Bıldırcınlarda midazolam-ketamin ve medetomidin-ketamin anestezi kombinasyonlarının klinik olarak karşılaştırılması
Clinical comparison of midazolam–ketamine and medetomidine–ketamine anesthesia combinations in quail
  1. Tez No: 1003321
  2. Yazar: İBRAHİM FURKAN ERSAYAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NUH KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Veteriner Hekimliği, Anestezi ve Reanimasyon, Veterinary Medicine, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: Japon bıldırcını, Ketamin, Kuşlar, Medetomidine, Midazolam, Japanese quail, Ketamine, Birds, Medetomidine, Midazolam
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Veterinerlik Cerrahisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, bıldırcınlarda midazolam-ketamin ve medetomidin-ketamin anestezi kombinasyonları ile oluşturulan anestezi sonrasında; vücut refleksleri (parmak ucu sıkma, tüy yolma, palpebral ve kanat çırpma refleksleri) ile solunum frekansı, kalp frekansı, SpO₂ ve kloakal ısı gibi klinik parametreleri değerlendirerek, kanatlılarda saha koşullarında kullanılabilecek güvenli ve etkili enjektabl anestezi kombinasyonunun belirlenmesidir. Gereç ve Yöntem: Çalışma materyalini, 40 günlük yaşta 10'u erkek, 10'u dişi olmak üzere toplam 20 adet Japon bıldırcını (Coturnix coturnix japonica) oluşturmaktadır. Uygulanacak iki farklı anestezi protokolü için hayvanlar, her biri 5 erkek ve 5 dişiden oluşan 10'ar bireylik iki gruba rastgele olarak ayrılmıştır. Birinci grupta, midazolam-ketamin kombinasyonu uygulanmıştır. Sedasyon amacıyla Midazolam 2 mg/kg (Zolamid 5mg/5ml, Vem İlaç) dozda, indüksiyon için ise 40 mg/kg ketamine (Ketasol Richter Pharma) intramüsküler olarak uygulanmıştır. İkinci grupta ise medetomidin-ketamin kombinasyonu tercih edilmiştir. Bu gruptaki bıldırcınlara sedasyon amacıyla 0.1 mg/kg medetomidine (Domitor 1 mg/ml, Phizer), indüksiyon için 40 mg/kg ketamine (Ketasol Richter Pharma) intramüsküler olarak uygulanmıştır. Bıldırcınların ağırlıklarına göre anestezik ajanlar dozlanarak art arda olacak şekilde intramüsküler olarak uygulanmıştır. Bu çalışmada, anestezi başlangıç süresi ile vücut refleksleri (parmak ucu sıkma refleksi, tüy yolma refleksi, palpebral refleks ve kanat çırpma refleksi), solunum frekansı, kalp frekansı, SpO₂ ve kloakal sıcaklık gibi klinik parametreler izlenmiştir. Ölçümler, anestezi uygulamasından sonraki ilk 30 dakikada 5 dakikada bir, 30. dakikadan 60. dakikaya kadar ise 15 dakikada bir olacak şekilde kaydedilmiştir. Klinik değerlerin ölçümünde hasta başı monitör cihazı kullanılmıştır. Bulgular: Her iki anestezi kombinasyonunda da etkin anestezi sağlanmıştır. Solunum sayısı bakımından gruplar arasında ileri düzeyde anlamlı fark saptanmış olup Midazolam–Ketamin grubunda solunum sayısı belirgin şekilde daha yüksek bulunmuştur (p<0,001). Kalp frekansı ve SpO₂ değerleri açısından iki kombinasyon arasında anlamlı fark görülmemiştir (p>0,05); her iki grupta da SpO₂ 'nin %90'ın altında seyretmesi hafif hipoksemi ile uyumlu olmakla birlikte klinik olarak ciddi hipoksi düzeyine ulaşmamıştır. Kloakal ısı bakımından ise Medetomidin–Ketamin grubunda belirgin bir düşüş gözlenmiş ve iki grup arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur (p<0,001). Tüy yolma, palpebral, parmak ucu sıkma ve kanat çırpma reflekslerine ait skorlamalarda iki grup arasında zamana bağlı değişimler gözlenmiş olup, özellikle 10.–25. dakikalar arasında Medetomidin–Ketamin grubunda refleks baskılanmasının daha belirgin olduğu görülmüştür. Bazı zaman noktalarında iki kombinasyon arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmış (p<0,05), Medetomidin'in daha güçlü sedatif ve analjezik etkisine bağlı olarak refleks yanıtlarının Midazolam–Ketamin grubuna kıyasla belirgin biçimde baskıladığı belirlenmiştir. Genel olarak Medetomidin–Ketamin kombinasyonunun refleksleri daha derin ve daha uzun süreli baskıladığı, Midazolam–Ketamin kombinasyonunun ise daha yüzeysel bir anestezi profili sunduğu anlaşılmaktadır. Sonuç: Bu çalışma, bıldırcınlarda Midazolam–Ketamin ve Medetomidin–Ketamin anestezi kombinasyonlarının fizyolojik parametreler ve refleks yanıtları üzerine etkilerini karşılaştırmalı olarak değerlendirmiş ve iki protokolün belirgin farklılıklar oluşturduğunu ortaya koymuştur. Midazolam–Ketamin kombinasyonu daha stabil solunum ve kloakal ısı sağlayarak daha yüzeysel ve güvenli bir anestezi profili sunarken, Medetomidin–Ketamin kombinasyonu daha derin sedasyon, belirgin refleks baskılanması, bradikardi ve belirgin hipotermi ile karakterize olmuştur. SpO₂ değerleri her iki grupta hafif hipoksemi aralığında seyretmiş ancak ciddi hipoksi düzeyi gözlenmemiştir. Bulgular genel olarak, klinik