış İzni”bulunan, her biri 100 dozluk flakonlar içerisinde, canlı attenüe ve liyofilize formda olan koyun keçi çiçek aşısı ile PPR (Peste des Petits Ruminants, Koyun ve Keçi Vebası) aşısı incelendi. Bu amaçla Bornova Veteriner Kontrol Enstitüsü' ne soğuk zincirde gelen aşılar kullanıldı. Çalışmada ticari olarak piyasada bulunan 5 farklı aşıdan toplam 11 flakon koyun keçi çiçeği aşısı ve 3 farklı aşıdan toplam 13 flakon PPR aşısı kullanıldı. Ege Bölgesi iklim koşulları göz önünde bulundurularak sahada oluşabilecek 5 farklı durumda olumsuz sıcaklık koşullarına maruz bırakılan aşılar, Vero hücre kültürüne inoküle edildi ve toplam 108 titrasyon testi gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmada kullanılan canlı attenüe koyun keçi çiçeği ve PPR aşılarının sahada oluşabilecek termal strese maruz bırakıldıktan sonra başlangıç titrelerinde değişiklikler saptandı. Elde edilen sonuçların, WOAH'nin koyun keçi çiçeği ve PPR aşıları için önerdiği minimum virus titresi olan 10 üzeri 2,5 DKID50 titresinin üzerinde olduğu (istisna olarak 1 test sonucu 10 üzeri 2,5 DKID50 değerinin altında hesaplandı) belirlendi. Ortaya çıkan stabilite profillerinin, farklı çalışmalarla paralellik gösterdiği görüldü. Sonuç: Çalışmada kullanılan canlı attenüe koyun keçi çiçeği ve PPR aşılarının sahada oluşabilecek termal strese rağmen, WOAH'nin önermiş olduğu minimum virus titresini genel olarak koruduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Objective: Small ruminant farming plays a significant role in agricultural production in our country. Peste des petits ruminants (PPR) and sheep and goat pox are viral diseases that cause significant economic losses in the small ruminant farming sector due to both animal deaths and yield losses. Preventive medicine and vaccination play a crucial role in minimizing potential economic damage and ensuring the healthiest possible supply of animal products. Live attenuated vaccines used in the fight against PPR and sheep and goat pox have many advantages, but they also have disadvantages, primarily their sensitivity to environmental conditions. Therefore, for vaccination to be successful, there may be doubts about the effectiveness of the vaccine, especially attenuated vaccines, due to exposure to adverse field conditions that could render the vaccine ineffective. This study was conducted to examine the stability and post-exposure efficacy of live attenuated sheep and goat pox and sheep and goat plague (PPR) vaccines with a“Veterinary Biological Product Sales Permit”in Turkey under adverse temperature conditions in the field. Material and Methods: In our country, commercially available sheep and goat pox vaccine and PPR (Peste des Petits Ruminants, Sheep and Goat Plague) vaccine, each in 100-dose vials, in live attenuated and lyophilized form, with a“Veterinary Biological Product Sales Permit,”were examined. For this purpose, vaccines delivered to the Bornova Veterinary Control Institute via cold chain were used. In the study, a total of 11 vials of sheep and goat pox vaccine from 5 different commercially available vaccines and a total of 13 vials of PPR vaccine from 3 different vaccines were used. Considering the climatic conditions of the Aegean Region, vaccines exposed to adverse temperature conditions in five different scenarios that could occur in the field were inoculated into Vero cell culture, and a total of 108 titration tests were performed. Results: Changes in the initial titers of the live attenuated sheep and goat pox and PPR vaccines used in the study were detected after exposure to thermal stress that could occur in the field (in the Aegean Region). The results obtained were found to be above the minimum virus titer of 10 2,5 DKID50 recommended by WOAH for both sheep and goat pox and PPR vaccines (with the exception of one test result that was calculated to be below 10 2,5 DKID50). The stability profiles that emerged were found to be consistent with those of different studies. Conclusion: It was determined that the live attenuated sheep and goat pox and PPR vaccines evaluated in this study generally maintained the minimum virus titer recommended by WOAH despite thermal stress conditions that may occur in the field.