Modern Yunan kimliğinin sosyolojik inşası: Oryantalizm ve uluslaşma
The sociological construction of modern Greek identity: Orientalism and nationhood
- Tez No: 1003402
- Danışmanlar: PROF. DR. BENGÜL GÜNGÖRMEZ AKOSMAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, Sosyoloji, History, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Aydınlanma, Kimlik inşası, Modernleşme, Rum Ortodoks, Self-oryantalizm, Söylem analizi, Yunan Devrimi, Yunan edebiyatı, Enlightenment, Identity formation, Modernization, Rum Orthodox, Self-orientalism, Discourse analysis, Greek Revolution, Greek literature
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, modern Yunan ulusal kimliğinin inşasını ve dönüşümünü, nitel araştırma yöntemlerinden söylem analizi tekniğiyle incelemektedir. Çalışmanın teorik zemininde ilk olarak kimlik kavramı tanımlanmakta, kimliğin bireysel ve toplumsal aidiyetler tarafından belirlenen dinamik yapısı ile bu süreci şekillendiren temel etkenler ele alınmaktadır. Ayrıca, kimlik inşasının oryantalist söylemlerle olan ilişkisi ve“öteki”üzerinden kurulan söylemsel stratejiler ele alınmaktadır. Takip eden bölümlerdeyse bu teorik perspektiften Yunan kimliğinin tarihsel seyri incelenmektedir. Helenistik çağda kültürel ve entelektüel aidiyete dayanan kapsayıcı anlayışın, Roma ve Bizans dönemlerinde Hristiyanlığın yükselişiyle köklü bir kırılma yaşadığı görülmektedir. Bu süreçte“Helen”tabiri yerini dinî ve hukuki bir aidiyeti temsil eden“Romaioi”(Romalı) kimliğine bırakmıştır. Osmanlı İmparatorluğu döneminde ise“Rum Milleti”çatısı altında cemaat temelli bir aidiyet biçimi korunmuş; ancak 18. yüzyılın sonlarından itibaren Batı'daki Rum elitlerin Aydınlanma fikirlerini yerel dirençlere rağmen topluma empoze etme çabalarıyla modern Yunan ulusçuluğu filizlenmiştir. Tez kapsamında; Adamantios Korais, Rigas Velestinlis ve Neofitos Doukas gibi aydınların seküler ve dilsel reform önerilerinin yanı sıra, Ion Dragoumis ve Kostis Palamas gibi isimlerin Doğu-Batı ikilemi üzerine kurdukları anlatılar analiz edilmiştir. Sonuç olarak, modern Yunan kimliğinin; antik mirasın omuzlara yüklediği“ispat zorunluluğu”(self-oryantalizm) ile kopulması mümkün olmayan Ortodoks geleneğin tarihsel ve kültürel derinliği arasında salınan, liminal (eşik) bir yapıda tezahür ettiği savunulmaktadır. Bu çalışma, Yunanistan'ın bugün de devam eden Doğu'ya mı yoksa Batı'ya mı ait olduğu tartışmasının, bu iki kadim mirasın sancılı sentezinden doğan ontolojik bir gerçeklik olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study investigates the construction and transformation of modern Greek national identity through discourse analysis, a qualitative research method. Within the theoretical framework, identity is defined as a dynamic structure shaping both individual and collective affiliations, while its relationship to orientalist discourses and the concept of the“Other”is explored. From this perspective, the inclusive cultural affiliation of the Hellenistic era was disrupted by the rise of Christianity in the Roman and Byzantine periods, when the term“Hellene”was replaced by the“Romaioi”identity, emphasizing religious and legal belonging. Under the Ottoman Empire, affiliation persisted through the community based“Rum Millet,”yet by the late eighteenth century modern Greek nationalism emerged as Western educated elites sought to impose Enlightenment ideals despite local resistance. The thesis examines the secular and linguistic reform proposals of intellectuals such as Adamantios Korais, Rigas Velestinlis, and Neofitos Doukas, alongside the narratives of Ion Dragoumis and Kostis Palamas on the East–West dichotomy. It argues that modern Greek identity is inherently liminal, oscillating between the self orientalist“need to prove”rooted in ancient heritage and the enduring depth of Orthodox tradition. The ongoing debate over Greece's place between East and West thus reflects an ontological reality born of this uneasy synthesis.