Hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarında iş yükü ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide tükenmişliğin aracı rolü
The mediating role of burnout in the relationship between workload and turnover intention in pre-hospital emergency health services employees
  1. Tez No: 1003374
  2. Yazar: TUĞBA POLAT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HALİL ŞENGÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
  6. Anahtar Kelimeler: Acil tıp servisleri, Tükenmişlik, Emergency medical services, Burnout
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Bilim Dalı
Özet
Günümüz sağlık sistemlerinde artan iş talepleri, özellikle hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanları üzerinde önemli düzeyde fiziksel ve psikolojik baskı oluşturmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanlarında iş yükü ve işten ayrılma niyeti arasındaki ilişkide tükenmişliğin aracı rolünü incelemektir. Çalışmanın yöntemi olarak ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemi hastane öncesi acil sağlık hizmetlerini yürüten İstanbul Avrupa Yakası'ndaki 190 hastane öncesi acil sağlık hizmetleri çalışanından oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Demografik Bilgi Formu, Aşırı İş Yükü Ölçeği, Tükenmişlik Ölçeği ve İşten Ayrılma Niyeti Ölçeği kullanılmıştır. Veri analizi için IBM SPSS 27.0 (Statistical Package for Social Sciences) paket programı kullanılmıştır. Çalışmada iş yükü ile işten ayrılma niyeti arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur (r=0.349; p<0.01). Regresyon sonuçlarına göre tükenmişlik, işten ayrılma niyetinin anlamlı ve güçlü bir yordayıcısıdır (β=0.070; p<0.001). Bununla birlikte, cinsiyet, eğitim düzeyi, yaş grupları ve haftalık çalışma süresi gibi demografik ve mesleki değişkenlerin bu aracılık mekanizmasını anlamlı biçimde etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The increasing workload demands in today's healthcare systems place significant physical and psychological pressure on pre-hospital emergency medical service (PHM) personnel. The main objective of this study is to examine the mediating role of burnout in the relationship between workload and intention to leave among PPM employees. A correlational survey model was used as the methodology. The sample consisted of 190 PPM employees working in the European side of Istanbul. The Demographic Information Form, the Excessive Workload Scale, the Burnout Scale, and the Intention to Leave Scale were used as data collection tools. IBM SPSS 27.0 (Statistical Package for Social Sciences) software was used for data analysis. The study found a positive and statistically significant relationship between workload and intention to leave (r=0.349; p<0.01). According to the regression results, burnout is a significant and strong predictor of intention to leave (β=0.070; p<0.001). However, demographic and occupational variables such as gender, education level, age groups, and weekly working hours were found not to significantly affect this mediation mechanism.