ihtiyaçlara göre her iki protokolün de uygun olabileceğini, ancak Medetomidin kullanımında hipotermi ve kardiyodepresif etkilere karşı daha dikkatli monitörizasyon gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to determine a safe and effective injectable anesthetic combination suitable for use under field conditions in avian species by evaluating clinical parameters, including body reflexes (toe pinch, feather plucking, palpebral and wing flapping reflexes), respiratory rate, heart rate, SpO₂, and cloacal body temperature, following anesthesia induced by midazolam–ketamine and medetomidine–ketamine combinations in quails. Materials and Methods: The study material consisted of a total of 20 Japanese quails (Coturnix coturnix japonica), 40 days of age, including 10 males and 10 females. For the application of two different anesthetic protocols, the animals were randomly allocated into two groups (n = 10), each consisting of 5 males and 5 females.In the first group, a midazolam–ketamine combination was administered. For sedation, midazolam was given at a dose of 2 mg/kg (Zolamid® 5 mg/5 ml, Vem İlaç), followed by ketamine at a dose of 40 mg/kg (Ketasol®, Richter Pharma) for induction, both administered intramuscularly. In the second group, a medetomidine–ketamine combination was preferred. In this group, medetomidine was administered at a dose of 0.1 mg/kg (Domitor® 1 mg/ml, Pfizer) for sedation, followed by ketamine at a dose of 40 mg/kg (Ketasol®, Richter Pharma) for induction, via the intramuscular route. Anesthetic agents were dosed according to the body weight of the quails and administered sequentially by intramuscular injection. In this study, the onset time of anesthesia and clinical parameters including body reflexes (toe pinch reflex, feather plucking reflex, palpebral reflex, and wing flapping reflex), respiratory rate, heart rate, peripheral oxygen saturation (SpO₂), and cloacal temperature were monitored. Measurements were recorded at 5-minute intervals during the first 30 minutes following anesthetic administration and at 15-minute intervals from 30 to 60 minutes. A bedside patient monitoring device was used for the measurement of clinical parameters. Results: Effective anesthesia was achieved with both anesthetic combinations. A highly significant difference was detected between the groups in terms of respiratory rate, with the Midazolam–Ketamine group exhibiting significantly higher respiratory rates (p < 0.001). No significant differences were observed between the two combinations with respect to heart rate or SpO₂ values (p > 0.05); although SpO₂ levels remained below 90% in both groups, consistent with mild hypoxemia, they did not reach clinically severe hypoxic levels. In terms of body temperature, a marked decrease was observed in the Medetomidine–Ketamine group, and the difference between the groups was found to be statistically significant (p < 0.001). Time-dependent changes were observed in the scores of feathers plucking, palpebral, toe pinch, and wing flapping reflexes between the two groups. Notably, reflex suppression was more pronounced in the Medetomidine–Ketamine group, particularly between the 10th and 25th minutes. At certain time points, statistically significant differences were identified between the two combinations (p < 0.05), indicating that reflex responses were significantly more suppressed in the Medetomidine–Ketamine group compared with the Midazolam–Ketamine group, attributable to the stronger sedative and analgesic effects of medetomidine. Overall, the Medetomidine–Ketamine combination provided deeper and longer-lasting suppression of reflexes, whereas the Midazolam–Ketamine combination resulted in a more superficial anesthetic profile. Conclusion: This study comparatively evaluated the effects of Midazolam–Ketamine and Medetomidine–Ketamine anesthetic combinations on physiological parameters and reflex responses in quails and demonstrated that the two protocols produced distinct differences. The Midazolam–Ketamine combination provided a more superficial and safer anesthetic profile by maintaining more stable respiratory function and body temperature, whereas the Medetomidine–Ketamine combination was characterized by deeper sedation, more pronounced suppression of reflex responses, bradycardia, and marked hypothermia. SpO₂ values remained within the range of mild hypoxemia in both groups; however, no clinically severe hypoxia was observed. Overall, the findings suggest that both protocols may be appropriate depending on clinical requirements; nevertheless, closer monitoring is warranted during the use of medetomidine due to its hypothermic and cardiodepressive effects.